Co je paleo?

Když se mě někdo z přátel, známých i neznámých zeptá co je to vlastně to paleo, stále mírně tápám, kterou verzi vlastně říct. Ne, že by byly rozdílné, ale ty představy, které má většina lidí v hlavě, ty jsou prostě úplně něco jiného než s čím máte tu čest. Další problém pak je, že i když já Vám dám svá slova, za nimi můj význam, stejně to nemusí být jak to pochopíte, jak já to cítím a vysvětluji, co z toho budete cítit, protože nejen slovy, hlavně činy se něco děje. Nemusíte vnímat všechny věci stejně jako já, nemusíte mít toleranci k stejným jídlům a chutím, Vaše tělo se prostě řekne třeba o úplně jinou kombinaci než moji. Zkusím to však vysvětlit v pár srozumitelných větách, protože předpokládám, že o tom divném slůvku slyšíte poprvé nebo už je tomu po několikáté?
Varuji Vás, vše zde jsou mé názory a nikomu nic nenutím! Není to jediný a správný výklad a pohled na to jak máte vše dělat a jakými kroky toho dosáhnout. Co člověk to verze, výklad, filozofie a taktéž aktivity či strava se liší. Neříkám, a to ani není pravda, že by paleo bylo ultimátním lékem a řešením na všechny druhy obtíží, to bohužel není, každý si takovou kombinaci či přístup musí najít sami.
Doporučuji nastudovat co nejvíce zdrojů můžete a zvládnete, než si uděláte vlastní pohled a zvolíte přístup. Poté už musíte jenom testovat, zkoušet, vnímat ty změny a těšit se z nich. Nejen, že když budete pozitivní na duchu, budete i na těle, ale pryč od slibů případného lepšího života k tomu co se opravdu stane.

Paleolitická jeskyně

Pro mě osobně paleo je sada postojů a přístupů k stravě, aktivitě, vnímání a působení ve světě. Prostě naplňuje můj celý den, výrazně neomezuje, nic nepřikazuje. Jím prostě když mám hlad, na to na co mám chuť s tím, že se vyhýbám něčemu co nemusím jíst každý den nebo vůbec. Vždyť přece taky máte chuťové preference, víte co Vám nesedne, co Vám určitě nechutná – a proto tedy stačí přesvědčit sebe, že tyto jídla nepotřebuji a nechci

paleo = životní styl, který se vyvíjel u našich předků před desetitisícem let velmi dlouho a byl evolučně tedy prokazatelně velmi dobře fungující, jinak bychom se určitě na svět nedívali ani my. Sestává z mnoha aspektů avšak kromě toho stravovacího není nutností dodržovat další aktivity, aby jste byli spolu-činitelé. Jinými slovy ne všechny složky jsou nutné avšak více než doporučené, protože to není jen dieta avšak komplexně fungující systém promyšlených aktivit a činností. Odstranění nových jídel, tělu vlastně neprospěšných*, soustředění se na pohyb, aktivity a to zvláště tu mozkovou je stavebním kamenem. Abyste si přetvořili pohled z toho doporučeného jídla z reklam, filmů, okolí na ten odpovídající duchem i hmotou tomu co mohli jíst naši předci a proč tedy máme možnost i my žít náš život. Vědecky je prokázáno, že novodobá strava není to nejideálnější co můžeme jíst*, datuje se stejně její začlenění a zaměření například na velký příjem cukrů, se vznikem tzv. civilizačních chorob a jejich následkům. Zásady a odnože se liší diametrálně podle lidí, kteří zastávají tento směr a projevy subkultury samotné nejsou až tak silně vidět v obecné populaci. ∞

Grok

Zásady, které by Vám v začátcích mohly pomoci!

  • Nehladovět. Jezte, když máte hlad, nasyťte se. Nebojte se jíst v divných časových intervalech. Snídaně není nutně první jídlo dne. Rozbijte své zažité rituály a s tím spojená jídla – pět jídel denně, jen velký oběd – je to na Vás. Pokud jste na to zvyklí jinak, vyhovuje Vám více chodů denně, nebo jen dvě, vůbec nevadí. Když začnete cítit hlad, tělo se dožaduje energie. A Vy se musíte naučit poslouchat své tělo, co si žádá a co odvrhuje abyste dosáhli perfektní symbiózy.
  • Nebojte se stereotypně se opakujících jídel, klidně jezte vajíčka se slaninou na každou snídani pokud se cítíte dobře, není v tom žádný problém, klidně mějte každý den stejný salát na oběd. Právě, že se Vám může stát, že tyto stereotypy Vás u palea udrží. Pokud chcete, klidně jezte jedno jídlo dokola, ale mějte na mysli, že musíte mít dostatek minerálů, vitamínů, tuků a proteinů.
  • Poslouchejte své tělo, onemocnění jsou povětšinou psychosomatická*, tedy začínají v naší hlavě. Tělo se nám snaží říct, měli bychom zvolnit, zklidnit, dělat něco jinak. Samo nám příznaky říká, co je špatně a je jen na nás zda s tím něco budeme dělat.
  • Naopak neposlouchejte ty, co Vás odrazují od této stravy. Jistěže existují stavy, kdy není doporučené se takto stravovat, ale povětšinou jde jen o vnější vliv, o způsob jak podkopat Vaši snahu a důvěru ve Vás samotných. Pokud vydržíte 30 dní ryzí paleo/primal, okolí uvidí výsledky a hlavně Vy budete přesvědčeni o tom, zda to funguje a má nějaký efekt. Podstatné je, jak se cítíte Vy, jak vypadáte před sebou, co si o Vás myslí jiní zahoďte za hlavu, nemůžete se vždy zalíbit všem.
  • Jezte jídla, která Vám chutnají, nepřesolujte (naopak to platí u ketózy viz níže) a používejte koření. Omezte cukry. Učte se nové metody a způsoby přípravy a kombinování. Vyhněte se uměle připravovaným pokrmům, vylučte jídla, která Vám očividně nedělají dobře (zažívání, překyselení, atd.). Čtěte etikety, nakupujte hlavou a ne žaludkem!
  • Přemýšlejte a plánujte. Čtěte, zajímejte se, diskutujte a používejte mozek a oči. Nevíte? Zeptejte se!
  • Pokud to myslíte s paleo vážně, zkuste si nejčistší formu na 30 dní. Poté zkuste jíst původní stravu – po částech nebo klidně vše, jak se budete cítit. Avšak zařaďte si takovou následnou změnu stravy jen na pár dní, abyste poznali zda se něco mění.  Uvidíte a pocítíte tu změnu? Pokud ne, nemusíte se tedy ničeho obávat, paleo není pro každého anebo možná děláte něco velmi špatně. Zanalyzujte situaci, zkuste prodiskutovat či požádat o radu zkušenější .
  • Pojmenujte si přesně jaká jsou Vaše očekávání. Nastavte si reálné a dosažitelné cíle. Pokud vše děláte jak máte, třeba jste překvapeni, že vše je ještě dále než jste očekávali. Je hezké říct, že shodím 10 kilo, ale co třeba vejít se do svatebních šatů, maturitního obleku, trika z dospívání? Cítit se dobře je také velmi hezký cíl. Nebojte se!
  • Že se rychle zbavíte váhy na počátku a poté to již bude klesat pomaleji či se úplně zastaví, ještě neznamená, že to je v pořádku. Počáteční velký výkyvy mají co dělat s vyčištěním střev, odvodněním. Pozdější menší výkyvy mají co dělat s tím, že se nahrazují tukové polštáře svaly a ty jsou značně těžší na stejné ploše. Propadají se Vám míry, zmenšují se stehna, zadek avšak váha stojí a nad čím se potěšíte více? Už jen to, že po půl roce Vás někdo uvidí a téměř nepozná musí být dostatečná satisfakce a motivace setrvat.
  • Zbavte se všeho možného toužení a dostupnosti surovin a potravin, které nepatří k paleu či do Vašeho osobního jídelníčku. Zbavte se všech lákadel, zlozvyků a bažení po tom co nepotřebujete. Zlomte závislost na cukru a soli! Člověk je stejně silný jako jeho vůle. Zbavte se možnosti pokoření jednoduchou eliminací dostupnosti a nemusíte se už obávat. Přece jen budete jíst to co máte po ruce nebo to co je mimo dosah?
  • Nemusíte dodržovat jídelníček na 100% paleo, stejně jako počítání kalorií jsou to nesmysly, které Vás svazují, stresují a omezují. To nechceme přece nikdo! Ze začátku si spočítejte pro přehled kolik toho jíte a upravte podle potřeby dalších aktivit (cvičení, intenzivní psychicky náročné situace, atd.) Není na škodu si občas dopřát i něco mimo, ale jako vždy – nepřehánět množstvím ani skladbou. Někteří říkají, že až 85% paleo je stále paleo – já bych nenastavoval pevnou hranici, spíše se snažit držet co neblíže 100%. Přece jen, jeden rohlík nikoho ještě nezabil, za to jen samé rohlíky už ano!*
  • Nejen jídlem je živ člověk. Paleo zdůrazňuje stravu jako základ, ale nabaluje se na to spousta dalšího – sportovní a sociální aktivita, experimentování a vyvažování podle reakcí na dané situace a životní styl, myšlení zaměřené k tzv. čistému jedení a ověřování si zdrojů a potravy.

Jaká je tedy paleo strava, co nabízí, co zakazuje a jaké je srovnání s primal? Začneme od konce, primal a paleo se liší v tom, co zahrnují mezi zakázané potraviny a co patří do tzv. šedé zóny. To je oblast potravin, které si můžete občasně dopřát, ale doporučuje se v omezené míře. Například pro primal tam spadají brambory, rýže a mléčné produkty. Primalové jsou tedy v tom benevolentnější a používají i suroviny, které vznikly po zemědělské revoluci, tedy po téměř úplném zaniknutí neopaleolitiků. Znamená to, že zásady jsou téměř stejné avšak liší se v toleranci určitých surovin ať už obsahujících škroby – rýže, brambory, sladké brambory (jako zdroj energie se štěpí na cukry) a toleranci k mléku (problematickým bývá kasein a laktóza, kde část populace má zvýšenou citlivost) a spoustě dalších, které jsou velmi podobné vyloučeným potravinám (různé druhy mouk, sladidel, atd.). Co je podstatné, že se ve většině případů shodují v tom, co vyloučit.

Paleo-Food-Pyramid

Tato pyramida je spíše tedy primal než paleo

Potraviny, které do palea a potažmo i primalu nepatří: (navést Vás může tato úžasná pomůcka)

  1. Uměle vytvořená jídla (plná Eček z mnoha důvodů, geneticky modifikované suroviny, cukry v různých variantách, lepek, sója a tak dále, prostě chemické napodobeniny pravého jídla)
  2. Cukry (většina těchto nízko-sacharidových diet si zakládá na tom, že omezíte příjem cukrů a to těch nejjednodušších, druhým aspektem je vyloučení syntetických a rafinovaných cukrů. Důvodem je to, že cukry jako jediné nepotřebujeme, tělo si je umí vytvořit samo a někteří mu přisuzují společně s obilovinami a mlékem autorství civilizačních chorob*)
  3. Luštěniny (povětšinou také geneticky upravené, obsahují krátké řetězce proteinů ve velkém množství, pro člověka nestravitelné, ale stravitelné mikroflórou v střevě a tedy způsobují nadýmání, větší ‘hnití’ a syndrom zvýšené propustnosti střeva (Leaky gut), dále také obsahují růstové inhibitory, které ve velkém množství škodí tělu – proto se musí namáčet a poté se voda slívá)
  4. Obiloviny (obsahují lepek a ten jak známo je také problémový u určité části populace, dále také ucpává střeva a pro část zastánců je to hlavní důvod civilizačních chorob*)
  5. Polynenasycené tuky a Omega-6 (nejdou vždy ruku v ruce, ale omezit příjem těchto pro-cholesterolových tuků a v případě použití vyvažovat těmi, které obsahují polynasycené a Omegu-3 – příklady Avokádový, Olivový, Kokosový, zvířecí nebo primal – přepuštěné máslo (ghee))
  6. Alkohol (tuším, že nemusím říkat, proč tato tvrdá avšak legální droga není doporučena pro konzumaci. Snížená tolerance u části populace, vliv na játra a celý organismus, odbourává se na acetaldehyd a poté na kyselinu octovou, slouží jako zdroj energie. V malém množství víno bývá prospěšné avšak stejně se nedoporučuje k pravidelné konzumaci.
  7. Tabák, Káva, Čaj, Konopí – ani jedno z nich není doporučené pro konzumaci, není tedy nutností, při paleo životním stylu, avšak musíte brát v potaz případné klady a zápory konzumace těchto látek. Spousta lidí se nedokáže oprostit od návyků při konzumaci – možná stojí za to přestat na chvíli.
  8. Mléko (vyloučeno pro paleo, problém je viděn v laktóze a kaseinu, primal doporučuje alespoň používat mléko nejtučnější, méně fermentované výrobky a případně i kozí či jiné než primárně vyráběné kravské)

No a co tedy vlastně paleolitici a všichni tihle neandrtálci jedí? Ačkoliv je to s podivem, maso není hlavní složka. Samozřejmě, že proteiny se potřebují, ale hlavní energetické palivo je tuk až pak následně protein. Logicky tedy rovnice vypadá takto – první se spálí jednoduché cukry, dále pak ty složitější, pak přijde na řadu tuk a bílkoviny většina z nás nemusí pálit, leda při intenzivní aktivitě.

Nejvíce byste tedy měli konzumovat zeleninu (vláknina a většinou ty, které nejsou až tak cukernaté či-li spíše energeticky plošší), dále pak maso (tady se liší pohled na to, zda co nejtučnější či nejvíce libové) a následně tuky (viz výše), bobule a poslední je tedy ovoce.

Podstatné je odlišovat, zda míříte do fáze, kde Vás primárně zajímá uměle navozená ketóza (stav, kdy se hlavním zdrojem energie stává tuk kvůli nedostatku cukrů v těle, odhadem pod 50g/den) či jen jste v pozici, kdy omezujete příjem cukrů na hranici nižší než v běžné populaci – a v té fázi budete mírně ztrácet váhu. (Řekněme přirozeně pod 150g Sacharidů (cukrů) denně). Lidé, kteří neplánují ztrácet váhu by tedy měli mít více než 150g avšak ne extra výrazně (já osobně se kloním k max 250g/den). V případě, že snížíte množství cukrů až téměř na nulu, je nutné myslet na to, že ketóza vyžaduje také určité zásady, například je nutnost hlídat si minerály a více solit. Při běžné konzumaci, pokud člověk dodržuje zásady stravovací pyramidy, tedy kombinované a vyvážené strava, však není nutné se omezovat v příjmu ovoce a zeleniny. 200g je opravdu hodně, pro představu je to zhruba – 1,5kg jablek nebo 600g datlí, nebo 9 větších banánů. Pro představu si však musíte zakomponovat i  další složky potravy (zelenina, bobule, suroviny použité na přípravu jídla) avšak nestalo se mi, že bych toto množství překračoval pokud jsem nejedl uměle vytvořená jídla bez toho, abych věděl co je uvnitř).

No a poslední částí bych zde, rád postupně upravoval tedy nejčastěji kladených a zodpovězených otázek:

  • Otázka: Přivede mě paleo na mizinu? Náklady na některé suroviny jsou nesmyslně vysoké.
    Odpověď: Ne, může se zdát, že náklady na kvalitní maso, vejce, tuky a některé suroviny jsou opravdu moc vysoké a liší se výrazně od toho, jak jste jedli před přechodem. Musím Vás vyvést z omylu – ačkoliv jednotlivé složky, jsou finančně náročnější, pokud byste si dopřáli stejně kvalitní maso či další potraviny i dříve, ceny by tedy byly stejné – je to o tom tedy, že použijete selský rozum a dražší, kvalitnější maso Vás lépe zasytí a tedy ve výsledku jste na tom lépe. Když vyloučíte určité potraviny a nahradíte je správně (cukry, obiloviny, mléčné produkty vyměním za dražší ořechovou mouku, med, a další složky) – rozdíl nebude téměř žádný. Po pěti měsících poměřování výdajů a nákladů stejně člověk zjistí, že nejvíc padne na maso (tak jako tak) a dále nejvíc zabere zelenina, která stojí téměř stejně pokud je lokální či bio. Člověk nesmí uvažovat jako lovec slev, za kvalitu se platí a oplatí se to!
  • Otázka: A to musím jíst maso a jaké tedy jíst?
    Odpověď: Nemusíte, vždyť můžete být paleo-vegan a doplňovat bílkoviny přes luštěniny či kapsle s esenciálními bílkovinami (tedy těmi, které opravdu potřebujete) a hlídat si příjem minerálů a železa. Pokud však zvolíte maso, pak já nedělám až tak velké rozdíly. Většinou jím kuřata, vepřové a až poté hovězí (důvodem je spíš cena, dostupnost a to, že nebylo až tak obvyklé pro mě v dřívější stravě). Dále důležité je jednou za čas zařadit třeba vnitřnosti, nejíst až tolik uzenin (sůl, koření, lepek, špatná ověřitelnost původu) a ryby či mořské plody (tuky a omega-3, jód). Liší se to přístupem, zda je výhodné jíst tučnější masa (poté už není třeba tolik olejů a ořechů) či ty libové (ne všechny kuřata jsou zdravá a hezká – tedy nenapíchaná steroidy a antibiotiky) a vyvažovat jinak.
  • Otázka: Musím civičit, a jak?
    Odpověď: Nemusíte, ale pak také neočekávejte, že Vaše tělo bude nádherně vyrýsované a atletické. Výhodou díky stravě bude, že nebudete mít souvislé a velké vrstvy tuku pokud jíte jak máte – tedy vyváženě a rozumně. Kdysi jsem četl, že nejlepší je jednou týdně si hodit nějaký kratší a intenzivní sprint (třeba na autobus, vlak, do kopečka atd.), poté si tak 2-3 týdně po patnácti minutách zacvičit někde doma nebo venku s použitím vlastní váhy či partnerovy (sedylehy, přítahy, sklapovačky, kliky a tisíce dalších) a třeba každý den si dát pár kilometrů aktivní chůze a to úplně stačí. Pokud však plánujete lepší kondičku, musíte tomu přizpůsobit stravu i způsoby cvičení. Oblíbenými mezi paleolitiky jsou crossfit, kettlebell, silová cvičení. Díky psychickému efektu se snaží dost aktivních sportovců také vylučovat posilovny a co nejvíce se pohybovat po venku, ale na to bohužel nemá každý až takové možnosti.
  • Otázka: Nehubnu a už nevím co s tím, nedělám něco špatně?
    Odpověď: Upřímně, těžko takhle odpovědět na dálku, ale popisoval jsem to výše. Vaše tělesná stavba (kostra, svaly, tuky) Vám nedokáže dovolit jít na extrémní propad váhy – to už je znak nějaké poruchy. Jinými slovy – vaše tělesná schránka i bez tuku bude prostě vážit určitou váhu. Měřte si pravidelně míry na všech možných místech a uvidíte, zda se Vám dějí nějaké posuny tam. Pokud ano, tak je vše v pořádku. Pokud chcete ještě jinou změnu, začněte cvičit. A není přece důvodem proč jste tohle dělali, abyste se cítili a měli lépe? Je to pro Vás opravdu až tak spjaté s osobní váhou?

Paleo/Primal slovníček důležitých výrazů:

  • ketóza – fyziologický stav, kdy tělo nepřijímá dostatek cukrů pro vlastní spotřebu a jako hlavní zdroj začne používat tuk (poté i proteiny) – 0-50g cukrů / denně.
  • šedá zóna – oblast potravin, které nemusí škodit každému jedinci, můžou se zařadit částečně do stravy, povětšinou třeba ingredience se kterými se paleoliti nemohli setkat (jiné kontinenty či nové šlechtění a úpravy) – pro ortodoxní zastánce tam můžou patřit rýže, brambory, mléčné produkty, alkohol, káva, tabák ale v extrémních případech i rajče, lilek, papriky, sladké a normální brambory.
  • low carb – snížený příjem sacharidů, zvláště tedy cukrů, z mnoha různých důvodů, jedním z nich je navedení se ke ketóze, ale operují s ním různé další druhy diet a využívají tento princip (Atkinson)
  • CrossFit – soubor cvičebních metod a úkonů zaměřený na komplexní fyzickou zdatnost. Snahou je připravit člověka jako versatilního atleta. Propojení s Paleem, je díky toho, že pár z představitelů propaguje obojí jako spojité nádoby. Důležité je vedení a alespoň absolvování začátečnických tréninků pod vedením zkušených trenérů.
  • DIY – Do it yourself – udělej si sám, není jen zásadou výroby domácích a praktických ozdob, ale také výroba vlastních ingrediencí, využívání kontrolované produkce.
  • Low carb flu – ‘Sacharidová chřipka’ – ve chvíli kdy rapidně snížíte, uděláte skok až téměř šok, příjem sacharidů může u Vás nastat syndrom, kdy budete trpět bolestmi, únavou a zamlžení myšlení. Tento stav se odvíjí u některých jedinců od toho velkého skoku (z mnoha sacharidů na málo) a také ne každý je ovlivněn. Trvá přibližně 2-3 týdny a bývá jedním z hlavních důvodů, proč lidé nesetrvají v paleo stravě déle.
  • Celiakie – nesnášenlivost lepku – jeden z důvodů proč by někdo mohl narazit na paleo, jako takové díky jeho eliminaci lepku ze stravy. Symptomy spojené s projevy nesnášenlivost při eliminaci lepku úplně odezní. Rozdíl oproti alergii na lepek, která se může vyléčit*.

* = tímto znakem jsou označeny formulace, které jsou stejně jednoduše ověřitelné jako vyvratitelné. Nachází se řada studií, které je potvrzují a vyvracejí, jde tedy o osobní názor každého jedince, čemu věří více. Nemohou být brána jako 100% fakta, protože není dlouhodobá (historická) studie vzorku populace, který byl jen pod vlivem paleo/primalu.

Vyzývám Vás, abyste se tedy ptali, přidávali komentáře, posílali maily a soukromé zprávy, postupně zde budu přidávat, bohužel jsem jen člověk a dost věcí řeším nárazově, než abych si psal kvalitní a přehledné poznámky. (Ano, slibuji, že na tom zapracuju!) Děkuji za přečtení, snad Vám to něco dalo či vyjasnilo.

15 thoughts on “Co je paleo?

  1. Dobrý den .Mám pár otázek.Nachystala jsem si na svačinu jahody s třemi lžícemi zakysané smetany,skořicí a dvěmi kapkami stévie.Může to být?Není lepší jogurt?Ten mi příjde ale kyselý a má málo tuku.Jenže bijím se kombinace tuk+sacharidy.Neboť chci zhubnout břišní tuk a tak ty sachry budu muset držet hodně nízko.Snídám zásadně sladké aby mi to nebylo líto.Ráno to prý tak nevadí.Takže si dám i celozrnou bábovku. Také nevím jestli se rozlišuje množství tuků podle toho zda je ráno neboé jím večer.Třeba kolik lžic olivového oleje do salátu pro jednu osobu?Děkuji za odpověď.

    • Zdravím,
      takže ad mléčné produkty – pokud Vám to nedělá špatně, tak klidně do toho a platí zásada, že čím tučnější tím lepší.
      Co se týče cukr + tuk kombinace, já bych se toho nebál. Když třeba tak používat různé lesní plody. Určitě je lepší se naládovat cukrama ráno než večer.
      Co se týče poslední věci – kolik oleje a kdy, já se snažím co nejvíc mít na snídani (zasytí více a mám pak dost energie) a na oběd (cca 2 pol lžíce tuku – což by mělo být cca 300 kcal samotné). Ještě je tam druhý aspekt aby Vám to vůbec chutnalo a nepříčilo se Vám jíst pak tučná jídla. Večer se nebojím těžkých jídel, ale není to pravidlo. Nerad bych tady dával přímou radu kolik toho máte jíst a jak – to si musí každý trochu upravit podle sebe.
      Zkuste si prostě jeden den napočítat stravu podle energetických tabulek, tak abyste neměla pocit hladu a podle toho pak vycházet čeho ubrat a přidat.
      Kdyžtak se na mě určitě obraťte a můžeme to probrat třeba i soukromě (mail, skype, atd.)
      Metla

  2. Dobrý den.Děkuji za odpověď.Já jsem si právě říkala že je to asi jako s normální stravou.Jako že večer když už jdu jen spát ,takže už není žádný pohyb,tak by ty tuky tělo také nejspíše uložilo,stejně jako sachry..Zkouším primal také proto že si jinak na zeleninu ani nevzpomenu.Když jím normálně tak jím hodně(ikdyž zdravých)sachrů.Jen si můj žaludek nějak na tu zeleninu divně zvyká.Pokud k ní nemám nějaké maso cítím se nějak prázdná. Jakoby hladová.Hlavně právě večer ,kdy si dávám většinou salát s umeoctem.Nebo loďky s celeru s oříškovým máslem což zase nevím abych to s tím máslem nepřehnala.:-)Ale klidně mi na email můžete opovědět.Asi by to bylo lepší.

  3. Dobrý den, dneska je můj sedmý den s paleo. Zalíbili se mi Vaše stránky, hlavně rubrikou receptů. Určitě jich spoustu vyzkouším. Včera jsem sehnala kokosovou mouku a také lněnou a kaštanovou. Nemáte nějaký nápad jak uplatnit tu lněnou a kaštanovou? Děkuji mnohokrát.

    • Dobrý den,

      kaštanovou určitě na různé koláče a buchty, například http://www.veseleboruvky.cz/2013/01/kastanova-buchta-boruvky.html je prostě skvělé, ovoce se tam dá snadno obměnit dle sezóny.

      Se lněnou většinou dělám různé napodobeniny chlebů. Prakticky tam kde mám sezamovou nebo mandlovou v slané podobě by se to dalo použít.

      Ale jako nápad na další recepty skvělé, určitě použiju 🙂

      A přeju hodně zdaru a ať to vydrží.
      Metla

  4. Pingback: Paleo podle Kako – part 1. | Paleo Nepaleo s Kako

  5. Dobry den, mam 62 r. a 106 kg utiekla som zo vsetkych diet kvôli jojo efektu, Vas pristup ma zaujima, uz 7 dni sa snazim drzat paleo schudla som 2 kila, a dalej za dva dni 20 deka, nemohla som uz roky spavat, teraz vecer zacinam zívat, to predtým nebolo, mam ale prosbu, ci mozem za vecer a v noci 3 jogurty po 150 gr. aj s jahod. malin. zele, dakujem za odpoved, velmi na tom zalezi

    • Dobrý den,
      tak to Vám držím palce, ať Vám to vydrží a třeba budete mít lepší výsledky po delší době s paleo.
      Váš dotaz až tak úplně nechápu, určitě bych nedoporučoval až tak moc jíst v noci, přece jen to zatěžuje organismus více, ale chápu také, že to třeba až tak jednoduše nejde přestat. Obecně tedy o jogurtech, pokud Vám mléko očividně nedělá problémy, klidně je jezte, ale dával bych si pozor na to jak jsou doslazované. Takže bych spíš doporučil jen čisté bílé a ovoce/marmelády si do toho dávat z lepšího a kontrolovaného zdroje.
      Pokud budete mít nějaké jiné dotazy, neváhejte se zeptat.
      Metla

  6. Hezké dobré ráno….
    potřebovala bych poradit :-(…asi před měsícem jsem na netu našla diskusi o Optimálním stravování podle J. Kwasniewského…kde popisuje vybalancování bílkovin,cukrů a tuků k dosažení optimální hmotnosti a zbavení se určitých nemocí…Je mi 40 let a vždy jsem byla oplácaná (nyní spíše již obézní 168/89)…strava převážně na sacharidech :-(…začala jsem se tedy na netu pídit po tomto stravování a narazila jsem vlastně i na paleo/primal dietu. Od 1.3. 2014 jsem se tedy pokusila stravovat v tomto duchu…SNÍDANĚ: 3 míchané vejce+80g slaniny nebo 2 malé bal. máslíčka+1 červená kapie…to můžu každý den 🙂 , OBĚD: 6ks pečených kuřecích křídel…do pekáče nedávám žádný tuk / 150-200g vepř. játer,2PL sádla,cibule / 150-200g pečené sekané…(plecko,slanina,eidam,3vejce,bez strouhanky!) + 300g mix zeleniny na másle (lilek,cuketa,žampiony,paprika)…tyto masové jídla střídám tak nějak dokola, ODPOL.SV.: 200g 18% zakysané smetany / 250ml 12% smetany /100g tlačenky, VEČEŘE: 50g plátky uz. lososa / 150g cottage sýru / 100g madeland sýru / 100g blať. zlato + 1 červená kapie…piju pouze vodu z kohotku cca 2 l za den. Za prvních 8 dní jsem dala dolů něco přes 2 kg, další týden se mi váha zvýšila :-(…první týden jsem spíše jedla vajíčka,maso,uz. losos,uz. makrela,tlačenku + zeleninu…pak mi nasadili rovnátka,tak jsem se pokusila upravit jídla spíše měkké a tekuté…míchaná vejce,zakysaná smetana,šlehačka,sekaná,sýry + zeleninu na másle. Může být problém v mléčných výrobcích?? A nebo že by to byla svalová hmota?? ale já nedělám žádný sport,pracuji v kanceláři a doma spíše relaxuji u pc,knihy,televize… Když jsem si to tak počítala,tak bílkovin kolem 80-100g,tuky cca 120g, sacharidy cca 50g… kde dělám chybu? byla bych ráda za úbytek 1-1,5kg za týden….Děkuji za odpověď

    • Zdravím,
      takže postupně – nemůžete očekávat vynikající výsledky po týdnu, dvou změny stravování. Váha je jen doprovodný ukazatel, který pokud není podpořen složením (voda/tuky/svaly), vlastně neznamená úplně nic. Že jste si dala cíle je prima, ale to se dá naplnit až po určité době a metabolismus nemůžeme vždy kompletně ovlivnit.
      Co se týče toho jídelníčku, vypadá super, na člověka, který nevydává nijak moc aktivit bych to klidně nechal beze změny. Co se týče mléčných produktů, pokud Vám nedělají jiné obtíže, klidně je tam mějte zařazené. Neshledávám tedy na tom celém nějaký zásadní problém (pokud teda nejde ještě o to, že byste třeba mlsala med, pila občasně alkohol, protože to jsou jedny z mnoha složek co totálně zablokují ztrátu váhy).
      Pokud je však Váš cíl rapidní úbytek váhy, pak by byla potřeba to trochu přemyslet. Snažte se tedy zůstat pozitivní, setrvat a ony se výsledky dostaví, jen nemusí být přesně tak jak jste si dala za předsevzetí. Mě osobně ze začátku váha poskočila hodně a po půl roce se třeba vůbec neměnila, ale to je vše o tom, že jsem si pročistil střeva ze začátku a na konci vyměnil tuk za svaly.
      Přeji hodně úspěchů a napište třeba po čase znova, jak to vypadá, jsem zvědavý!
      Metla

  7. Pingback: Začátky s paleo - Blog Paleo Doupě

  8. Zdravím 🙂 není mi jasné vegetariánské paleo, když píšete, že by se neměly jíst luštěniny a níže je uvedeno, že vegetariáni mají dohánět bílkoviny luštěninami. Jak to tedy je?
    Děkuji za odpově’d.

    • Dobrý den,

      ono už samo o sobě to zní divně, ale v režimu vegetariánského paleo, se tomu říká pegan (paleo-vegan) a tam se opravdu využívají luštěniny namísto masa a vajec. Osobně tohle už s paleo nemá nic společného, ač samozřejmě rád podporuju lidi co mají silné etické a morální zásady či nemoci, které jim brání jíst paleo stravu. Některé zásady životního stylu jsou pak snadno přenositelné na jiné stravovací režimy (odpočinek, pohyb, relax, atd.), propagátorem peganství je Dr. Mark Hyman a více informací v češtině najdete třeba zde http://nutric.cz/paleo-vegan-pegan/ . Osobně tuto sekci celou do budoucna přepracuji a rozšířím, ale zatím předám informace takto 🙂

      Metla

Leave a Reply

Your email address will not be published.