Ti, kdo pravidelně čtete můj blog plný receptů, jste si možná všimli jednoho trendu v poslední době. Prostě tolik nepeču sladké. Jedním z důvodů je, že mi prostě nadměrná konzumace ořechů, přijde jako nesmysl a špatná cesta. Druhým důvodem bylo to, že jsem si musel zvyknout na novou troubu (a brzy asi opět znova :D) a tak jsem ani neměl odvahu nic drahého spálit. Přijela nám však důležitá návštěva a byl jsem požádán, zda bych mohl udělat bábovku. Rozhodl jsem se to vyřešit, tak jak to dělám poslední dobou – prostě zkusím něco vytvořit sám a jestli jim to nebude chutnat, klidně si to sním sám. Pekl jsem dýni a tak jsem se rozhodl to skloubit tak nějak dohromady. Nejedná se tedy vůbec v žádném případě o nadýchanou, vzdušnou a křehkou bábovku, ale spíše hutnou, hustou a dosti lepkavou záležitost – tedy spíše jíst lžičkou než rukou. No a když jsem do toho přidal i zbytek podzimních nápadů – přidal jsem rozinky, perníkové koření, nějaký ten alkohol, med a sušený rakytník pro trochu kyselosti.
Čas receptu: příprava 10 minut, pečení 40+ minut
Suroviny na 1 střední bábovku:
- pyré z dýně (750 g v syrovém stavu)
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g žaludové mouky (klidně i jinou, třeba ořechovou)
- 3 pol lžíce medu
- 2 pol lžíce perníkového koření
- 1 čaj lžíce skořice
- 1 vrchovatá čaj lžíce jedlé sody
- 3 vejce M velikosti
- 50 g rozinek
- 50 g sušeného rakytníku (nemusí být)
- malý panák bylinného likéru nebo rumu (nemusí být)
- strouhaný kokos, na vysypání formy a posypání hotové bábovky
- kokosový olej nebo máslo/ghee na vymazání formy
- datlový nebo javorový sirup, či med na přelití (není nutné)
Postup:
- Můžete udělat předem: Dýni rozkrojíme podélně, vydlabeme semínka a dáme řeznou stranou na pečící papír a dáte péct při 180°C asi 30-40 minut. Následně necháte mírně zchladnout a lžící vyberete dužinu.
- Pyré smíchejte s kořením, jedlou sodou, medem a většinou ořechů. Nechejte v mixéru dokud nebude jednolité těsto.
- Přidejte mouku, zbytek ořechů, alkohol (pokud používáte) a rozinky a jen mírně promixujte, aby zůstaly kousky.
- Vmíchejte vejce.
- Vymažte si pečící formu tukem dle Vaší volby a mírně vysypte strouhaným kokosem.
- Dejte do předehřáté trouby na 170°C po dobu asi 40 minut. Zkuste zapíchnout špejli a pokud vyjde čistá, můžete vytáhnout.
- Nechte chvíli vychladnout a obraťte na talíř. Přelijte sirupem či medem a posypte kokosem. Podávejte ihned nebo vychladnuté.
Měla úspěch? A co fotka rozkrojené bábovky, nebyla by?
Zdravím
na fotku rozkrojené se zkusím podívat, ale myslím, že jsem ji nedělal. Jinak úspěch určitě měla, ale vzhledem k tomu, že zkoušeli každý den neustále nové věci, tak určitě ne až tak velký, jako bych si přál 🙂
Metla
Je mozne pouzit mandlovou mouku kdyz nemam zaludovou ani orechovou?
Dekuji
Dobrý den,
ale dozajista. prakticky jakákoliv mouka co moc nesaje bude v pořádku.
Metla