O mně

Já a Matt

Mirek (vlevo) a vpravo Matt (zrzavý kočičí ďábel)

Takže abych se představil. Jmenuji se Miroslav Matoušek, přezdíván již spoustu let Metla. Momentálně bydlím v Brně a to již řadu let.

Kdo jsem? Amatérský rádoby kuchař snažící se pojmout spoustu znalostí a dovedností, které by rád prezentoval a sdílel  a nadále využíval 🙂 Se zvláštním způsobem pro humor a touhou obsáhnout komplexní odpovědi na otázky do pár vět a pochopitelné téměř pro každého. V současné době autor receptů a věčný student kuchařského umění. Vystudovaný sociální pedagog a čtenář všeho možného. Velmi často zapojuji netradiční chutě a inspirace z asijské kuchyně, která je má neoblíbenější.

Co bych rád od Vás? Rád bych slyšel a četl Vaše názory na to co a jak dělám, a co bych mohl vylepšit. Co vám vyhovuje, co ne, co byste rádi ode mě četli a kam bych měl dál vyvíjet tento blog.

Co můžete očekávat? .. nějaké ty recepty, samozřejmě, ale taky i nějaké ty další věci, jako názory, recenze a taky něco co se týká paleolitického životního stylu, zkráceně paleo, který jsem začal aktivně vyznávat pár let zpátky (Paleo praktikujeme s přítelkyní již od 6-11-2012) a vůbec to nevypadá, že by nás to mělo v dohledné době přejít.


Všechny komentáře jsou vítány, taktéž rady, zlepšováky, promo a tak dále!

Většina fotografií a část receptů jsou moje vlastní produkty a jako takové si u nich vyhrazuji právo proti dalšímu sdílení, zvláště komerčnímu. Pokud mě však kontaktujete, či na mě odkážete, nemám s tím většinou žádný problém.

Snad se Vám tu bude líbit.

Facebook stránka blogu Twitter


Pomocí tohoto formuláře mi můžete poslat rychlý email, či komentář.

Odpovím Vám co nejdříve to půjde.

33 thoughts on “O mně

    • Kdybych to shrnul, tak nás k tomu vedly výsledky jiných lidí, odklon od většinově podporované stravy (například pečivo a přílohy jsme začli omezovat a nahrazovat již před paleem)
      Poté co jsme vyzkoušeli jiné diety a po prostudování dostatečného množství informací, jsme se postupně odhodlali začít. Takže bych řekl, že tedy došlo k přirozenému výběru.
      Neměli jsme žádné zdravotní problémy, které by nás k tomu vedly. Naopak bylo na tom dost co nás lákalo – nové způsoby přípravy, nové suroviny, nové recepty a metody pro staré známé jídla.

      Nevím jestli to pomůže, ale v rámci své Bc. práce se budu také zabývat důvody proč lidí volí paleo/primal a proč u něj zůstávají. Výsledky však budu mít až na podzim, nejdříve.

      • Dĕkuji za vysvĕtlení. Úvítala bych více poznatků na vašich stránkách, recepty jsou fajn, le hledám více informací a v češtinĕ jich moc není:-)

        • No, když mi řeknete co byste si ráda přečetla, můžu napsat nějaký článek. Vím, že značná část publika nemusí mít tak snadné číst vše v angličtině či kupovat knížky, takže rád pomůžu, jen primárně jsem se snažil zaměřit jen na recepty, když teorie je dostupná (ať už na jiných blozích i když třeba jen částečně). Některé věci mám rozpracované taky já, ale obvykle trvá měsíc/e než mám hotový článek. Momentálně o nadužívání hlavně ořechů v paleo dietě.

  1. Dobrý den, ráda bych měl dotaz, můžu-li.
    Opravdu není potřeba nic vážit a počítat kalorie?
    Děkuji moc
    Světla

    • Dobrý den,

      no po pravdě to neděláme, ale to je tím, že to už máme vyzkoušené.
      Doporučil bych si alespoň orientačně propočítat jak vypadá typický den.
      Co si však hlídám denně je jen příjem cukrů, aby nepřesahoval výrazně 50 g.
      Co se týče jiných zásad, jde o to, že snídaně musí být hodnotná a s tuky (avokáda, oleje, ořechy – aby zasytila a dala dost energie), oběd třeba salát s masem a večeře něco lehčího pokud možno.
      Je to spíš o citu než, že bych si vše počítal dennodenně.
      A hlavně po nějaké chvíli už člověk ví, kolik toho může či ne a je to velmi závislé od očekávaných výkonů a dané osoby.
      Rád bych poradil více, snad i tohle je prospěšné.

      Metla

  2. Děkuji moc. Ptala jsem se hlavně proto že za poslední asi rok jsem zhubla cca 40kg konvenční racionální dietou což znamenalo spoustu počítání, vážení a měření. A už jsem z toho unavená. Paleo mi ve svých principech a názorech dává mnohem větší smysl než klasická sacharidová strava. I když nesouhlasím úplně se vším. Už jen tím že když jsem se ptala rodičů a prarodičů co jedli jako dětska většinou byl jejich jídelníček velmi podobný tomu čemu mi dnes říkáme primal a rozhodně neobsahoval tolik sacharidů jako dnes.
    Myslím že na velmi pohodlné udržování (tím myslím že nemusím přemýšlet kolik, čeho, a hlavně pořád se pást) mi bude bohatě vyhovovat cca 120g cukrů.
    Ještě jednou děkuji. Když mě ještě něco napadne obrátím se na Vás.

    • Velmi by mě zajímalo s čím nesouhlasíte, možná to jsou jen mýty, které můžu pomoct vyvrátit.
      Ale jinak souhlasím, stravování našich prarodičů bylo mnohem lepší a výživnější než to současné většinové. 120g glukózy či fruktózy stačí s přehledem i při větším výkonu a neztrácení váhy. Těch 50 co držíme my je hlavně jako kompenzace za sladší dny, málo pohybu a snahu ještě víc snížit tukové zásoby.
      PS: Každopádně gratuluji k Vašemu výsledku za poslední rok, za mě obrovský respekt. A držím palce ať Vám nastavený směr vydrží až do požehnaně vysokého věku ať už díky paleu/primalu či jen využití myšlenek různých diet a jejich praktikování.

  3. Doufám že Vám nebude vadit když se trochu rozepíšu.
    Paleo jsem začala studovat na přelomu letošního roku. Ale zavrhla jsem ho, i když mě fascinovalo. Z jara jsem se k té myšlence vrátila, ale tak nějak mi pravděpodobně nesedl přechod a po týdnu to vzdala. A teď se o primal snažím vědomě. Mám za sedou první týden 🙂 Nevím jestli to dělám správně, ale baví mě to – jak jídlo tak články. Ale v češtině je jich míň (angličtina mi dělá trochu problém, musím si vypomoct strýčkem Googlem). Jenže jsem si dnes uvědomila, že nevím jestli to co dělám je jak má být. Vynechala jsem obilniny a průmyslově zpracované potraviny. Přílohy mi nechybí, a ani nějak nemám potřebu je nějak nahrazovat. Buď si k masu dám zeleninový salát a nebo jsem zatím zkoušela květákové placičky a pečený celer – ten mě velmi mile překvapil. Když mám náhodou po obědě hlad dám si ořechy, těch za den nesním víc než jednu menší hrst. Sladkost jsem zkoušela zatím jen jednu a ta se mi moc nepovedla – lívanečky z kokosu, mandlí a smetany. A myslím že jedna sladkost za týden je až dost 🙂
    S čím moc nesouhlasím tak používání náhražek cukru, ani nevím jak se všechny jmenují, myslím že med popř. melasa jsou dostačující. To samé u koření – sůl, paprika, pepř, kari. Vše ostatní považuji za zbytečné. Ale to je můj názor. Jsem přesvědčená, že je-li potravina kvalitní nepotřebuje už nic moc dalšího…
    Není mi moc jasné proč se někde povoluje amarant a jáhly?

    Stránky máte moc pěkné. Co by se mi jako novicce hodilo, tak nějaké inspirace na rychlé snídaně. Vím můžu si dát co zbude od večeře, ale většinou toho moc nezbude 🙂
    Sacharidy je pro mě příjemné držet okolo 100-120g, mám-li mít míň už musím víc přemýšlet a počítat co ano a co ne a přes se také moc nedostanu. Pro mě prostě příjemné místečko.

    Doufám, že Vás moc neobtěžuji.

  4. Začal bych od konce – neobtěžujete, naopak jsem rád, že tu existuje zpětná vazba a vím o čem bych měl například psát.
    Co se týče koření, o tom chystám jeden článek, obecně souhlasím, že druhů je moc a ne vše je zase tak vhodné ve větších množstvích, ale třeba indické jídlo jen s kari, prostě není to pravé ořechové. Já využívám pravidelně asi 10 druhů koření. Se solí je to u mě špatné, já ji omezuji výrazně, kolikrát i na úkor dobré chuti, naštěstí mám pomoc v přítelkyni, která mi tam dosype.
    Co se týče cukrů, neberte to jako ústřední mantru. Ano, moc cukrů = nebude ketóza. ALE člověk musí něco přijímat i tak, aniž by si škodil jinak. (viz článek Všeho moc i málo škodí). A celé paleo se netočí jen kolem toho, jsou lidé, kteří jsou lowcarb (málo uhlovodíkových sloučenin tzn cukry, škroby atd.), ale přitom určitá pravidla nedodržují.
    A tím se dostávám k tomu co jste nakousla – proč někdo říká, že něco jde a něco ne. Když je to luštěnina nebo obilnina, proč to jde?! Odpověď je vcelku jednoduchá, není jedna škola paleo a ne každý souhlasí se všemi teoriemi. Například ukážu to na luštěninách – když si dáte zelený hrášek, cukrový hrášek či fazolové lusky jíte luštěninu či zeleninu? Dle botaniků luštěninu, dle chemiků je složení úplně jiné a dle Dr. L. Cordaina, zástupce paleo, je to úplně v pořádku, protože to co nám vadí na luštěninách v těchto zelených a hlavně mladých a nesušených plodech je velmi málo a na oplátku je tam dost toho prospěšného. Tím chci dokázat, že výklad co je dobré a pro koho není jeden a nikdy nebude. Je to o tom, co si vyberete. Já jsem začal striktní paleo a když jsme zjistil, že ani luštěniny ani mléko mi nedělají problém, pomalu jsem se přesunul do primal vrstvy. Ale odmítám některé věci stejně – například sladké brambory či normální kvůli škrobům. Pokud bych však byl atlet, šel bych do nich v omezené míře – alespoň 2x týdně.
    Celým tím jsem chtěl říct, na paleu jde hodně zkazit, ale to tak platí u všeho, pro mě je hlavní, že se cítím dobře, nemám žádné zdravotní problémy a necítím se přejedený a těžce po každém jídle. S tímhle vším dohromady pak mám pocit, že dělám vše dobře. Nerad škatulkuji, ale některé recepty pokládané za paleo mi svírají srdce a žaludek.
    A slibuju, v sobotu bude tedy vycházet snídaňový speciál, už se mi tam nasbíralo dost podkladů a fotek.

  5. Děkuji že se mi tak trpělivě věnujete.
    Na snídaně se těším, přece jen ještě nemám ten zvyk a cvik a musím večer hodně přemýšlet co si ráno dám. Ale zatím jsem vždycky něco vymyslela a nedostala se do fáze kdy si upeču paleo chleba ten proto abych “měla pokoj”. To už mi připadá, že je trochu nahraně – nahrazovat pečivo z obilnin pečivem z jiných surovin. Párkrát za týden možná, ale každý den, no nevím. Ale jsem na paleu chviličku tak jsem možná trochu víc ortodoxní a přísnější, ale to je tak vždycky když se člověk pro něco nadchne. Časem zjistí že nemusí všechno tak moc hrotit… Míslo příloh mi, asi díky tom že je teplo, momentálně nejvíc vyhovují ty saláty, a to tak moc až si říkám jestli toto je paleo tak je to tak snadné že to ani není možné 🙂
    Kétozu momentálně nepotřebuju, ale chci si ji časem zkusit. Už teď vím, že když se budu snažit, pude to. Ale teď opravdu ne, teď si chci užít svobodu bez počítání 🙂 Nechci víc hubnout, potřebuji spíš zpevnit.
    Nevím jestli je to možné po týdnu, ale zdá se mi že vidím na sobě výsledky po zdravotní stránce – na rukou jsem měla velmi nepříjemný ekzém a otevřené těžko hojící se ranky. A ty jsou pryč. Škrábance a říznutí se mi taky zahojily až podezřele rychle, zlepšila se mi pleť, nemám nafouklé bříško. Jediné co mě zlobí je neustálý sušák, ani ne tak žízeň v těle, spíš někde na patře.

  6. Sucho v ústech může být příznak nízkého krevního cukru, případně stresu ze změny prostředí či mnoho dalšího. Pokud nepomůžu žvýkání či cucání bonbonů (bohužel ani jedno z perspektivy palea nemůžu doporučit kvůli složení), stálo by za to udělat si návštěvu lékaře. Důvodů je spousta jak mi prozradilo pár článků na internetu. Musím říct, že podobný stav jsem měl, ale přikládal jsem to špatnému zavodňování. Když jsem se vrátil opět k zvyku mít plnou sklenici po ruce neustále zlepšilo se to..
    Ano, s tím pečivem je to kříž – je to rychlé, snadné a vede nás to zpět k lenivosti, ořechy jsou stejně neprospěšné ve velké míře jako je obilí, takže souhlasím. My chleba děláme asi ob měsíc a to hledáme ještě verze, kde je minimum ořechů či vajec.
    Ty škrábance by mohly být díky většímu přísunu B vitamínů a listové kyseliny a dalších vitamínů ze salátů. Já si vyléčil lupy například avšak přítelkyně má stále problémy s hojením. V tu chvíli nastupuje doplněk stravy.
    První týden je zlom, respektive 7 den, kdy dochází k největšímu přílivu pozitivních myšlenek, pokud dieta funguje a je aplikovaná dobře. Ostatně jako 12-15 den bývá nejhoršími (nechci strašit), avšak pro mě první týden byla 2 kila dolů (vyprázdnění střev a odvodnění) a okolo 12. dne jsem se propadl o další dvě což už bylo reálné hubnutí. Taky i míry se mi zmenšily, takže může to mít rychlý efekt. Jak jsem již říkal, pokud je propad 4+ kilo za týden je to už nebezpečné a to by podle mě mělo platit i u obézních lidí avšak nejsem výživový specialista. Jen vědec amatér 😉
    Jen tak dál, sdílím Vaše nadšení a raduji se z něj také!

  7. Je velice příjemné a přínosné mít svého učitele.
    Je pravda že v něděli jsem byla velice kreativní, aktivní a pozitivně napaděná. Zato od včerejška se cítím lehce mimo. A nebo je to taky tím, že se teď víc pozoruju.
    Jsem ráda že s pečivem a sladkostmi to je i tak jak to je, protože už jsem si říkala jestli jsem to chytla za správný konec, když každý peče a já ne. Ono ty ořechové mouky k tomu vcelku svádí. Skoro drujé Vánoce. To samé s přílohama. Každý vymýšlí placky a mě stačí salát, co salát ani zálivku nepotřebuju.
    To sucho, je asi v mém případě opravdu snížením sacharidů pod nějakých 90g, když jsem měla víc, přešlo to.
    Jen mám dotaz (další), jestlíže sacharidy pod určitou hranici podporují spalování tuků, co podporuje nabýrání svalové hmoty? Informací je mnoho, ale papír (teda web) snese všechno.
    Díky

  8. Tady budu trochu skoupý na informace, ačkoliv jsem léta sportoval aktivně a stavěl své svalstvo, s paleem to nemám až tak ozkoušené a požadavky budou výrazně jiné. Obecně – Nabírání svalové hmoty je primárně způsobeno při regeneraci svalů, takže po cvičení. Tomu musí předcházet dostatek sacharidů a bílkovin na spotřebu při cvičení. Po cvičení je potřeba doplnit cukry, aby se proteiny mohly ukládat. Tím si někteří pomáhají kreatiny a jimi podobnými látkami, které pomůžou zvětšit hmotu a to díky primárně ukládání vody, ale to je jiný příběh. Ve zkratce tedy jinak než cvičením a dostatečným přísunem bílkovin to nepůjde. Díky požadavkům (spotřebě) bude třeba i zvyšovat přísun cukrů a vyplatí se tedy používat i škrobovité potraviny. Dále proteiny asi doplňovat i jinak než jen z masa (doplňky stravy), protože by to pak byl extrémní záběr na játra, sníst kilo masa a více denně bude mít i vedlejší účinky a to určitě ne pozitivní. No a pak je důležitá správná regenerace svalů i těla. Paleo samo o sobě, pokud se člověk nevěnuje cvičení dobrovolně, například crossfitu či dalším podobným cvičením, nevyžaduje extrémní námahu a proto také nevyžaduje ani velmi přesné zaměření stravy. (Myslím tím ono pověstné počítání si kalorií a příjmu proteinů) Když však člověk plánuje cvičit pravidelně a chce se zaměřit na budování svalstva, musí tomu dietu přizpůsobit – více pokrmů za den, více cukrů a více bílkovin. Plánuji opět začít trochu více dělat sport a tak určitě časem o tom budu psát, ale zatím spíš jen poznatky z předchozího života. Rád bych Vás odkázal někam jinam, nejlépe asi tak http://the-beauty-gloss.blogspot.cz/ mě napadá, česky psaný blog zaměřený na paleo + cvičení. Ale jako vždy, berte vše s trochou nadhledu, studujte více zdrojů a konfrontujte je, slepé následování nemusí být správná cesta.

  9. http://the-beauty-gloss.blogspot.cz/ znám a ráda její blog pročítám.
    V podstatě toto všechno znám, jen to byla taková náhlá myšlenka, jestli toto staré známe funguje i u palea.
    Děkuji za Váš čas a informace.
    Jinak mě teď napadla snad zajímavá kombinace na salát – základ salát z červeného zelí s opečenou cibulko a grepem.

  10. Ahoj.
    Za prvé děkuji za super web, našla jsem tu spousty receptů a díky psanému času i vím, co a jak stíhám a jaký recept si tedy mohu vybrat. Super, super.
    Chci se zeptat. Jak Paleo a ovoce? – tj. nějak si nevím rady jak často si mohu dát ovoce – jestli každý den, obden?
    A ještě jedna otázka – dočetla jsem se, že při Paleu člověk nepřijímá dostatek vápníku a je tedy dobré přijímat nějaké doplňky – je to tak? Popřípadě Tvůj názor?
    Moc děkuji a doufám, že tykání nevadí. Jana

    • Ahoj,
      tykání nevadí, přece jen jsme tu spolek přátel sledujících jeden cíl!
      Co se týče ovoce, tak já ho skoro nejím a když už, tak spíše přednost lesní plody > ovoce s hodně vlákninou (např. jablka) > ovocné šťávy > zbytek ovoce. Jeden kousek ovoce určitě denně neudělá takovou neplechu, důležité je to podle toho jaký je Váš cíl, jestli rapidně zhubnout (tam i jeden kousek ovoce je hodně) či jen si udržovat váhu (kde je toho pak možné mít víc.)
      Příjem vápníků v paleu podle mě není takový problém pokud si dáváte občas polévku, jíte hodně zeleniny a ryb (bohaté na vápník jsou špenát, celer, kedlubna, pórek) či mák. Podstatné se je pak vyhnout fytátům (solím kyseliny fytové), které způsobují špatnou absorbci vápníku (pro paleo problém je převážně v tom, že se vyskytují v semenech a ořeších – proto se mají namáčet) – pokud tedy ve velkém mlsáte ořechy, pak bych možná uvažoval o náhradě. Článek o potravinových doplňcích mám rozepsaný a bude dostupný na grasa.cz jen co ho dodělám a bude převeden 😉 )
      S pozdravem,
      Metla

      • Super, děkuji za odpověď. S paleo se snažím zhubnout, ale chci na ní zůstat i poté. Ovoce jím tedy každý den, ale jen dopoledne. Nemusím rapidně a rychle zhubnout, stačí mi 0,5 – 1 kg týden. Na paleu jsem 7 dní a mám dole 2,5 kg, což je více než dost, ale prý to vcelku ničemu nevadí neb se tělo vyčistilo od předchozí stravy.

        Děkuji za odpověď, jdu vařit dle Tvých receptů 🙂 (těším se na Slávky po námožnicku – zítra si je skočím koupit a právě teď se chystám na Porkitos a Celerovou polévku :).

        Hezký den!!

        Jana

        • Úplně souhlasím, první týden je prakticky jen o tom, že se vyčistí střeva, ta vláknina tomu hodně pomůže a pohne to se stavem vody v těle, takže ty skoky první týden bývají velké, ale nemají moc společného s tím, čeho se snažíme shodit pár kilogramů (či více). Když jsem se díval do kalkulačky, tak mi to při mé váze a výšce napočítalo, že při udržení váhy mám mít 132 g sacharidů za den a pokud chci shodit 0,5-1,5 týdně tak je to asi 112 g. Což rozhodně nedosahuju většinou a přitom mi váha nepadá, protože nemám takové výdaje denně.

          Slávky byly vynikající, dal bych si je hned znova ! (A taky že je v týdnu jedu znova koupit), porkitos jsou jedny z nejvíc zamilovaných svačinek a dezertů a zkoušeli jsme snad z desítek druhů slanin a sušených šunek (nejvíc se mi asi osvědčilo z domácího uzeného boku z maďarských specialit),

          jsem rád, že se Vám tu líbí věci a rád jsem posloužil:)

          Metla

  11. Dobrý den,

    předem Vás srdečně zdravím a děkuji za Váš blok. Mohla bych Vás požádat o Váš názor na vztah palea a nutriční ketozu a obecně přechodu na tukový metabolismus?

    děkuji předem za odpověď

    S přátelským pozdravem

    Noemi Kovářová

    • Dobrý den,

      předem děkuji a rovnou k Vašim otázkám.

      Nutriční ketóza je jedna z alternativ jak si paleo přizpůsobit, určitě o principu víte více, když se ptáte takhle, takže pokud to vyžaduje zdravotní stav či je potřeba provést trochu více kontrolované a rychlejší hubnutí, doporučil bych ho. Minimálně vyzkoušet, protože to s sebou nese zvláštní zkušenosti, které nejsou jen tak běžné. Avšak z dlouhodobého hlediska si myslím, že ketóza jako taková není nejvhodnějším řešením. (Vyžaduje složitější kontrolu během každého dne, nevyhovuje každému co se týče energetického výdeje, dlouhodobé působení ketolátek určitě není přirozené, atd.)

      Přechod na tukový metabolismus, tedy vlastně jeden ze stavebních kamenů paleo naopak můžu doporučit a to zvláště pokud se jedná o ty ‘správné’ tuky, EPA/DHA, nenasycené, mírně zpracované.

      Pokud by Vás zajímalo trochu víc, zkusil bych něco napsat, ale nerad generalizuju k obecným tématům. Vždy je nějaká výjimka.

      S pozdravem,
      Metla

  12. Ahoj Metlo, chtěl jsem ti pochválit tvůj web. Odvádíš zde skvělou práci.
    Před týdnem jsem nahodil web http://www.krasyzivota.cz a pokud by jsi chtěl publikovat nějaké svoje díla (jde nám o zravé stravování) u nás tak mi napiš a určitě se domluvíme. Díky Jarda

  13. Ahoj, ráda bych přešla na paleo stravu ale nějak nemám tušení jak. Nevím jak začít. Potřebovala bych poradit. Jak si vlastně ty získal natolik dost informací, že jsi začal?
    Díky za odpověď Jany

    • Zdravím,
      doporučil bych nahoře záložku co je paleo, jsou tam tři rozsáhlé články co by mohly pomoci.
      Já jsem čerpal z anglických blogů, z Paleolifestyle.cz a většinu zkušeností a znalostí jsme nabral až poté co jsme přešli.
      Důležité je si opravdu správně nastavit očekávání od paleo diety (cíle – zhubnout, cítit se lépe, vyléčit si nějakou nemoc, atd.) a to aby bylo realistické a splnitelné. Poté si nastudovat co můžu a nemám jíst a pak si na 30 dní zkusit co nejčistší formu paleo – tedy bez podvádění, jen to co se může jíst. Pak už by to mohlo jít samo .. a poté třeba může člověk začít trochu upravovat.
      Snad to bude stačit do začátků.
      Metla

  14. Ahoj Metlo, ode dneška přecházím na paleo stravu a tvůj blog je mojí inspirací. Už jsem vyzkoušela kokosovou kaši a byla výborná. Chtěla bych se zeptat jak vypadají paleo večeře? Je to to samé jako oběd?Díky za odpověď

    • Ahoj Zuzko,

      v rámci zjednodušení to tak s přítelkyní děláme. Večer nachystáme jídlo i na další den oběd, případně o víkendu navaříme na více dní a podle druhu jídla skladujeme v lednici či mrazničce. Pokud je čas vařit, dá se to dělat jinak, pokud jde o optimalizaci času, je vhodné si předpřipravit polotovary – různé mleté masové směsi, pečeně masa – které se pak třeba dají dát do salátů či kombinovat přílohy atd.
      Tak přeju ať Ti to vydrží a třeba u toho zůstaneš!
      Metla

  15. Ahoj Metla, narazil som na Tvoj blog, ked som hladal nejake paleo recepty a navod, ako si spravit z drteneho kokosu muku a mlieko, ma fakt zaujal :). S paleom som zacal cca minuly tyzden, ale stale s nim mam trochu problemy. Na vsetkych strankach, co som nasiel ohladom paleo pisu, aky by mal mat clovek pomer bielkovin, sacharidov a tukov, ale pride mi to hlupe a zbytocne komplikovane si to kazdy jeden den cele prepocitavat. Prevazne ovocie a zeleninu jem uz asi pol roka, povodne som chcel byt vegetarian, ale teraz skusam paleo kvoli alergiam (viem, je to nieco uplne opacne :)). Nevies mi vsak prosim Ta poradit, ako vyzera Tvoj priemery den, co sa tyka pomer masa, ovocia, zeleniny a orieskov? Kolko krat si davas maso, kolko krat zeleninu a v akych velkych porciach? Este nikde som nenasiel text, kde by to takto jednoducho napisali. Diky, Samo :).

    • Ahoj,
      chápu, že ty poměry jsou komplikované a trochu zavádějící, ale ony fakt mají hluboký smysl. Jak vypadá moje jídlo, se může velmi lišit od toho, jaké bys měl mít (bazální metabolismus + aktivity – tedy to jakou máš tělesnou stavbu a co za den děláš).
      Ale obecně se držím zásady pěsti.
      To znamená, že na oběd a večeři si dávám množství masa, jako je moje pěst + stejné nebo větší množství než masa. Co se týče snídaní, tam je to různé, ale většinou podobné, jen kvůli toho že snídám brzo a pozdě obědvám si dávám více tuků či škrobů, abych vydržel bez svačiny.
      Svačiny si pak obvykle nedávám, ale beru si s sebou vždy jeden kus ne až tak cukrem nabitého ovoce či zeleninu – tedy jedno větší jablko, případně zase hrst ořechů, nebo zeleninu.
      Snad Ti tohle nějak pomůže, není to úplně přesné, není to nejlepší, ale je to dosti z praxe 😉
      Metla

  16. Zdravím a fandím. začal jsem s lowcarb je to pátý den a cítím se jako nemocný, je to možné nebo mě opravdu něco zkolilo? Jak to poznám? Díky moc za brzkou odpověd

    • Ahoj Davide,
      bohužel toto se stává velmi často, ale nemusí se to stát každému. Je to součástí syndromu zvaného carb flu (tedy sacharidová chřipka, právě kvůli podobnosti symptomů). Tělo bojuje s tím nastalým šokem a odvykáním si na látky, které doteď mělo v těle (závislost na obilí, závislost na cukru a dalších sacharidech). Tento stav může trvat až 14 dní, ačkoliv jsem ještě nikoho s tak výrazným přechodem nepoznal. Nejhorší, co byste mohl momentálně udělat je zvednout cukry zpět na původní hladinu. Pokud je to kritické s energií a ještě do toho cvičíte, doporučil bych prodloužit regeneraci a dočasně zvednout množství přijímaných tuků.

      Držím palce ať to brzo přejde, něco málo o tom je napsáno třeba http://www.marksdailyapple.com/low-carb-flu/#axzz2scfZwidp

  17. Ahoj, chtěla jsem se zeptat, i když vím, že to je spíše nemožné, jestli jde zkombinovat paleo a vegetariánská strava.

    Děkuji moc a těším se, až si pročtu blog, vypadá senzačně, přesně jak potřebuji a hlavně jsem nadšená, že jsi tady z Brna, takže jsi mi dal spoustu typů, kam chodit 🙂

    Měj se

    • Ahoj,
      jsem rád, že blog pomáhá, určitě by bylo super časem rozšířit i na další města, ale plán je spíš trochu jiný .. o tom až jindy.
      Vegetariánská strava půjde s paleo sloučit, prostě jen místo masa zařadit část luštěnin a pokud nevadí mléko, tak bych ho tam taky přidal. V knize Jídlo na prvním místě se vegetariány v paleo podání zabývají, ale já osobně mám takový názor, že prostě to není nejideálnější strava – ale chápu, že různé důvody mohou být postaveny výše než vlastní zdraví či stravovací preference. V sekci odkazů je link na jeden paleo vegan/vegetariánský blog a existují i další anglicky psané.
      Snad to pomůže! A díky za pěkná slova! snad to vydrží 😉
      Metla

Leave a Reply

Your email address will not be published.