Kam na jídlo?

Tato sekce mého skromného blogu se bude věnovat místům, kam si chodím na jídlo, když se mi nechce vařit. Případně informace o místech, která jsme při našem občasném cestování navštívili, a najdete tam alespoň pár paleo-kompatibilních pokrmů, které Vás zasytí. Každé místo, které zde budu popisovat, sestává z mého subjektivního názoru v daný moment – nemusí tedy, bohužel a někdy bohudík, vypovídat o celkové a běžné kvalitě místa či pokrmů, které nabízí. Nechci to vést jako recenze, jen jako potenciální tipy na místa…

Je potřeba si také uvědomit, co vlastně očekáváte, když jdete jíst někam ven – zda úplně čisté paleo jídlo, či jen částečně, či jdete přímo po pokrmech, kde víte, že budete tzv. podvádět, či-li nesplníte standard běžné stravy. Já osobně se snažím najít místa, kde mi chutná, kde je slušná obsluha, dobrý výběr, občas i nějaká ta přidaná hodnota a ne vždy za cenu toho, že vše bylo tak jak bych si to připravil já nebo aby to vyhovovalo paleo standardům.

Nedá se říct, jakou kuchyni máte vyhledávat, protože každá má svá specifika, která by mohla vést k zvýhodnění, avšak nikdy nevíte, zda je na daném místě dodržují. Dalo by se říct, že italské restaurace (pracuje se s olivovým olejem či máslem, je dostatek ryb, salátů, – když pomineme těstoviny a pizzy či pseudo-italská místa), španělské či mexické (mořské plody, saláty, olivový olej, steaky, atd.), indické (ghee, rostlinné oleje, občasné používání mléčných produktů – avšak jedno velké mínus jsou obvykle přílohy, které se moc nedají nakombinovat s paleo – proto je lepší se jim vyhnout), vegetariánské (práce s ghee, kvalitními rostlinnými či ořechovými oleji, zelenina – zase nevýhoda bývají luštěniny) – by byly druhy restaurací, která bych  já osobně preferoval, ale vše se liší podle místa a toho co se vytváří v kuchyni a jak. Steaky seženete téměř kdekoliv, přílohy k nim máte obvykle taky dobré a dost často i v paleo duchu (grilovaná zelenina, saláty, sázené vejce, fazolky na slanině, atd.). VŽDY se dá najít alternativa, jak se dá v daném místě stravovat, pokud to opravdu není velmi nepřátelské prostředí – pak tam také nemusíte jíst, že… Jak si to usnadnit? Můžete prostě poprosit o výměnu přílohy, vybírat jen to co bude nejblíže tomu co obvykle jíme a úmyslně se vyhýbat tomu, co je opravdu moc za čarou (knedlíky, hranolky, obiloviny, atd.) – většinou se totiž alternativa dá najít ačkoliv není přímo v menu, ať už v rámci pokrmu či za drobný příplatek. Zkuste to, určitě budete překvapeni ačkoliv se tak často tvrdí, že obsluha a její ochota společně s neschopností kuchařů je to, co je pro naše pohostinství tak známé. Já tomu nevěřím a nehodlám se s tím smířit. Nemůžu Vám jednoduše shrnout a říct, čemu se vyhýbat, na co si dávat pozor, to vše vychází z toho jak rozumíte vaření a jak to na daném místě dělají. Víte, co nechcete jíst a co případně zvládnete pro jednou a výjimečně sníst, tak to dejte nahlas vědět své obsluze. Některá místa, založená na obilovinách, luštěninách – jsou pro mě místa, kam bych nešel z důvodů případného pokušení, ale kolikrát na takových místech najdete i nějaký ten poklad v podobě salátů s rybou a olivovým olejem.

Drobný seznam mnou navštěvovaných míst najdete i zde – záložka Restaurace, kavárny, podniky

Samozřejmě také uvítám, když poradíte, doporučíte Vaše oblíbená a ověřená místa, aby se seznam mohl rozšířit ku prospěchu dalších lidí. Díky!


Brno


 

rockin cafe

Rockin’ Café – Pekárenská 330/12, Brno – Veveří (zastávka Grohova)

kuchyně – mezinárodní, PALEO, bezlepková, SCD, vegetariánská

No co si budeme vykládat. Rockin’ Café se pro mě po převzetí novým týmem v kuchyni prostě stal srdeční záležitostí a jen si užívám ty chvíle, kdy tam jdeme a nemusíme se tlačit o místo u stolu, protože o tomhle místě ještě tolik lidí neví. Veselé Borůvky (Bea a brzo i Tom) připravují každý den jídla z paleo a bezlepkové kuchyně. Jde požádat o různé změny. Nemluvě o skvělých (většinou primal) dezertech a k tomu i kvalitní doplňkový sortiment. Denní menu zatím na FB/Google+ či na webu. Hlavní je kvalita a cena tomu opravdu neodpovídá – je totiž srovnatelná s místy, kde byste si jídlo radši nedali. Mohu tedy jen doporučit a podporovat!

Bagetárna a palačinkárna na Pekařské
Bagetárna a palačinkárna na Pekařské, Pekařská 19, Brno (zatávka Šilingrovo náměstí)

kuchyně – česko-evropská

Tohle místo jsme si oblíbili, vždy když jsme si šli odpočinout na Špilberk. Nejen kvůli možnostem jídla, ale také kvalitnímu vínu, množství dalších dobrých nápojů (mošty, voda). Hlavní výhodou je, že nedávno přidali i saláty a vy si můžete absolutně navolit co v nich chcete mít z jejich surovin. Tedy na výběr jsou dva různé dresinky (nebo i bez nich), spousta zeleniny, také i různé proteiny a tedy nemusíte vůbec přešlápnout. Bio mošt či voda jsou skvělou alternativou, pokud nepijete alkohol či zrovna nemůžete.

 

Restaurace Velorex

Restaurace Velorex

Restaurace Velorex – Palackého 162, Brno – Královo Pole (zastávka Tylova)

kuchyně – italská, česká, mezinárodní

Pro mě první volba, protože to máme hned u domu a protože tam jsme velmi spokojeni. Z tradiční nabídky steaků s různými omáčkami, grilovanou zeleninou či slaninovými fazolkami byla naše první volba. Avšak poté jsme si vyzkoušeli další jídla, občas i mimo paleo a musím uznat, že mají co nabídnout co se týče přípravy a chutí. Ale podstatný je také prostor, moderní (otevřeno v květnu 2013), v duchu auta Velorex, s otevřenou kuchyní, v létě grilem a tématicky laděnými pokrmy podle sezóny. Zatím kdokoliv tam s námi zavítal byl spokojen a pro nás je zde stále něco nového na ochutnání. Obsluha velmi ochotná a změny v menu více než možné. Jako bonus dětský koutek a naše oblíbené rybízové víno.

MyFood Market Bistro

MyFood Market Bistro – zdroj: Scuk.cz / FB

My Food Bistro – Spielberk Office Center, Holandská 5, Brno – Štýřice

kuchyně – světová

Pro úspěšnou expanzi po Brně se rozhodli autoři My Food Marketu také přidat k velkému obchodu u Zvonařky, také menší obchůdky (momentálně jeden ve Vaňkovce, další v plánu) a hlavně bistro. Pod taktovkou zkušeného šéfkuchaře se zde připravují pokrmy světové kuchyně. Od polévek, burgerů, těstovin a pochutin z grilu zde najdete také doprovodný sortiment (maso, uzeniny, pití, svačiny, saláty a dezerty). Pro paleo strávníka zde toho moc není, avšak z doprovodného sortimentu vcelku dost. Z toho co připravují na místě například některé saláty, z grilu také něco a jako příloha grilovaná zelenina. Tak nějak jsem skrytě doufal, že se pokusí o více skryté paleo propagace v jídlech (třeba u grilované zeleniny byla paprika a cuketa, což je změna proti často typické kukuřici), ale uvidíme kam budou pokračovat dále.

Restaurace a vinárna Baroko

Restaurace a vinárna Baroko

Restaurace a vinárna Baroko – Orlí 17, Brno – Město

kuchyně – mezinárodní | víno

Pro mě trochu překvapivé, na Baroko jsem slyšel reference velmi pozitivní a tak jsem se mírně obával cen. Byl jsem dosti mile překvapen. Na poprvé jsem si tam dal rumpsteak se sázeným vejcem a zeleninou na grilu. Vše bylo skvělé a na steaku bylo poznat, že byl dělán na olivovém oleji. Při druhé návštěvě jsme si již dali něco jiného a stálo to opět za to. Takto jsme vyzkoušeli postupně skoro vše paleo/primal co nabízejí a zatím velká spokojenost. Obědové menu je však jiná kategorie, neoslovilo mě a nechutnalo mi (szegedin bez chuti s půl kilem mouky, studené knedlíky, které jsem radši ani neochutnal – ale mohla to být jen výjimka).

Restaurace Divá Bára

Restaurace Divá Bára – Štefánikova 21, Brno – Střed

kuchyně – česká, mezinárodní

Můžete očekávat bohaté a dosti srdečné jídlo v pro někoho v trochu stísněném a trochu tmavém prostoru. Výhodou je však velká letní zahrádka ve dvoře, která předchozí dojem celkově rozboří. Obsluha byla v pořádku a to i na místech v podniku, kam jen tak dobře nevidí. Co se týče jídla, dá se vybrat jedna příloha a pár chodů již obsahujících přílohy, které splňují standard kvalitního a paleo jídla. Navštívili jsme víckrát a nebyl zatím důvod k nespokojenosti.

Restaurace Green

Green Restaurace – Vavřinecká 40, Brno – Komín

kuchyně – středomořská, česká | víno

Zahradní restaurace v klidné části města nabízí vcelku slušné množství pokrmů, které byste rádi ochutnali a vychutnali si. Případné dva druhy přílohy, které vyhovují všemu co byste očekávali a k tomu dosti široká nabídka steaků či samotných salátů. Letní zahrádka výrazně rozšiřuje počet míst, ale za zmínku stojí určitě krásná a stylová zimní zahrada, plně vytápěná a velmi moderní. Obsluha vynikající a na jídle jsme si neměli na co stěžovat, ani náhodou. Časté týdenní i delší akce nabízí k ochutnání speciality, které nejsou dostupné v normálním menu a domácí udírna produkuje skvělé prvky jednotlivých pokrmů.

Havana Restaurant

Havana Restaurant – Masarova 9, Brno – Líšeň

kuchyně – kubánská, mezinárodní

Kubánská a kreolská kuchyně dominuje jídelnímu lístku této restaurace, která se zdá na první pohled dosti klamat. Kvalita je vysoká, ceny ne až tak, což přináší skvělou možnost ochutnat něco nového pro naši oblast a přitom nemuset ani moc hřešit co se týče paleo stravy. Jednou ze skvělých možností je, navolit si vlastní pokrm – tedy od masa po zeleninu i styl přípravy, je čistě ve Vašich rukou (samozřejmě z nabízených možností, ale ty zahrnují téměř vše co se v kuchyni nachází). Zvláštní přílohou, která stojí za zmínku jsou zde hranolky ze sladkých brambor (batát) – dokonalost sama. Vybrat si můžete z desítek pokrmů, které splňují standard a je tedy jen na Vás co zvolíte, od fajitas, různých steaků až po masa s netradičním kořením a salátem jako doprovodem. Je zde také největší rumotéka .. určitě střední Evropy, možná i celé … (těžko to potvrdit, avšak větší jsem zatím neviděl). Obsluha velmi profesionální, možností zde opravdu mnoho avšak zabere dost času si projít celé menu a odhalit co můžeme či chceme – změny však probíhají bez problémů, pokud je jich potřeba. Možnost máte sedět v třech oddělených a rozdílných částech, (zimní) zahradě, odpočinkové části (spíše na drinky) a restauraci. Vzkazy předchozích zákazníků zdobí stěny, které nejsou vyplněny akvárii s rybami.

Urban Restaurant

Urban Restaurant – Palackého třída 60, Brno – Královo Pole

kuchyně – česká, světová | zvěřina

Moderně uzpůsobená restaurace v čerstvě zrekonstruovaném domě, nabízí nevelké množství pokrmů (ačkoliv tedy budou v dohledná době měnit menu), které však nabídne i něco pro nás paleo stravníky. Specializují se na zvěřinu, tedy jasně si zde můžete dát daňka, kance, jelena či další. Interiér, obsluha i kuchař byli skvělí a ceny jsou odpovídající trochu vyšší relaci způsobené zvěřinou avšak nejsou nijak přehnané. Jako příloha zde byla grilovaná zelenina s rozmarýnem a fazolové lusky na slanině a česneku. Vyzkoušeli jsme více pokrmů, vše bylo vynikající. Těšíme se na další návštěvu po změně menu.

Don Miguel

Don Miguel

Don Miguel – Palackého třída 35/620, Brno – Královo Pole

kuchyně – česká, americká, mexická, jihoamerická

Do této restaurace jsme se chystali dlouho, protože jsme slyšeli o steacích, které zde mají na velmi dobré úrovni. Ačkoliv jsme si předem nastudovali co se zde podává, nakonec jsme na poslední chvíli změnili názor a zkusil něco, co nebylo plánované. Vybrali jsme si velké ochutnávkový talíř s většinou vyhlášených pokrmů a to od žeber, kuřecí paličky přes další omáčky co jsme si objednali navíc. Přílohy zde máte na výběr vcelku slušné, od grilované zeleniny, zeleniny na páře či klasických fazolek na slanině. Prostor nevypadá nijak moderně, ale za to tematicky dobře laděný. Obsluha byla vynikající a dokonce i nabídla více, než bychom očekávali – za delší čekání na zabalení zbytků jsme neplatili spropitné a ještě jsme dostali slevu na celou útratu.


Praha

Secret of raw

Secret of raw

Secret of Raw – Seifertova 13, Praha 3

kuchyně – raw

Podařilo se nám jít bez rezervace při návštěvě Prahy do raw restaurace, chytli jsme poslední volný stůl a hodlali si to pořádně užít. Takže jsme šli rovnou do degustačního menu pro dva, abychom vyzkoušeli vlajkové lodě této restaurace s kavárnou. Obsluha milá, ochotná vysvětlit všechny detaily přípravy (pokud nejsou tajemstvím), surovin a očekávaných chutí. Talíř obsahoval – cuketové špagety, řepné špagety, sunburger s hranolkami, pizza a fajitas. Hranolky jsme rovnou vynechali, syrové brambory mě neosloví asi nikdy, ale zbytek jsme téměř celý snědli. Fajitas teda podle mě měly spíš mít římský kmín namísto normálního, mě tam ta chuť obtěžovala a je to obvyklý problém při překladu (pokud to nebyl úmysl), sunburger byl moc tvrdý na krájení i jedení, ale jinak chutnal skvěle. Zbytek byl výborný, mě to velmi oslovilo, drahou polovičku to překvapilo a nakonec byla také moc ráda. Prostor je tam dost malý, ale příjemné a prodávají spoustu dalšího doprovodného zboží. Příště určitě zavítám znova a ochutnám další pokrmy, ačkoliv vše není paleo.

Culinary Aroma

Culinary Aroma – Galerie Harfa, Českomoravská 2420/15a, Praha 9

kuchyně – světová + paleo

Na doporučení čtenářky Šárky přidávám i alternativu v podobě Culinary Aroma. Restaurace, která nabízí denně alespoň jedno jídlo označené jako paleo. Z toho co jsem sledoval opravdu dodržují suroviny jak by měli a tedy není důvod, proč nedoporučit. Pro lidi, kteří hodlají v Harfě nakoupit, či pracují poblíž to zní jako snadná a dobrá možnost.

Crazy Cow

Crazy Cow Steakhouse – Dlouhá 8, Praha 1

kuchyně – mezinárodní, steaky

Argentinské a americké maso používané na různé verze steaků. Dlouho jsme hledali nějaké místo, až jsme nakonec kousek od Staroměstského náměstí zavítali sem a byli jsme mile překvapeni. Ceny i možnosti byly nadmíru uspokojivé ačkoliv určitě žádný nadstandard. Jídlo bylo chutné, připravené rychle. Prostředí je tématické, ale kvůli hlasité hudbě bylo moc rušivé. Příloh k různým masům je zde již více a byly dobré 🙂


Blansko

Zámecká Sýpka

Zámecká Sýpka

Zámecká Sýpka – Dvorská 6, Blansko

kuchyně – mezinárodní, česká

Kousek za zámkem v Blansku, v rámci zámeckého parku se nachází nově zrekonstruovaná a nádherně vypadající Sýpka. Po mnoha zklamáních, která nám připravil Kamenný mlýn u Macochy, jsem si nechal doporučit od jedné domorodkyně (dík Peťo!), kde se oplatí zajít na jídlo. Prostory vypadají skvěle, nedávno předělané, jídlo bylo dobře připravené, obsluha milá a rychlá (ačkoliv jsme tam byli v den se špatným počasím a těsně po otevření, dva stoly lidí..). Když k tomu připočtete hotel, pivnici, bowling naproti sýpky, vyžití je tam skvělé. Jediná paleo příloha grilovaná zelenina. Hodně sezónních nabídek a týdenních menu.


Otrokovice

U Pecivála

Pizzerie u Pecivála – Havlíčkova 1854, Otrokovice

kuchyně – italská, česká

Když jsme zavítali do této restaurace, která je přes cestu od hlavního vlakového nádraží, měli jsme už jasno co budeme jíst. Nastudovali jsme si tedy jídelníček již dopředu a vše bylo jasné. Jídel, která jsou v souznění s paleo zásadami zde není mnoho, ale za to jsou velmi ochotni provést jisté změny. Vybrali jsme si nakonec z minutek (mají kuřecí, vepřové i hovězí), protože saláty nám úplně nevyhovovaly (dá se tam najít alternativa pro primal) a přílohu mají buď zeleninovou oblohu či grilovanou zeleninu (kde kromě kukuřice je vše ok). Překvapil nás velmi hezký, moderní interiér, milá a ochotná obsluha a možnost změnit na našich jídlech téměř každý aspekt. Překvapil nás i malý, ale hezky zařízení dětský koutek. V kombinaci s přívětivými cenami, to byla skvělá volba. (Pokud toto místo budete hledat, vězte že vstup je z ulice kolmé na hlavní nádraží z boku budovy a musíte do prvního patra. V přízemí se jedná o hezkou, avšak pivnici.)


Štramberk

Pizzerie Piccolo

Pizzerie Piccolo

Pizzerie Piccolo – Náměstí 10, Štramberk

kuchyně – italská | káva, víno

Při výletě zpět ke kořenům, na sever s Estonskou návštěvou jsme zavítali i do Štramberka. K našemu překvapení jsme našli malé, ale o to více útulné místo hned pod hlavním náměstím a ačkoliv se jedná o restauraci v italském duchu, najde se tam dostatek alternativ v spíše primal duchu (jediná vhodná příloha je zelenina na másle), ale také vynikající losos či kuře. Měli jsme zde nejlepší horkou čokoládu, kterou jsem kdy měl 🙂 Domluva na místě vynikající, nebyl problém provést změny v přípravách pokrmů a jejich složení. Prostor vypadá velmi italsky, taková typická kavárnička..


Estonsko

Kuresaare Kuuresaal

Kuresaare Kuuresaal

Kuresaare Kurrsaal Restoran – Lossipark 1, Kuresaare, Saaremaa, Estonsko

kuchyně – lokální | francouzská | víno

Pokud se někdy objevíte na největším ostrově Estonska, Saaremaa. určitě bych vám doporučil při návštěvě jejich hlavního města navštívit i tuto restauraci. V historické budově naproti staré pevnosti města Kuuresaare, dříve známého jako Arensburg se nachází restaurace, která se snaží o fúzi místních surovin a francouzského stylu vaření. Většina zeleniny je z nedalekého menšího ostrova Muhu, z biofarmy místních dlouholetých farmářů a ryby jsou uloveny místními rybáři. Spektrum jídel se zde dostává širokému záběru a to nejen kvality, ale i ceny. Od levných tradičních místních jídel pro děti po velmi elegantní moderní pokrmy využívající výše zmíněných hodnot – lokálního dosahu, místních tradic a zvyklostí a francouzského způsobu přípravy. Sezónně se obměňuje a my jsme vyzkoušeli pár pokrmů – například prosoleného síha, bramboru pečenou v popelu a dip z řepy a kysané smetany, Bouillabaisse à la Saaremaa a quiche z místních pstruhů lososovitých. Vše bylo vynikající, hezky podáváno a pro milovníky vína, zde mají pěkně přiřazené ke každému chodu i odpovídající víno. Na menu se v létě 2014 nacházelo asi 5 paleo/primal pokrmů.

17 thoughts on “Kam na jídlo?

  1. Z osobní zkušenosti doporučuji Restauraci Pivovar Faltus v České Třebové. Na stálém jídelníčku mají dva tzv. FIT pokrmy, které jsou bezlepkové a bezlaktózové. V úterý a ve čtvrtek je FIT pokrm i na denním jídelníčku. Zjistila jsem, že jedna z majitelek restaurace je na lepek a laktózu alergická a proto jí napadlo, zda by o to nemělo zájem více lidí :-).
    http://www.pivovar-faltus.cz/restaurace.htm

    • Dobrý den,
      moc děkuji za tip, určitě se tam jen tak nechystám, ale pokud budeme v okolí rádi vyzkoušíme. Na blog přidám odkaz s Vaší referencí během zítřka.
      Metla

  2. Za mě naprostý TOP Havana. Vždy vím přesně, co mi donesou na talíř, můžu si vše navolit podle sebe – většinou tam dávám nějaký maso/rybu a k tomu malý salát nebo si přímo navolím zeleninu. A ceny jsou tam příznivé – krůtí prsa necelou stovku + malý salát tuším 40-50kč. Takže se tam dá najíst na Brno vcelku dobře 🙂

    • Ahoj,

      pro mě je to taky z těch rozumně finančně nabídnutých alternativ asi to nejlepší, co se týče všech aspektů v Brně.

      Jsem rád, že nejen já to tak mám,
      Metla

    • Zdravím Šárko,

      děkuji za tip. Rozhodně přidám do seznamu, ačkoliv jsem tam nebyl, zní to skvěle 🙂

      Metla

  3. Já bych se vyjádřila k dive Báře. Nevím kdys tam byl naposledy, ale platila za vyhlášenou, tak jsme tam byli minulej týden. Hrůza. Obsluha Teda velmi dobrá, na to se nedalo říct nic. Jídlo extra presoleny, Teda 2 různý jídla. Jako příloha grilovaná zelenina, která byla klasická zmrazena, bez chuti, másla apod. Můj Mufloni medailonky byly upečený dobře, ale tím to končí. Šťáva z prefabrikátů, svedila mw pusa celéj další den. Na stížnost kuchařka řekla, že slanost je normální, že se to nalezelo… Takže za mě už nikdy více a to ještě za ty prachy, který kvalitě Teda neodpovídají ani omylem :'(

    • Díky za reakci, Bára a Tukan jsou u mě v poslední době taky hodně na štíru, jestli je nemám vyndat. Přece jen kvalita to tam už není a jsou vhodnější alternativy. Nevím jestli mám odvahu to tam jít zkoušet ještě po tomhle 🙂 Ale zase, přesolený se dá odpustit, ten zbytek je horší věc, která za pokus ani nestojí.

  4. To mas pravdu, i doma občas něco presolime, i když já Teda solim hodně moc a bylo zo i ba mě přes čáru, ale odpustit by se to dalo, kdyby přišla omluva a ne výmluva 😉 bylo na zahrádce víc lidi a všichni nadávali.. Jediný bez chybičky byl fakt super servis. A pokud se prezentuju jako domácí kuchyně bez umelin a neplním to a na stížnost na fb ani na mailu majitelka neumí ani odpovědět…. Takže za mě nikdy víc 😛

  5. V Brně je těch podniku tolik že občas člověk neví kam by zašel. To je alespoň muj problem musim se vždy rozhodnout na co mam chut a to je někdy těžké 😀 ale na obědy teď hoděn chodím do Baroka mam to u práce kousek a vaři tam moc dobře

    • Zdravím Evo,

      je to tak, míst začíná být docela dost a někteří si uvědomují, že kvalita teď táhne. Já naštěstí moc do města nechodím na jídlo, ale na Holandské kde pracuji, je to docela problematické.

      Metla

  6. Nejhorši jsou však ty podniky, které si hraji na snobárnu ale absolutně na to kvalitou nemají a obsluha se tvaři jako by jí patřil vesmír. Takové podniky prostě nesnášim. A že jich v Brně je taky dost!

    • No takových je všude dost, Brno z toho není nijaká výjimka, ale je to opravdu škoda no. Předražené, vše zmražené a nechutná obsluha je většinou jistota, že se nevrátím. Naštěstí se to většinou s časem a novým majitelem změní.

  7. No výměna majitele je obvykle jediná možná věc pro záchranu. Protože jak to dělaš jen pro prachy a ne proto že tě to taky baví tak to nikdy nebude ani dobré natož vynikající…

Leave a Reply

Your email address will not be published.