Toastový chleba

Hotový toastový chlébMěl jsem chuť na toast, prostě regulérní opečený plátek chleba v topinkovači, ať už potřený něčím či jen tak. Tohle je asi jediné co mi z pečiva chybělo a občas se mi to vracelo. Teď už však vím, jak v rámci primalu, si udělat takový chleba a poté si s ním udělat jakékoliv jídlo. (Spoiler – zítra bude drobná ukázka jak se dá využít). Jedná se o alternativu sandwichového chleba, z tohoto receptu, avšak s tím, že len, který jsem měl já doma byl hnědý a ne zlatý, takže já ho mám tmavý. Avšak mě vždycky víc chutnaly ty celozrnné. Takže jdeme na to! Recept jde udělat i v paleo verzi, pokud Vám nevadí konzumace (ačkoliv více přijatelného) škrobu.

Čas receptu: příprava 10 minut, pečení 30-40 minut

Plátky toastového chlebaSuroviny:

  • 2 hrnky mandlové mouky
  • ½ hrnku lněné mouky
  • 1 + 1 pol lžíce lněného semínka (či jiných semínek (slunečnice, ořechy, sezam))
  • 1 čaj lžíce soli
  • 1 čaj lžíce jedlé sody
  • ½ hrnku arrowroot prášku (škrob)
  • 6 pol lžic másla či kokosového oleje, rozpuštěné
  • 4 vejce
  • 1 čaj lžíce jablečného octa
  • ½ hrnku řeckého jogurtu (či kokosového krému)

Chleba ve formě před pečenímPostup:

  1. Smícháme suché ingredience (až na jednu lžíci semínek) v míse.
  2. Smícháme mokré ingredience a zapracujeme je do suchých.
  3. Předehřejeme troubu na 180°C a připravíme si formu, kterou vymažeme máslem či jiným tukem anebo vyložíme pečícím papírem.
  4. Můžeme posypat, avšak nezapomeňte semínka přitlačit do těsta, jinak Vám poté odpadnou.
  5. Pečeme 30-40 minut, ke konci zkoušíme párátkem zda se těsto lepí.
  6. Necháme odstát a až poté nakrájíme.

Výsledný chléb se zdá, že vnitřek má řídký, ale není tomu tak. Vcelku dosti se drolí, takže opatrně při krájení i konzumaci. Vydrží bez problémů pár dní, nám asi tak 4 a nebylo na něm poznat žádné kažení (měl jsem ho odkrytý na kuchyňské lince). Chuť není nijak výrazná, což je jedině dobře, plátky se dají krájet i tenčí bez velkých problémů.

Těsto na toastový chléb

7 thoughts on “Toastový chleba

  1. Pingback: Pikantní směs na topince | Metlův Paleo/Primal food blog

Leave a Reply

Your email address will not be published.