Selská kachna

Selská kachnaSelská kachna, je takový docela zavádějící název. Asi si pod ním moc nedokážete představit, ale pro mě, je to takový obecnější název pro jídlo, kde použiji cibuli, česnek, kmín, sůl a pepř. Tedy koření a dochucovadla, která měl každý doma i v dobách bídy. Kačena vyrostla a šla na pekáč. No a jako přílohu jsem k tomu volil brambory. Obvykle je moc nejím, ale protože jsem v posledních pár měsících trochu experimentoval s rezistentními škroby. Tak jsem si pár kilo brambor nakoupil a vařil z nich různá jídla či různě je upravoval, abych vyzkoušel případný pozitivní vliv rezistentních škrobů. A výhodou je, že celé jídlo nevyžaduje moc péči, za pár minut všechno nakrájíte a nachystáte, vyhřejete troubu, vložíte do ní a za hodinu vyndáte a máte hotovo. Takže se skoro vůbec nezašpiní nádobí, vše je totiž z jednoho pekáče a náročnost jídla je velmi nízká. Není to ideální letní pochutina, ale třeba pro pohoštění širší rodiny na návštěvě mi to přijde jako ideální pokrm.

Čas receptu: příprava 10 minut, pečení 1 hodina

Suroviny na 4 porce:

  • 4 kachní čtvrtky či stehna
  • 2 velké cibule, na kolečka
  • 6 větších brambor, na 0,5 cm – 1 cm tlusté plátky (okolo kila)
  • 2 dcl vody nebo 1 dcl vody a 4 pol lžíce kachního sádla
  • 1 pol lžíce kmína
  • 8 stroužků česneku, nahrubo
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Kachnu omyjeme a osušíme, pořádně osolíme a opepříme ze všech stran.
  2. Vyhřejeme troubu na 180°C.
  3. Nakrájíme si cibuli a brambory na asi půl centimetrové či centimetrové plátky a vložíme do pekáčku. Přidáme nahrubo nasekaný česnek. Vše promíchejte.
  4. Mírně osolíme a opepříme a vložíme na ně kachní čtvrtky či stehna.
  5. Vše bohatě zasypeme kmínem, podlijeme vodou a dáme do trouby na hodinu. (Jednou za čas můžete zkontrolovat, zda se Vám neodpařila všechna tekutina a případně dolít)
  6. Po hodině můžete teploto na chvíli zvýšit, pro křupavější kůrku.
  7. Následně přesunete na talíř a podávejte nejlépe s okurkovým či rajčatovým salátem, pro dostatek zeleniny.

Leave a Reply

Your email address will not be published.