Jednoduché cukroví

Jednoduché cukRAWíTakže pokud ještě nemáte napečeno nebo se třeba ani nechystáte, možná Vás napadne si udělat nějaké to cukroví ještě na poslední chvíli. My jsme se letos rozhodli připravit si nějaké ty várky složitějšího cukroví, nějaké ty várky jednoduchého a hlavně to nepřehnat co se týče množství. Ideální název pro většinu toho jednoduchého je cukRAWí. Raw (syrový nebo nezpracovaný), což je postup a trend stravy, který je oblíben mezi určitou částí populace. Výsledkem pak je to, že nic nepečete a jediný zdroj tepla, který tam použijete je tak maximálně na roztopení čokolády nebo kokosového oleje, ale i bez toho se dá obejít. Zdá se tedy, že by to mohlo být i ideální řešení pro chlapy, kteří nemají zkušenosti s pečením a nechtějí nic pokazit. Většina toho co jsme připravili pak vychází z různých úprav sušeného ovoce a ořechů, ostatně co asi tak jiného, že? Takže bez zbytečných dlouhých proslovů jdeme rovnou na věc.

Kokosové kuličky s kakaem a rumem

Kokosové kuličky s kakaem a rumem

Původně jsem z tohoto cukroví nebyl moc nadšený, ale když se vychladilo a nechalo odležet, připomíná mi velmi to na které jsem byl zvyklý. Je pravda, že pokud tam nejsou ty piškoty, tak je struktura trochu dost jiná, ale stejně jsou vynikající. Xylitol jsem použil, protože jsem ho měl doma větší balení, kvůli skvělému receptu od Veselé Borůvky a protože jsem mu chtěl dát taky trochu možnost se projevit, musím ale však uznat, že pro příště je lepší ho rozpustit v rumu a až poté rozmíchat, protože jinak dost skřípe 🙂

Čas receptu: příprava 10 minut

Suroviny na 30-60 kusů dle velikosti:

  • 160 g strouhaného kokosu
  • 6 pol lžic rumu
  • 3 pol lžíce kakaa
  • 60 g xylitolu nebo 100 g medu
  • 100 g másla, měkkého

Postup:

  1. Smíchejte všechny suroviny a vypracujte těsto. Pokud se nelepí přidejte třeba kokosové mléko.
  2. Vyvarujte kuličky a nechte vychladit.

Opilé ovoce v čokoládě

Opilé ovoce v čokoládě

Dá se krásně obměnit i jiným alkoholem či jiným sušeným ovocem. Čokoládu na obalení si můžete vyrobit sami s pomocí kakaa a kokosového oleje a kakaového másla, budete ji tak mít snáze po ruce, ale poté rychleji taje v teplém prostředí. Rum, ve kterém jsem namáčel ovoce jsem poté použil do kokosek výše. My jsme ještě vyzkoušeli meruňky v amarettu (tedy mandlovém likéru), nejsou až tak výrazné, přesto však skvělé.

Čas receptu: příprava 20+ minut, namáčení 1 hodina

Suroviny na 30 kousků:

  • 8 pol lžic rumu
  • 30 sušených švestek
  • 30 mandlí bez slupky
  • 150 g čokolády, tmavé 80%+

Postup:

  1. Švestky dejte namočit do rumu na hodinu, pokud nejsou všechny ponořené jednou za čas promíchejte.
  2. Nechte je okapat a vyplňte každou mandlí bez slupky. Pokud máte se slupkou, spařte je vařící vodou a oloupejte.
  3. Na vodní lázni si roztopte čokoládu.
  4. Napíchněte párátkem jednu švestku, ne moc silně, a obalte v čokoládě. Přebytek čokolády setřete pomocí druhého párátka a poté odložte na pečící papír, sundávejte s pomocí druhého párátka.
  5. Nechte vychladit.

Datle plněné kaštany a kokosem

Datle plněné kaštany a kokosem

V poslední době si často doma peču jedlé kaštany, ty z My Food Market, jsou prostě skvěle sladké a jsou mým velmi oblíbeným pochutnáním. Připomínají velmi výrazně Vánoční čas, ale také i mírně brambory, které mi občas chybí. Dlouho už s nimi plánuju experimentovat, pokud si je nechcete péct doma (namočené, nakrojíte do kříže z vypouklé strany a pečete asi 20-25 minut na 180°C, poznáte že jsou hotové tak, že se rozvinou a příjemně provoní byt či dům), můžete si je zajít koupit na Vánoční trhy a použít poté doma.

Čas receptu: příprava 5 minut

Suroviny na 6 kousků:

  • 6 datlí s peckou, nejlépe čerstvé mírně sušené, medjool či jiné podobně velké
  • 6 pečených nebo vařených jedlých kaštanů, oloupaných
  • ¼-½ čaj lžíce kokosového oleje, roztopeného
  • 2 čaj lžíce kokosových chipsů nebo drceného kokosu

Postup:

  1. Datli podélně nařízněte, vyndejte pecku a sundejte stopku.
  2. Vyplňte kaštanem nakrájeným na čtvrtiny.
  3. Potřete kokosovým olejem a poté posypte kokosem.

2 thoughts on “Jednoduché cukroví

  1. ty datle vyzkouším (vše co je v nich miluju), ale asi až budu mít k dispozici kvalitní datle (doufám, ale že mi do tý doby nepřestanou prodávat kaštany)

    • ahoj, určitě do toho 🙂 ony se ty kaštany dají sehnat celý rok, jen to chce zkusit italské speciality nebo si se stavit do některých arboret. internet nabízí dostatek možností 😉 ale taky jsem zvědav jak uspěju příští léto 🙂 Metla

Leave a Reply

Your email address will not be published.