Začátky s paleo

Pokud Vás paleo osloví a Vy se odhodláte si prostudovat podklady na které narazíte, ať už v češtině, nebo jiných jazycích, napadne Vás třeba, že byste si to paleo chtěli vyzkoušet. Kámenem úrazu je, že zde končí většina rádců – už Vám nedají praktický návod jak pokračovat, samozřejmě existují výjimky, ale co udělat s tím, když dva zdroje si očividně protiřečí, přímo odporují či podkládají rozdílnými výzkumy své teorie? Jeden takový, trochu stručný návod se Vám pokusím přiblížit. Bude to můj vlastní postup, něco co fungovalo u mě a pár dalších lidí a hlavně, pokusím se to říct nekomplikovaně a snadno uchopitelně – doufám tedy, že se Vám to bude hodit. Můžete ho brát třeba jen jako rámec pro to, jak k paleu přistupovat, avšak pokud si vyberete špatné části a postupy, nemusí vše vyjít ve výsledku tak, jak mělo, protože nejde cokoliv jen tak vytáhnout z kontextu a použít jinak a očekávat stejné výsledky.

Co je a není paleo?

Zásady, které byste měli v paleu dodržet:

  1. Snažte se to držet co nejjednodušší – může se to zdát zvláštní, ale čím déle se o paleo zajímám, tím více informací vstřebávám a kolikrát je velmi těžké si najít vlastní či přejmout cizí názor na to jak to má či nemá fungovat. Pro většinu lidí není vůbec důležité vědět, jak funguje Krebsův cyklus, jak a na co se rozkládají cukry či škroby. Není podstatné vědět co kdysi jedli naši pra-pra-pra-předkové, zda to mohli vůbec jíst, či nemohli (pokud věříte v evoluci, že..). Podstatné je vědět, co můžete udělat TADY A TEĎ. Důležité je, pokud už začnete, věřit tomu co děláte, dělat to správně na základě intuice, jednoduchých rad a držet se toho téměř za jakoukoliv cenu. Výsledky se dostaví! Pokud Vám vše půjde v pořádku, bude Vás to bavit a budete mít zájem zjistit více, jen do toho, ale opravdu snažit se pochopit vše a předejít všem případným potížím zvláště hned ze začátku je nadlidský výkon. Někteří dietologové, chemikové či další odborníci tomuto studiu a pochopení zasvěcují desetiletí a stále nemají pokryté všechny problémy. Zapomeňte na to, proč se paleo jmenuje tak jak se jmenuje, je to dost nepraktické pojmenování, které s sebou přináší své problémy. Neřešte jak to možná mohlo být kdysi dávno, jak si myslí vědci, že to bylo – jsou to povětšinou jen spekulace. Vychází z toho teorie a postupy, které stejně v dnešní době nejdou aplikovat (plodiny vypadají jinak, větší dostupnost zdrojů, jiné způsoby zpracování). Nikdo po Vás nechce, abyste vyrazili do lesů s pazourky v rukou lovit mamuty, anebo sbírat lesní plody (ačkoliv to první v rámci sportovní aktivity a to druhé v rámci zdravé stravy nebude na škodu). Vy chcete přece změnit svůj životní styl a pomoci svému utrápenému tělu, ne? Tak do toho! Nejdůležitější je akce, ne jen přemýšlení a rozebírání co by, kdyby.
  2. Zbavte se starých návyků – počítání kalorií, systém přesného počtu jídel denně, jedení pozdě večer, strachu z cholesterolu a dalších bludů, které Vám tlačí mediální masáž dotované nadnárodními koncerny, které jen chtějí abyste byli obézní s ucpanými tepnami, sypali do sebe mraky prášků, které to za Vás vyřeší – kéž by. Povšimněte si, že stejné koncerny vlastní společnosti, které vyrábí ta skvělá jídla, která nemají nic společného se zdravou a opravdovou stravou a také další, které vyrábí léky proti obezitě. Není na tom něco divného? Pokud budete jíst nezdravá jídla, která nemají skoro žádné výrobní náklady a dostane Vás to do fyzického stavu, kdy musíte polykat desítky prášků denně, komu si myslíte, že tím prospíváte? Sobě nebo pár bohatým, kteří ty koncerny vlastní? Rozeberme si tedy pár obvyklých problematických sfér:
    • Počítání kalorií – paleo je založeno na minimálním příjmu cukrů a velkém příjmu tuků, protože odněkud tu energii musíte mít. Naše těla spotřebují někdy i více než 2000 kalorií jen tím, že jsme a při náročnější aktivitě i více. Počítání kalorií je známo u mnoha diet, většinou spojeno s vysokým stresovým faktorem, který z celé diety dělá problém – bojíte se najíst, abyste ‘probůh’ nepřibrali. Proč si k změně stravy, která sama o sobě je stresujícím vlivem pro tělo ještě přidat psychický problém? Proč to nebrat jídlo jako zábavu, jako aktivitu na kterou se budeme těšit a nebude z ní mít zdravotní problémy? Pro ty, kteří mají zájem o tom něco vědět, doporučuji pomůcky typu Cron-O-Meter, kde si můžete vše pěkně vypočítat a zjistit jak na tom jste. Omezení v paleu jsou tedy jen dvě – příjem cukrů (obecně všech složek, které metabolizují na sacharidy např. škroby) a pravidla okolo konzumace povolených potravin. Tato pomůcka není jen na měření kalorií, ale také například solí, tuků (omega-3/6), bílkovin a cukrů – může Vám tedy efektivně pomoci předejít zdravotním problémům a supluje lékařský dohled. S počítáním kalorií je ještě spojen tzv. jojo efekt, ve chvíli kdy změníte návyky, Vaše váha zase vystřelí zpět do astronomických výšin a vy se trápíte. Začnete třeba celý cyklus znova a opět bez úspěchu a přestáváte věřit, že by to mohlo fungovat. Problém je v psychice – dokud se vám měnily míry, padala váha, byli jste spokojeni a šťastní – věřili jste, když se však něco změnilo, začíná problém. Proto tedy –  jediné cukry jsou důležité na počítání, ale po pár týdnech budete sami vědět kolik si můžete či nemůžete dovolit. Pokud se budete držet pod 200 g cukrů za den, je vše OK! Jediné cukry, které stejně potřebujete je trocha glukózy, kterou potřebuje mozek, aby mohl fungovat a tělo si ji umí vyrobit stejně z dalších zdrojů, které máte běžně v těle.
    • Systém 3/4/5/6/7 jídel denně – proč se omezovat? Neříkám, abyste jedli jako nezavření, ale když mám hlad, jdu si něco sníst. Ten pocit hladu není vždy přece pocit prázdného žaludku, to je signál těla, že mu chybí energie, že něco potřebuje. Já osobně jím velmi atypicky, prostě někdy tři jídla denně o víkendu klidně jen dvě, ale dost často i 6 chodů. Samozřejmě všechny nejsou stejně velké a hodnotné, ale hledím na to, abych měl vše co za den potřebuji ve své stravě. Je tedy na Vás jak Vám to vyhovuje. Jediná zásada, kterou bych doporučil je, nejíst pozdě večer – zbytečně to zatěžuje žaludek i trávící trakt v době, kdy se snaží odpočívat. Někdo říká hodinu, dvě před spánkem už nejíst. Já bych se toho také tak nějak držel. Jezte do syta, jezte když máte hlad a nezapomínejte hodně pít vodu (2-3 litry/ denně)
    • Tuky jsou špatné, zabijí tě – zde musím uznat, ano, některé tuky takové opravdu jsou. Pokud se však budete vyhýbat geneticky modifikovaným, chemicky čištěným a nehodnotným není to zase takový problém. Určitě se také oplatí různé druhy tuků střídat, nepoužívat stále dokola jen jeden. Cholesterolu se také nemusíte bát, pokud nebudete konzumovat příšerné množství například vajec denně. Problematický je tedy jen poměr HDL a LDL cholesterolu, kde ten HDL je považován za hodný a v dobrém poměru i vyšší hodnoty celkového cholesterolu nebývají problémem. Tedy pokud je dostatek HDL.
    • Mlsání, bažení – to je problém s kterým možná budete bojovat. Protože úkolem je snížit příjem cukrů, různé mlsání ovoce, sladkých pokrmů je poté zásadní problém. Možná Vám to přijde velmi nechutné, ale já si chodím mlsat škvarky. Mňam. Bažení (craving) však trvá jen 15 minut a je to silný a akutní psychický stav, kterému se dá vcelku snadno předejít avšak ne za všech okolností. Pokud mu nepodlehnete, nejen že se můžete hrdě poplácat po rameni, ale také tím, že jste ho zlomili si můžete pogratulovat, je to totiž jeden z indikátorů závislosti – v tomto případě převážně na cukru. To samé platí o ořeších, které ačkoliv jsou velmi dobré a hodí se do palea, nejsou vhodné díky kyselině fytové k velké konzumaci, pokud nejsou namáčeny a stejně i pak nejsou vhodné ve velkém množství. Zde budu vždy podotýkat, představte si ten výkon, který byste v přírodě museli vynakládat na posbírání, otevření a snědení hrsti ořechů – já si myslím, že to je sakra fuška. Dejte si raději nějakou plnohodnotnou potravinu, nějaký kousek zeleniny či masa, pokud máte extrémní chuť něco sníst, prostě pravou svačinku a ne takovýto podvod. Ono přejít od závislosti na obilné či jiné mouce na ořechovou je z bláta do louže.
    • Spousta z těchto starých návyků se zlomí, pokud dokážete vydržet čisté paleo alespoň po dobu dvou týdnů. Zlomovým bodem má být 21 den, kdy se už přenastaví Váš mozek a začne brát nové návyky jako ty jediné. Dost z nich vychází jen z naší lenosti, z naší pohodlnosti či protože jsme věřili něčemu co nám neustále někdo tlačí do hlavy všemi různými kanály a my jsme si neověřovali reálné výsledky. Ve chvíli, kdy začnete omezovat cukry, začnete si všímat kde všude jsou a jaké obrovské množství. Ve chvíli, kdy začnete hubnout, všimnete si kolik je kolem obtloustlých lidí. To je ta většinová společnost, která se nestará z jaké konzervy a jakého pytlíku co sní a podle toho to také vypadá. Jsou to psychické problémy, které když zlomíte a změníte na jiné, budete šťastní … 🙂
  3. Co tedy do palea nepatří? A co jsou jedny z mnoha důvodů, proč nejsou v paleu?

    1. Obiloviny (pšenice, žito, kukuřice, oves, ječmen, rýže, ječmen, proso, čiroky a další) – tvrdí se, že je v paleolitu nemohli mít (tomu osobně nevěřím), avšak pravděpodobně jsou důvodem mnoha civilizačních chorob (obezita, zažívací potíže a mnoho dalších) a s největší pravděpodobností i geneticky modifikované. A o lepku a jeho úskalích jste určitě slyšeli.
    2. Luštěniny (sója, buráky=arašídy, hrách, fazole, čočka, atd.) – nebezpečným způsobem podporují mikroflóru ve střevech, protože cukry v nich obsažené nejsou pro nás stravitelné, ale konzumuje je právě ona mikroflóra. Dále nebezpečné můžou být kyselina fytová, inhibitory, způsobují nadýmání a jsou povětšinou už jen geneticky modifikované
    3. Cukry (třtinový, rafinovaný, agave sirup (!!), kukuřičný sirup a další) sem patří i med, stevie, erythritol, xylithol a další reálně povolené varianty v rámci palea, ALE rozhodně moc cukrů škodí (cukrovka, obezita, atd.) avšak, když už musíte používat sladidlo, používejte ty lepší.
    4. Rostlinné oleje (řepkový, slunečnicový, sójový, kukuřičný, arašídový a další) – zde je problém ve velkém množství omega-6 mastných kyselin, kde omega-3 se ztrácí při rafinování či dalších přípravách a úpravách. Omega-6 je uváděna jako příčina některých civilizačních chorob. Důležité je držet si tedy poměr těchto dvou alespoň 1:4-5 – vhodné je tedy používat oleje, které jsou lépe postaveny – kokosový, avokádový, živočišné tuky, lněný
    5. Škroby (brambory, batáty, všechny druhy rýže, atd.) – štěpí se na cukry a tak pokud nepotřebujete velké množství právě těch (např. atleti), je lepší se jim vyhnout, pokud však musíte pak tedy spíše batáty a topinambury a hnědou rýži.
    6. Mléko a mléčné produkty (patří do primalu, lepší výsledky mají pokud jsou fermentované nebo čerstvé a plnotučné) – výrazná netolerance k laktóze je jednou z příčin, proč se vylučuje ze stravy. Dále pak tvorba akné a zažívací obtíže.
    7. Alkohol – různé špatné efekty na lidské tělo jsou jasné ačkoliv i přínosy při malém množství vína na tlak jsou na tom obdobně, kvůli štěpení na cukry a zátěži jater a ledvin se nedoporučuje.
  4. A co tedy v paleu jíst? Seřazeno dle důležitosti…
    Paleo/Primal Pyramida

    • Zelenina – jakákoliv zelenina Vás napadne je pravděpodobně povolená. Zkoušejte syrovou, vařenou, na páře, dušenou, zkoušejte různé dresinky. Se zeleninou nemůžete téměř přešlápnout. Výjimkou je třeba kukuřice (málokdo si ji asociuje s obilovinami). Specifické postavení má pak zelený hrášek, cukrový hrášek, fazolové lusky, které někdo počítá, že jsou v pořádku jiný ne (náležitost k luštěninám). Další specifikem jsou lilkovité (nightshades) (brambory, rajčata, papriky, mochyně, lilek, kustovnice atd.), které vylučují někteří vůdci paleo/primal stravy z různých důvodů (škroby, dostupnost v paleolitu).
    • Maso – je jedno jaké – vepřové, hovězí, králičí, drůbeží, zvěřina, co Vás napadne a co se Vám dostane pod ruku. Říká se, že paleo by mělo být spíše o libových masech a tuky si tam pak dodáte jinak, já obecně používám jakékoliv druhy a nevidím v tom problém.
    • Mořské plody a ryby – díky špatnému stavu omega-3 mastných kyselin v našich končinách se doporučuje jíst hodně ryb. Méně z nich ty uzené či nakládané v nespecifikovaných lácích. Jinak však čím více, tím lépe.
    • Ostatní – vejce, vnitřnosti, ořechy, oleje a tuky – kolik lidí tolik možností, nebojte se zkoušet a ochutnávat nové věci, živočišné tuky na přípravu jídla jsou novým zážitkem.
    • Ovoce – poslední avšak také důležité, ačkoliv ze všeho ostatního můžete dostat denně do sebe dostatek cukrů, určitě Vám žádný orgán neodumře, když si dáte nějaké ovoce či čerstvou ovocnou šťávu.
  5. Když nevím z čeho to je a jak to dělají, radši to nebudu jíst – vezměte si, jak by to asi dopadlo v přírodě – sníte něco co nevíte, co je a pak následuje – buď zvracení, průjmy či přímo smrt. Je to tedy důležitá zásada, kterou dnes usnadňují popisy na obalech, ale ne vždy budou úplné a pravdivé. Takže pokud nevíte co to je a nemáte čas si to zjistit, nejezte to, předejdete určitým problémům, které by Vám mohly vzniknout.
  6. Zkuste vydržet paleo striktně, bez podvádění 30 dní a uvidíte ty změny. Pokud ne, klidně paleo opusťte a zkuste ho jindy, nebo ho rovnou zavrhněte. Není to pro každého a možná jste dělali něco špatně, těžko říct takhle na dálku. Pokud však nevysadíte předchozí stravu a nevydržíte minimálně 3 týdny, nemůžete srovnávat a vlastně skoro ani nemusíte poznat, že se něco změnilo. Zaručuji Vám, že minimálně po tu dobu budete vše vnímat trochu jinak – ať už to budou Vaše posunuté chutě, vyrovnání stavu žlučníku a žaludku a tím pádem méně stavů kyselosti, propad v tělesných mírách a spousta dalšího. Kdyby se to zde hodilo, řekl bych, že zde nastává garance vrácení peněz pokud jste nespokojeni s výsledkem. Já a spousty dalších ručím tím, že pokud to zkusíte a budete vše dělat jak máte, dostaví se ZMĚNY! 
  7. Když už začnete, zbavte se těch surovin, které v paleu nebudete používat, protože tak jedině nemusíte testovat sílu své vůle, ale jen budete dělat to co máte! Také jsem si říkal ze začátku, že odolám. Chyba lávky, toužení a bažení bylo tak silné, že to druhý den šlo do pytlů, rozdalo se to nebo rovnou vyhodilo. Od té doby mám klid..

No a když už víte co ano a co ne, je potřeba ještě probrat určité aspekty, které se nemusí týkat všech a třeba na to nikdy nenarazíte, ale je důležité vědět co se s Vámi potenciálně může stát. Doporučuji konzultovat Váš přechod na paleo s doktorem, nechat si provést celkovou kontrolu (minimálně tlak, cholesterol, váha) a chodit pravidelně k lékaři, abyste věděli zda jste něco nezanedbali či nepadáte z bláta do louže. Vím, že dost doktorů Vás bude asi zrazovat, zkuste tedy změnit doktora, když to jinak nepůjde.

  • Low carb flu – Nebo-li chřipka z malého množství cukrů – je to něco s čím se setkají lidé, kteří hlavně konzumovali cukry jako zdroj energie před přechodem. Není jisté, že se s tím setkáte, například mě se to vyhnulo, ale jde o stav, popsaný jako chřipka – únava, ztráta energie, bolesti svalů a kloubů. Může trvat 2-3 týdny zhruba po omezení přílivu cukrů. Je to reakce Vašeho těla, detox a odvykací kůra, která prostě je dost nepříjemná. Když si přidáte cukry, abyste to lépe snášeli prodlužujete si ji, je tedy lepší nesnažit se si to ulehčit.
  • Ketóza – stav těla, kdy přijímáte prahové množství cukrů pro denní spotřebu a jako hlavní zdroj energie se pro Vás stane tuk. Stav se kterým se při běžném paleu nesetkáte, avšak často lidé, kteří se snaží extrémně rychle zhubnout se o ni pokouší, protože propad váhy je pak opravdu velmi rapidní. Úskalí vězí v tom, že tělo začne produkovat ketolátky, protože probíhá trochu pozměněný cyklus získávání energie v těle. Je tedy vhodné si zakoupit papírky na indikaci ketolátek a jejich množství. Podstatné například u ketózy je více solit, kvůli toho, že organismus více vylučuje minerály.
  • Sucho na patře – je zvláštní indikátor, avšak docela podstatný. Pokud tedy směřujete na ketózu, pijete značné množství vody (okolo 3 litrů denně) a přesto máte stále sucho na patře, značí to s největší pravděpodobností, že nemáte dostatek cukrů. Pokud stav přetrvává začne nepříjemná nevolnost. Doporučuji tedy akutně doplnit glukózu či fruktózu, nebo se jen prostě najíst. Projeďte si Vaši stravu cronometrem, či si spočítejte příjem cukrů, zda někde nedošlo k chybě.
  • Existují další stavy, tyhle však jsou ty nejčastěji se opakující pro normální ‘zdravé’ jedince. Vlivy například na těhotné ženy, morbidně obézní lidi či různě nemocné lidi jsou pak výrazně se lišící a doporučuji předem řádně nastudovat odborné i laické studie a konzultovat s doktorem…

Sacharidová křivka

No a poslední částí článku by tedy mělo být něco o obecných zásadách:

  • K paleu nepatří jen strava, ale také další návyky a zvyky – předpokládá se, že budete cvičit. Není to nutností, ale značně to urychlí celkovou tělesnou změnu. Cvičení se doporučuje s vlastní váhou (odpadá stres a vydýchaný vzduch v posilovně, nadměrné opotřebovávání kloubů, atd.), intenzivně a stačí v krátkých úsecích (například 4×15 minut za týden), dále pak musíte myslet na vhodnou regeneraci pokud cvičíte více a spíše silově než kondičně, avšak i na pravidelný a dlouhý hluboký spánek. Neřeší se žádné sprinty či maratony, stačí klidně každý den svižná chůze domů z práce či do obchodu a máte vystaráno. Najdete spoustu blogů a stránek, kde se cvičením Kettlebellem, Crossfitem a dalšími oblíbenými metodami zaobírají. Určitě bych Vám doporučil ať si klidně zajdete na nějaký takový trénink ve Vašem okolí – lidé provozující podobná cvičení jsou velmi často hodně pozitivně a na stejné vlně naladěni jako Vy. Sdílní, příjemní, ochotní .. nebojte se vyrazit ven a zeptat se, lepší než si uhnat nějaké zranění ze špatného zacházení.
  • Myslete na dostatečný pobyt venku, vitamín D je opravdu potřebný a  na sluníčku ho seženete snadno a rychle – dále se také dá získat z žloutků, rybího tuku či jater avšak tím sluncem je to více přirozené získání. Podstatné na tom být venku je také samozřejmě pobyt na čerstvém vzduchu spojený třeba s nějakou tou aktivitou. Jak se říká v zdravém těle zdravý duch, z nemocného hrozný puch 😉
  • Začleňujte se do společnosti, on ten kontakt s lidmi dělá divy. Také jako vedlejší efekt budete slyšet a vidět věci z trochu jiné perspektivy a je velmi hezké stále slyšet z každé strany, jak Vám to sluší, jak jste pěkně zhubli, jak jste vyrýsovaní, atd.. Pomáhá to Vaší psychice, zvláště ve chvílích, kdy se cítíte trochu dole.
  • Nejezte stále dokola ty samá jídla a nepoužívejte stejné tuky na vaření. Samozřejmě, že pokud používáte něco dokonalého jako kokosový olej či avokádový, mělo by to být v pořádku, ale občas to proložte něčím jiným. Necpěte se furt ořechy, není to zase tak dobré a existují mraky jiných dobrých svačinek či dobrot na mlsání. Ačkoliv Vám může určitý stereotyp alespoň do začátků pomoci v dlouhodobém rámci je lepší to trochu obměňovat pokud můžete.
  • Kupujte co nejkvalitnější potraviny, koukejte na to odkud jsou, co obsahují, kupujte lokálně, (to proklaté) bio a fair-trade. Nepomůžete tak jen sobě, ale i ostatním – ať už ohleduplností, pomocí místním prodejcům a výrobcům, či odlivem Vašeho kapitálu do místního supermarketu je možná donutíte se zamyslet. Zajímejte se, kde co seženete, sdílejte tyto informace, protože určitě není lepší reklama, než spokojený zákazník co se nebojí o tom dát vědět.

Tak a doufám, že Vám můj článek alespoň trochu pomohl. A teď ještě jedna drobnost na závěr. Pokud si nevíte rady do začátků, co a kde kupovat, zkuste se mrknout tady u mě na blogu na část Kde nakupovat? a jeden extra dobrý tip pro Vás mám ještě v rukávu.

Abyste si do začátku mohli nakoupit suroviny, které budete potřebovat, mrkněte na náš eshop. Což určitě sníží Vaše celkové náklady a čas na hledání.

A jen takové shrnutí na konec –

  • JEZTE ZDRAVĚ!
  • VYHÝBEJTE SE NEHODNOTNÝM POTRAVINÁM!
  • HÝBEJTE SE!
  • POSLOUCHEJTE SVOJE TĚLO!
  • ZAJÍMEJTE SE A NEBOJTE SE NECHAT POUČIT!

14 thoughts on “Začátky s paleo

  1. Ahoj Metlo, někde tady píšeš, že pokud chce člověk hubnout, i jeden kousek ovoce je denně je dost. A co když téměř denně intenzivně cvičím, plus lehce fyzická práce, ale zároveň potřebuju zhubnout tak cca 10kg… Myslíš že i v tomhle případě mám uplně vysadit ovoce?

  2. … ještě pro doplnění, cvičím většinou po probuzení, potom si dávám např. crumble s jedním jablkem, nebo dvěma menšíma a max lžičkou medu, takže to je k snídani a v sacharidovým okně a po zbytek dne už sladký nejedu..

    • Zdravím,
      je to přesně tak pro lidi více aktivní, než běžný průměr, tak musí mít něco málo navíc. Nemluvě o tom, že musí taky regenerovat glykogen a svaly. Takže určitě, pro sportující trochu více 🙂
      Metla

  3. Dobrý den,
    již 3 dnem jsem na Paleo. Jelikož jsem ve svém minulém jídelníčku konzumovala poměrně dost sacharidů, je pro mě tato ,,dieta,, velkým skokem. Sladké jsem prostě milovala. Nejsem obézní, nemám problém s tlakem ani cukrem. Jen mě trápí srdíčko a klouby. K paleu jsem přistoupila z toho důvodu, protože prostě chci jíst zdravě a baví mě to. Mou otázkou je: Nevadí když každý den k snídani konzumuji míchaná vejce s banánem, posypaná borůvkami? Zbytek dne již další ovoce nejím, tedy pokud nemám zvýšenou fyzickou zátěž (pracuji jako sestra na ARU), kde si občas dám i jablko či grepfriut. Děkuji za odpověď. Petra
    PS: Vaše stránky se mi moc líbí a pomáhají mi 😉

    • Dobrý den Petro,

      určitě bych to nebral jako kritické, že by se muselo ovoce dávat na minimum. To množství které popisujete je opravdu malé a skoro hraničí se stavem zvaným ketóza. Ze začátku kvůli odvykání a větší možnosti hubnout je vhodnější nepoužívat skoro žádné cukry (nebo alespoň dosti limitované – to vaše množství bych tak ohodnotil – a vyhnout se pokud je třeba i hubnout alkoholu či medu/jiným sladidlům). Jinak samozřejmě podle možností je třeba i zvýšit příjem cukrů/sacharidů za den právě kvůli té aktivitě.
      Jako sestra na ARU určitě máte spoustu stresorů, hodně pohybu a pokud třeba i navíc občas cvičíte, nebál bych se přidat toho ovoce klidně více. Má partnerka mívá denně 1-2 kousky ovoce a docela často si dáváme banánovou zmrzlinu večer (cca 2 zmražené banány na osobu rozšlehané v mixeru, bez čehokoliv jiného) a i tak je to docela malé množství.
      Pokud tedy neplánujete hubnout, určitě to je dostatečné množství a s aktivními dny bych i přidal!

      Děkuji za slova chvály, jsem rád, že mohu pomoci,
      pěkný den,
      Metla

  4. Ahoj, ráda bych se zeptala ohledně zdravotních účinků paleo. Dočetla jsem knížku Jídlo na prvním místě od Hartwigových a každá kapitola začíná určitou zkušeností více či méně nemocných lidí, kteří přešli na paleo. Chci doporučit tuto knihu mé mámě a zajímalo by mě, jestli tato strava má/může mít pozitivní účinky i na kostru, konkrétně na páteř a na bolesti s ní spojené. Děkuji Pavla

    • Zdravím,

      samotná strava a s ní tedy v případě paleo přínos v podobě eliminace nadváhy a obezity by mohl pomoci jako prevence a zmírnit následky již probíhajících potíží, ale obávám se, že to samotné nebude nikdy stačit. Nevím, jaký druh onemocnění či vady a znich vycházející bolesti Vaše maminka má, ale bez cvičení to určitě nikdy nepůjde zmírnit s maximálním účinkem nikdy (a jsou stavy, kdy prostě už nic moc nepomůže – spojitost s věkem a daným problémem). Takže pokud se nezavede celkově zdravý životní styl, nebude samotné paleo lékem na nic – anebo jen na izolované problémy spojené s potravinami vyloučenými z jídelníčku.

      Pokud už problém má, určitě vyhledat lékařskou pomoc, zařadit procházky, plavání, různé druhy protahování a procvičování.

      Co se týče obecné prevence potíží s pohybovým aparátem a kostrou, tak paleo opravdu snižuje zápal, eliminuje stres, tím pádem je prevencí pro určité poruchy, ale není lékem a bez pohybu a správného držení těla se tomu prostě ve stáří nevyhneme (doufám, že to maminku neuráží, že to tady vypadá, že o ni mluvím jako o nějaké stařeně).

      Doufám, že jsme nějak pomohl, nikdy není pozdě začít žít lépe, ale holt někdy a něco už nejde zvrátit (neříkám, že tohle je ten případ, právě naopak si myslím, že se silnou vůlí a odhodláním může být v krátkém horizontu v pořádku!)
      Metla

  5. Ahoj, dostala se mi do ruky kniha Jídlo na prvním místě a doslova mě nadchla. Už dřív jsem hodně zkoumala, co jíme a “nezdravé” věci, jako třeba chléb, knedlíky apod. jsem dělala doma a z celozrnné mouky. Sladkosti, fastfood a podobné jídla u nás teda rozhodně nepochodily (když nepočítám jednou, dvakrát do měsíce buchtu od babi). Takže jsem najela na program Whole30 s manželem a dvouletým synem. Mám za sebou první týden a obědy a večeře jsou ok, ale ráno nejsem schopná pozřít jakékoli maso. Vejce ano, ale ne každý den. Takže většinou pravidla poruším už ráno, kdy si dám müsli (samozřejmě domácí výroby) s mlékem (bio plnotučným), ale pak celý den už jím podle zásad. Máte někdo podobnou zkušenost a radu, jak ty snídaně vyřešit?
    A ještě jeden dotaz…momentáně jsem těhotná a protože paleo/whole30 není dieta, rozhodla jsem se, že přesto program zkusím. Myslíte, že je vhodná doba? Podle knihy ano, ale červíček přece jen hlodá… S doktorem to určitě probírat nebudu, věřím, že by mě s tím poslal do háje 😀
    Díky za všechny odpovědi 🙂

    • Zdravím,

      v Česku moc informací na téma paleo a těhotenství není, ale je zde pár maminek, které si tím prošly a určitě na to nedají dopustit. Takže já bych se osobně toho nebál, spíš právě naopak, pokud třeba jsou nějaké alergie nebo intolerance, plod to nevratně může poškodit a vyvolat u něj silnější reakci než u maminky, je tedy lepší se testování a vystavování škodlivým potravinám v těhotenství.

      Co ty snídaně, no řešení je dost. Například nedávno vyšlá kniha Snídaně trochu jinak, kde je kolem 60ti receptů na snídaně (zivakultura.cz), případně tady u mě je receptů taky dost. Alternativa je třeba nesnídat vůbec, protože někomu to prostě nevyhovuje a jí v jiném režimu.

      Whole30 znamená opravdu velmi striktní a spíše přechodový jídelníček, ale ne každému vyhovuje dlouhodobě. My se stravujeme paleo / primal (ten poslední dovoluje mléčné produkty, samozřejmě jen některé) a oba mají podobné zásady jako whole30. Ze začátku to asi chce být dosti striktní a postupně třeba si mírně přizpůsobit podle vlastních možností, preferencí a taky zdravotních problémů. Maso na snídani není nutnost, bílkovinu můžou právě nahradit v primal verzi ony sýry, mléčné produkty nebo v paleo verzi vejce. Třeba dobré je zkusit snídat polévky, které vyhovují i lidem, kteří nesní maso, tak to ve vývaru/polévce v pořádku zvládnou. Bohužel to vyžaduje trochu víc úsilí a snahy, ale snídaně jsou prostě kritické a nikdo neříká, že nutně musí být prvním jídlem dne – kolikrát stačí někomu třeba kafe se smetanou/kokosovým olejem a máslem a vydrží nutričně do brzkého oběda nebo dopolední svačiny, když už jíst jde. Prostě zkoušet postupně, žádné šoky a velké skoky, ty nejsou ideální pro nikoho.

      Doufám, že se Vám bude dařit a přeji pěkný den, pokud budete mít další dotazy, určitě se ptejte. A pokud by Vám nevadilo konzultovat i s podobně naladěnými odborníky, doporučuji paleospirit.cz
      Metla

      • Ahoj, diky za super blog 🙂 Nejsem zadna zkusena dietarka, byvala jsem vzdycky dost hubena i kdyz jsem jedla cokoli, a nabrala jsem az posledni dobou (sedava prace, novy pritel). Zkousim ted Whole30, ale nezda se mi, ze by mi to nejak slo. Mam problem s masem po ranu, a take mam problem s velikosti porci – vzhledem k sedavemu zamestnani bych se mela drzet na nizsi hranici doporucenych davek, a osobne me proste platek masa velikosti dlane a zelenina nezasyti ani nahodou a cely den pak mam hlad a ujidam, cimz si dostanu prijem tuku prilis vysoko a vubec nehubnu (plus me boli hlava, je mi tezko a mam blblou naladu). Premyslela jsem o prerusovanem pustu a vynechavani snidani (misto snidane si dat jen kavu s kokosovym mlekem), protoze z minula mam zkusenost, ze kdyz nesnidam, snim toho a cely den o dost mene. Je to dobry napad nebo blbost?
        Dekuju moc za odpoved

        • Zdravím Báro,

          předem děkuji za krásná slova. Pokusím se odpovědi shrnout, vidím však pár zásadních bodů, na které bych měl reagovat.

          Whole30 je koncept, který nemusí vyhovovat všem a je spíše striktními pravidly pro redukci potravin, které mohou vadit ve stravě, navození nových zvyků. Po skončení 30 dnů, bych se nebál klidně experimentovat s velikostí porcí či zařazením půstu, někomu to prostě vyhovuje více. Co se týče velikosti porcí, pokud jste menšího vzrůstu a váhy, určitě by šly trochu zmenšit – ale je třeba stále hledět na to, aby se neubíralo z těch nutných živin, ale těch co jsou přebytkem.
          Že jste nabrala, může mít za následek právě ona sedavá práce, tedy chodit (10 tisíc kroků minimum denně), občas sprinty a nějaký ten pohyb navíc by mělo kompenzovat případné pohybové nedostatky.
          Co se týče nehubnutí a bolestí hlavy, ty můžou být spíše následkem probíhající ‘carb flu’ odvykání na cukru a hlavně podle toho co říkáte, že máte strach z tuků, špatným energetickým příjmem. V Paleo/Whole30 a dalších je hlavním zdrojem tuk, tedy steak je prima, je ho třeba (nebo vejce), ale pokud je libový a není k němu žádný tuk, tak vyhoří docela dosti rychle.

          Osobně bych zkusil to whole30 vydržet celé a přesně podle zásad uvedených v knize s průměrnou pohybovou aktivitou (10 tisíc kroků, občas sprint, 2-3 týdně třeba krátce zacvičit) a až pak následně zkoušet nějaké experimenty jako je úprava velikostí jídla, pravidelnosti a případně ty půsty – každému vyhovuje úplně něco jiného. Já třeba v týdnu snídám o víkendu většinou ne – prostě posunuté biorytmy a celkově ale pak měním i velikost daných jídel. Není nutné mít na snídani maso, ale je třeba chápat, že až se mi v těle spálí cukry, půjdou na řadu tuky, pokud nebudu mít dost tuků ve stravě budou se pálit mé zásoby, ale kvůli stresu co to způsobuje se můžou stejně snadno pálit i svaly. Strava je velmi komplikovaný systém a vždy je vhodné se držet přesně daných pravidel jednoho směru po určitou testovací dobu a poté až zkoušet něco jiného.

          Pokud chcete rozebrat do detailů jídelníček, napište mi mail, můžu se na to podívat a zkusit poradit přesněji,

          pěkný den,
          Metla

  6. Zdravím,
    předem bych chtěla poděkovat za úžasný blog.. Články, recepty, recenze, odkazy… Pokaždé, když sem vlezu, bych tu strávila hodiny 🙂 Ale k věci. Dlouho jsem uvažovala o vyzkoušení programu Whole 30. Na Paleo jsem poslední dva roky narážela při pročítání článků na každém kroku, a vždycky mě toto téma oslovovalo, nakonec jsem si koupila stokrát omílanou knihu Jídlo na prvním místě. A zhltla jsem ji jedním dechem. O výživu se zajímám velice dlouho, v podstatě mohu říct, že jsem celý život (cca od 13) na dietě (je mi 27 let), metodou pokus-omyl, která zabrala bohužel asi tak 8-10 let, jsem se konečně dopracovala ke svatému heslu Dobře jíst a hýbat se – ano, nic jiného opravdu nefunguje. Takže si dovolím říct, že v tomto ohledu nejsem žádný začátečník, spousta věcí pro mě nebyla novinkou, nicméně kniha mě opravdu nadchla, co se týče konkrétních, až s odborností hraničících popisů biologických procesů v těle, fungování metabolismu a vlivu hormonů,… Přesto jsem si stále nebyla jistá, zda do měsíčního programu jít či nejít, přeci jen, určitě to není pro každého. Nakonec jsem se rozhodla, že zkusím jeden týden, a pokud to zvládnu, později mohu zkusit celý měsíc. Nakoupila jsem tedy všechny potřebné suroviny – spoustu zeleniny, masa, vejce, trochu ovoce a ořechů a nějaké nezbytné suroviny jako ořechové mouky atd. A hurá do toho. První den byl naprosto v pohodě, téměř jsem nevnímala žádnou změnu (musím podotknout že jsem již dříve “koketovala” s nízkosacharidovou stravou, ale vždy max. 1-2 dny, protože mi velké množství bílkovin v kombinaci s nízkou hladinou sacharidů nedělalo dobře – zkoušela jsem sacharidové vlny, různé nárazové “nízkosacharidové” dny, atd. Každopádně i moje “normální strava je založená v podstatě na jídlech, kde je – ve většině případů – příloha nahrazena jakoukoli formou zeleniny; nicméně občas si dám samozřejmě trochu rýže nebo toast.) Druhý den byl už drsnější, dostavila se typická “carb flu” – pocit slabosti, bolest celého těla jako při horečce, večer i bolest hlavy. Noc nebyla také moc růžová, nicméně ráno jsem se cítila lépe a i přes den už jsem byla celkem v pohodě, nepříjemný stav (bolest po těle, bolest hlavy) se dostavil naštěstí až večer. O psychice nemluvím, ale věděla jsem do čeho jdu, co můžu očekávat. Můj stav ostatně odpovídal příznakům, které popisují v podstatě všichni, kdo se rozhodnou Whole 30 podstoupit. Když už jsem myslela, že mám nejhorší za sebou, přišla jiná překážka. Od cca 4 dne jsem začala trpět bolestí žaludku, a to po každém jídle. Bohužel si nevybavuji, co bylo první jídlo, po kterém jsem měla tenhle problém, možná jsem snědla něco špatného co zafungovalo jako spouštěč, podráždilo žaludek.. Nešlo v podstatě o bolest jako takovou, spíš o pocit hrozného tlaku v žaludku, takového že jsem měla sto chutí vzít nějakou dlouhou jehlu a tou ten vzduch, nebo co to bylo, z žaludku vypustit. Tenhle stav jsem zažila předtím jen jednou, a to když jsem brala nějaká antibiotika, která mi způsobovala ten samý hrozný tlak v žaludku. Tenhle stav byl od té doby téměř trvalý, nakonec jsem snědla třeba jen jablko a mrkev, a pak nemohla třeba 8 hodin vůbec nic sníst, měla jsem pocit, že mi žaludek praskne. Přičítala jsem to velkému množství bílkovin, ale i po tom, co jsem na dva dny skoro vynechala maso a vejce, a jedla spíš zeleninová jídla, stav pořád trval. Vydržela jsem necelý týden, ke konci jsem nemohla jíst už skoro vůbec, ani neměla hlad. V současné době pracuji jako servírka, a když mi na jedné směně bylo tak zle, že jsem vážně uvažovala, že půjdu požádat manažera abych mohla jít domů, řekla jsem si, že poslední co vyzkouším, bude káva – klasicky, s mlékem; že to prostě vzdám. A světe div se! Deci mléka a kostka cukru.. A všechny příznaky byly cca do 20 min. pryč!!! Zdálo se mi to absolutně neuvěřitelné. Resp. byla jsem už v takovém stavu, že jsem se obávala, jestli je to vše z Palea, jestli mi opravdu něco není 🙂 A ono nebylo.
    Abych to shrnula: Zkušenost to byla rozhodně zajímavá, a ráda bych se k Whole 30 ještě někdy vrátila. Stavy únavy a počáteční bolesti svalů a hlavy bych asi první dva týdny (jak se obvykle délka trvání “cukrového absťáku” popisuje) zvládla, jediné co už opravdu nechci znovu podstupovat jsou ty hrozné tlaky v žaludku. Jen podotknu, že teď jsem asi 2 týdny od ukončení týdenního pokusu, a musím říct, že se žaludkem mám pořád trochu problémy, občas mě po jídle trochu bolí, což mi v pohodě nepřijde (zvlášť vzhledem k tomu, že jsem vždy byla typ člověka co má “kachní žaludek” – mohla jsem splácat téměř cokoli a bylo mi maximálně trochu těžko).
    Omlouvám se, že mi z toho vyšel takový román 🙂 ale pokud bys věděl, čím by to mohlo být.. Já opravdu nemám tušení. Whole 30 jsem dodržovala striktně bez jakéhokoli uklouznutí, tím jsem si jistá. Možná je tohle dotaz spíš pro doktora, nicméně je mi jasné že by to byla ztráta času a každý doktor by mě s celým Paleo stylem poslal do háje, protože oni obecně nemají tyto “vyhraněné” styly stravování rádi.

    Předem díky a moc fandím
    Bára

    • Zdravím Báro,

      moc děkuji za ta hezká slova.

      Těžko říct, co může být příčina, ono jich je hned několik co mě napadají. Ale co bych zkusil já – 0) je dodržen pitný režim? Řekněme litr a půl vody aspoň na den? 1) buď na nějakou dobu omezit vejce/maso (ale u whole30 pak není moc jak jinak řešit bílkoviny.) 2) Zkusit omezit syrovou zeleninu 3) Dát si probiotika (nejlépe něco fermentovaného, protože u whole30 opět mléko není vítané) 4) omezit ořechy na pár dní. Může to být také alergická reakce (když to trvalo tak dlouho) nebo jen problém se zažíváním.

      Bohužel nemůžu takto diagnostikovat, ale probiotika a pitný režim v kombinaci se syrovou zeleninou bývají nejčastějšími podezřelými. Doporučil bych napsat na facebooku ve skupině Whole30 – odakz je v knize nebo i zde na webu (či pokud zvládáš angličtinu, tak na webu Whole9), dotaz či zkusit vyhledat podobné symptomy a jejich řešení.

      Každopádně jdeš do toho pěkně racionálně, takže věřím že po překonání tohoto problému to prostě už půjde a zlomí se to 🙂

      Přeji úspěšný druhý pokus, jsme přece jen každý trochu jiný a tedy o podobném problému jsem slyšel, ale nezažil (naposled se řešil vysazením syrové zeleniny a nahrazením vlákniny v jiné podobě – psyllium a len).
      Metla

Leave a Reply

Your email address will not be published.