Rybí prsty

rybi-prsty-brambory-majoneza-hrasekUrčitě znáte ten polotovar, který dlouhou dobu byl ‘zdravou’ alternativou ke konzumaci ryb. V strouhance nespecifikované kvality se nachází kousek nasekaných zbytků ryby, slisovaný tak, aby byl super šťavnatý. Po ponoření do fritézy či pořádné porci řepkového oleje na pánvi si dozlatova osmažíte hlavně dětem propagované jídlo, které jim má dodat dostatek omega-3 mastných kyselin. No jak všichni víme, tohle není ideální cesta a bez velké práce, jde tohle jídlo udělat mnohem zdravější a vhodnější. Abychom ušetřili své zdraví a také potraviny použité, dáme si pozor na délku tepelné úpravy, množství případně se přepalujícího tuku a přitom neubereme na lahodnosti. Jako přílohu jsme volili vařené brambory ve slupce, trochu mačkaných mladých hrášků a majonézu. Ryba je obalována v gari, které samo o sobě přidá na křupavosti aniž by se musela ryba dlouze smažit. Tvar následných ‘prstů’ a tedy jejich velikost je čistě na vás, vyzkoušeli jsme různé a vždy je to stejně skvělé. Nejlepší jsou z bílých ryb, ale klidně můžete zkusit i z jiných druhů.

Čas receptu: příprava 5-10 minut, vaření 15-25 minut

Suroviny na 2 porce:

  • 200 g vyššího filetu tresky (najdete buď zamražené či chlazené v oblíbených supermarketech, avšak zajímejte se zda jsou z lovu či chovu)
  • 1 vejce
  • 50 g gari
  • sůl, pepř
  • tuk na smažení (ghee, kokosový olej, sádlo, atd.)
  • a přílohy dle chuti

Postup:

  1. Pokud je filet s kůži, stáhněte ji. Pořádně projděte filet, zda nemá kostičky (stává se to) a vytrhněte pinzetou či prsty.
  2. Omyjte rybu a osušte papírovým ubrouskem. Následně ji osolte a opepřete.
  3. Na jednom talíři si rozklepněte vejce. Na druhém si rozložte gari s trouchou soli (případně můžete taky libovolně okořenit).
  4. Nejdřív obalte filet napíchnutý na vidličku do vejce z obou stran a poté do gari a mírně přitlačte.
  5. Opakujte dokud nebudete mít všechno obalené.
  6. Na pánvi rozehřejte tuk a poté přiložte rybí prsty. Osmažte z obou stran po asi dvou minutách, či dokud nezezlátnou.

One thought on “Rybí prsty

Leave a Reply

Your email address will not be published.