Měl jsem chuť na toast, prostě regulérní opečený plátek chleba v topinkovači, ať už potřený něčím či jen tak. Tohle je asi jediné co mi z pečiva chybělo a občas se mi to vracelo. Teď už však vím, jak v rámci primalu, si udělat takový chleba a poté si s ním udělat jakékoliv jídlo. (Spoiler – zítra bude drobná ukázka jak se dá využít). Jedná se o alternativu sandwichového chleba, z tohoto receptu, avšak s tím, že len, který jsem měl já doma byl hnědý a ne zlatý, takže já ho mám tmavý. Avšak mě vždycky víc chutnaly ty celozrnné. Takže jdeme na to! Recept jde udělat i v paleo verzi, pokud Vám nevadí konzumace (ačkoliv více přijatelného) škrobu.
Čas receptu: příprava 10 minut, pečení 30-40 minut
- 2 hrnky mandlové mouky
- ½ hrnku lněné mouky
- 1 + 1 pol lžíce lněného semínka (či jiných semínek (slunečnice, ořechy, sezam))
- 1 čaj lžíce soli
- 1 čaj lžíce jedlé sody
- ½ hrnku arrowroot prášku (škrob)
- 6 pol lžic másla či kokosového oleje, rozpuštěné
- 4 vejce
- 1 čaj lžíce jablečného octa
- ½ hrnku řeckého jogurtu (či kokosového krému)
- Smícháme suché ingredience (až na jednu lžíci semínek) v míse.
- Smícháme mokré ingredience a zapracujeme je do suchých.
- Předehřejeme troubu na 180°C a připravíme si formu, kterou vymažeme máslem či jiným tukem anebo vyložíme pečícím papírem.
- Můžeme posypat, avšak nezapomeňte semínka přitlačit do těsta, jinak Vám poté odpadnou.
- Pečeme 30-40 minut, ke konci zkoušíme párátkem zda se těsto lepí.
- Necháme odstát a až poté nakrájíme.
Výsledný chléb se zdá, že vnitřek má řídký, ale není tomu tak. Vcelku dosti se drolí, takže opatrně při krájení i konzumaci. Vydrží bez problémů pár dní, nám asi tak 4 a nebylo na něm poznat žádné kažení (měl jsem ho odkrytý na kuchyňské lince). Chuť není nijak výrazná, což je jedině dobře, plátky se dají krájet i tenčí bez velkých problémů.
Tu lněnou mouku si děláte doma sám nebo kupujete?
Koupil jsem zde, ale příště asi budu dělat už doma.
http://paleoshop.webnode.cz/
Pingback: Pikantní směs na topince | Metlův Paleo/Primal food blog
ten nemá chybu! 🙂
No já bych jich tam pár ještě viděl, ale děkuji 🙂
Ahoj, prosim te, jakou miru pro hrnky pouzivas? Mohu se ridit timto prevodnikem: http://www.labuznik.cz/diskuse/jak-merit-na-hrnecky-2691/?
Diky!
Ahoj,
ano, 170 g na hrnek u mandlí platí.
Metla