Toast ze sladkých brambor

Batátový sladký toastToast ze sladkých brambor, tedy batátů, je něco, co by mě asi moc nenapadlo udělat, kdybych nedostal inspiraci na Facebooku v Paleo skupině. Sladké brambory používáme často jako přílohu, ať už jako kaši či hranolky nebo ‘chipsy’, párkrát jsem je použil jako housky k burgeru, ale nikdy jako toast. A přitom právě k té má houska u burgeru nejblíže. Pokud vlastníte toastovač, půjde to rychleji a snáze, ale pokud ne – stejně jako my, tak si můžete tento pokrm připravit i na grilu či pánvi. Délka přípravy bude velmi závislá od tloušťky batátu, které si na to připravíte. Nesmí být moc tlustý (trvalo by to moc dlouho, více než tři minuty na stranu a poté už začne černat vrchní vrstva), ale také ne moc tenký, aby se dal použít jako toast a tedy dalo se na něj něco natřít. Vše je hotovo během pár minut a kdo si nechce celý toast použít jen jako sladkou snídani či dezert, může ho použít i na slano.

Čas receptu: příprava 5 minut, vaření 5-8 minut

Suroviny na 2 porce:

  • 4 půl centimetru tlusté plátky batátu (z co největší brambory pro velký toast)
  • 2 pol lžíce ořechového másla
  • 1 banán, na kolečka
  • skořice, dle chuti
  • případně: trochu kokosového oleje

Batátový sladký toast #2

Postup:

  1. Sladkou bramboru nakrájejte podélně na plátky o tloušťce kolem půl centimetru.
  2. Rozehřejte pánev, gril či toaster.
  3. Batát vložte do toastovače. Nebo osmažte na pánvi či grilu, z každé strany asi 2-3 minuty (dle tloušťky více).
  4. Můžete alternativně použít trochu rozetřeného kokosového oleje, pokud budete hotový toast krájet na talíři (bude trochu mastný), celý proces se trochu urychlí.
  5. Zkuste zakrojit, zda není ještě nedodělaný. Pokud ano, tak nechte na teplé pánvi dojít minutku či dvě (vypněte zdroj tepla a klidně přiklopte poklicí či alobalem).
  6. Namažte ořechové máslo na toast, přidejte nakrájený banán a posypte skořicí. Podávejte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.