Jedním z důvodů proč někdo zkouší whole30 je, aby si spravili stravovací návyky. Whole30 přináší zajímavý koncept o rozdělení jednotlivých typů potravin na talíři. Krásnou ukázkou toho, jak namíchat dostatek bílkovin, tuků a zeleniny (s obsahem všech těch skvělých živin) je právě následující recept. Září barvami, lze realizovat téměř v jakékoliv roční době a kromě toho, že skvěle vypadá je navíc i velmi chutný. Ač osobně nepreferuji chuť petržele, zde mi to vlastně ve výsledku vůbec nevadilo. Výhodou je, že pokud si připravíte dresink a maso/vejce dopředu, můžete připravit velice bohaté a chutné jídlo za pár minut. Originál receptu jsme našli na instagramu Whole30, kde hostují velmi zajímaví autoři blogů a receptů a tím se zaručuje neustálá inspirace.
Čas receptu: příprava 20-30 minut
Suroviny na 4 porce:
- salát:
- 4 šálky salátu
- 2 mrkve
- alespoň 500 g uvařeného kuřecího masa, natrhané či nakrájené
- ¼ hlávky červeného zelí
- 2 střední okurky
- 2 avokáda
- 1 šálek cherry rajčat
- 2 pol lžíce sezamových semínek
- dresink (i více porcí)
- 4 celerové řapíky, nahrubo
- 1 oloupaná mrkev, nahrubo
- půl cibule, nahrubo
- kůra jednoho BIO citronu
- 2 pol lžíce citronové šťávy
- 1 pol lžíce tahini
- 1 česnekový stroužek
- 3 cm zázvoru, odrhnutého, nahrubo nakrájeného
- 2 datle (lze vynechat)
- 5 pol lžic coconut aminos
- 5 pol lžic olivového oleje
- ¼ čaj lžíce chilli
- ½ čaj lžíce soli
- ¼ čaj lžíce pepře
Postup:
- Omyjte a osušte zeleninu. Vše poté nakrájejte na plátky.
- Rozložte po talíř salát a na něj nakrájenou zeleninu v řádcích.
- Do mixéru si dejte všechny suroviny na dresink a rozmixujte dohladka, pokud je vše moc husté, přidejte vodu.
- Servírujte dresink se salátem.