První pokus o nápodobu lineckého těsta nevyšel až k takovému nadšení jak jsme čekali. Upřímně, nevím jestli vůbec podobné těsto jde z ořechových vyrobit, ale rozhodně to nevzdáváme po prvním pokusu. Ve výsledku těsto moc nedrželo, primárně protože tam bylo máslo a myslím si, že protože jsme ho neměli vymrzlé dost, když jsme začali dělat jednotlivá kolečka. No po přidání džemu zase kokos totálně nasál a celé to pak rozměklo. Mě to hodně chutnalo, ačkoliv mi tam trochu vadilo velké množství kokosu, ale třeba Vám to vyjde o hodně lépe a budete spokojeni. Recept jsme našli zde. Dále je důležité si uvědomit, že džemu budete mít mnohem více než potřebujete, jen jde o to, že si ho můžete uskladnit pro další použití.
Čas receptu: těsto: příprava 20 minut, mražení a odležení – 40 minut, džem: příprava 10 minut, vaření 25 minut
Suroviny na 14 sušenek:
- těsto:
- ½ hrnku másla
- 2 pol lžíce medu
- 1 ¼ hrnku mandlové mouky
- ½ hrnku kokosové mouky
- 2 pol lžíce arrowroot prášku
- ¼ čaj lžíce soli
- džem:
- 6 středních rajčat
- ¾ hrnku medu
- ¼ hrnku čerstvé pomerančové šťávy
- ½ čaj lžíce skořice
- ¼ čaj lžíce muškátového oříšku
- Těsto: dejte máslo a med do mixéru a rozmixujte do krému.
- Přidejte zbytek surovin a pořádně rozmixujte.
- Vytvořte kouli nebo nudli a zabalte do pečícího papíru a zamražte na 30 minut
- Vyndejte z mražáku a nechte deset minut odstát v pokojové teplotě.
- Rozválejte těsto a vykrájejte si libovolné tvary.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 6-8 minut.
- Nechte je odstát, dokud nezchladnou a nehýbejte s nima.
- Džem: Oloupejte rajčata a nakrájejte nadrobno. (Můžete vyndat pecičky)
- Přidejte pomerančovou šťávu a vařte 20 minut a občas míchejte.
- Přidejte med, koření a vařte ještě 5 minut nebo trochu víc než bude hustý jak chcete.
- Nechte zchladnout, můžete je namixovat a přendat do jiné nádoby.
- No a poslední krok, natřete sušenky asi tak 2 čaj lžícemi džemu a můžete konzumovat.
DObry den chtela bych se zeptat kdyz nemam arrowroot prášek staci pouzit chia seminka misto toho ?. Dekuji za odpoved.
Dobrý den,
arrowroot je prakticky škrob a má zpodobnit elasticitu těsta, jako tomu je u běžné mouky glutenem (lepkem). Nejsem si jistý, zda chia má podobný vliv – přece jen je to vláknina a saje vodu, ale zkusit to můžete, jen bohužel výsledek nemám vyzkoušený. Zkuste jiné škroby, pokud máte po ruce z paleo třeba tapioka, mimo třeba rýžový či bramborový škrob.
Pěkný den,
Metla
Dekuji moc za odpoved zkusim 🙂