Sezónní plodiny

Farmářská bedýnka

Jak jistě víte ne všechny potraviny jsou dostupné po dobu celého roku a to z mnoha důvodů, avšak ten nejdůležitější je, že prostě nerostou. Stejně jako lidi i zemědělské plodiny mají určité cykly v kterých existují. Moderní doba naplněná tolik globalizačními vlivy nám přinesla suroviny pod nos na úkor mírně zvýšené ceny a výrazně snížené kvality po celý rok. Ale vyplatí se takto stravovat?

Určitě ne, pokud hodláte hledět na:

  1. Maximální výživnou hodnotu a co největší množství živin, minerálů, vitamínů a aktivních látek daných potravin – prostě rajče vypěstované v zimě ve skleníku ve Španělsku je o hodně dražší, ale také nemělo dostatek slunečního světla, dobu kdy rostlo a muselo se mu tedy i výrazně pomoci chemicky. Chceme přece jíst zdravé, hodnotné potraviny a ne frankensteiny plné chemikálií a vyhnané umělým svícením či sklizené nezralé a tedy bez těch živin a látek, které jsme od nich očekávali.
  2. Cenovou udržitelnost potravin – zvýšená poptávka po tropickém ovoci okolo Vánoc a nedostatek kvalitních potravin vyžene ceny neúnosně vysoko a i lidé s napnutým rozpočtem občas chtějí sáhnout po něčem co vlastně nepotřebují, jen na to byli zvyklí. Vhodný způsob skladování a nevybírání si potravin dle diktátu super a hyper marketů může ušetřit spoustu peněz a ani v zimě nemusíme vyhladovět k smrti, jen nesmíme očekávat letní plodiny.
  3. Kontrolované zdroje a způsoby pěstování, to je přece o co nám jde, když jdeme na místní trh a koukáme se po těch hůře vypadajících, ale o mnoho lépe chutnajících kouscích zeleniny a ovoce. To jsou ty, které by mohly mít značku BIO, kdyby jejich pěstitelé chtěli být velkoproducenti a měli peníze navíc na to plýtvat za tento pseudo certifikát. Legislativa EU je velmi přísná co se týče obsahů, avšak, že bylo něco vypěstováno mimo EU a v zemích s legislativou co na nic z našich pravidel nehledí neznamená, že to tady k jídlu nedostanete. Nemluvě o GMO potravinách, které klidně jíte a ani o tom nevíte (mango!). Různé chemikálie, dohnojování i třeba lidskými fekáliemi a kdo na těch farmách pracuje, si v rámci lokálního prostoru dokážete zjistit, jak to je však na druhé straně planety budete asi vědět velmi těžko.
  4. Uhlíková stopa a fair trade, jsou aspekty ryze etické a netýkají se myšlení nás všech. Nebudu Vám nic nutit, je to na Vašem povážení, ale určitě se nezbavíte zodpovědnosti za vykořisťování pracovníků třetího světa na úkor megakorporací, které se nám snaží říct, že máme ‘žrát’ a nehledět na to odkud to je a kdo pro to co udělal. Podstatné je také si uvědomit, že ačkoliv to pro ně znamená jediný způsob obživy, nedělá to z celé věci prakticky lepší věc. Způsoby uskladnění a doprava jsou poté dalším předmětem znechucení – nezralé plody v umělé atmosféře bez kyslíku cestují kontejnery přes celou zeměkouli, nemluvě o fyzickém poškození při takovém převozu a nešetrném zacházení některých jedinců  … to vše vede k tomu, že k Vám dorazí zboží prakticky umělé, nezralé, drahé a s bůhví jakou kvalitou.

Abych nebyl až tak negativní, u nás lze vcelku snadno sehnat kvalitní potraviny, jen to chce uvažovat trochu mimo standardní způsoby – tedy navštěvovat trhy, vyjet trochu z města a nakupovat od místních a hlavně ptát se, dokola, neustále .. ptát se, dotazovat, pochybovat. Ostatně dokud není sezónní produkce, většina trhů (ČEST VÝJIMKÁM) nabízí stejné zboží, které najdete v supermarketech za obdobnou cenu ve stejné kvalitě. Prostě kupují od stejných velkododavatelů jako všechny tyhle obchody. Snaha o zavedení malých obchůdků s kvalitnějším zbožím je zde velká, téměř na každém druhém rohu ve větších městech se najde nějaká zdravá výživa či obchod s potravinami lepší kvality. Chce to bohužel spoustu času a energie, zkoušení a odhodlání, ale děláte to pro sebe, své potomky a přírodu okolo. Existují také farmáršké bedýnky, které Vám můžou zaručit velmi kvalitní a snáze dostupné ovoce a zeleninu téměř po celý rok…

Vysvětlivky k následujícím dvě tabulkám:

  • každý rok se může vše mírně hýbat, jedná se o odhad ne o přesnou dobu od kdy do kdy, které plodiny rostou
  • jedná se v případě první tabulky o seznam na Českém území, velmi zastoupených plodin, najdou se však další, které tam nejsou zmíněny
  • zelená barva = doba, kdy jsou dostupné čerstvé; žlutá = kdy jsou uskladněné; šedá = kdy nejsou dostupné
  • v případě druhé tabulky orientační doba, kdy rostou dané plodiny, které jsou k nám transportovány v co nejvyšší kvalitě – opět, rostou i jindy, jsou dováženy i jindy a na různých místech dozrávají v různých dobách
  • obojí je podle zdrojů u nich uvedených, tedy neodráží úplně momentální zkušenosti a znalosti (mění se)

Sezónní plodiny v ČR podle org. Veronica

A cizokrajné:

Cizokrajné plodiny dle sezonka.cz

Leave a Reply

Your email address will not be published.