Jahodový kefírový nápoj, osvěžení, zasycení a probiotika najednou, co víc si přát? Vzhledem k tomu, že je jahodová sezóna, je potřeba si jich zavčasu a pořádně užít. Ale protože nejsem v posledních pár letech moc velkým fanouškem sladkých jídel a to zvláště snídaní, rozhodl jsem se k tomu přistoupit i trochu jinak. Moji další drobnou averzí, jsou smoothies – tedy nezatracuji je úplně, ale nejsem typ člověka, co by si nenašel čas si udělat snídani (či si ji předpřipravit dopředu) a zuby mám také dosti v pořádku, takže zvládám kousat. Ale jisté výhody takových ‘pokrmů’ chápu. Proto jsem se rozhodl udělat tak něco mezi – hodnotný nápoj, který by v jiné textuře ztratil to nejpřínosnější co má, ale taky mu dát něco navíc, co obvykle u takových nápojů postrádám. A to je něco co mě zasytí na celé dopoledne – tedy tuky nebo proteiny. V mém případě to nakonec bylo avokádo. Zralé jahody poté už jen doladí svou jemností a barvou celý drink a ani nebudete muset doslazovat, ale pokud ano, lepší je se vždy držet doslazování ovocem než sladidly či umělými sladidly. Takže dost řečí a jdeme na to…
Čas receptu: příprava 5 minut
Suroviny na 1 litr (2 porce):
- 1 zralé avokádo, oloupané a bez pecky
- 200 g jahod (dle libosti lze více)
- 1 banán
- 700 ml kefíru nebo kokosový kefír
- případně přírodní sladidlo : koncentrovaná ovocná šťáva, med či datle
Postup:
- Oloupejte banán, avokádo a nakrájejte nahrubo, jahody omyjte a vytrhněte okvětní lístky (ale klidně pomixujte i ty).
- Dejte vše do mixéru a rozmixujte.
- Podávejte s brčkem či lžicí vzhledem k tomu, že nápoj je dosti hustý 🙂
A pokud Vás omrzí jahodový nápoj, další ovoce, které je nyní v sezóně a udělá Vám trochu tmavší nápoj jsou třešně. Bude s nimi trochu víc práce je vypeckovat, ale nakonec se to určitě velmi oplatí.