Aglio, olio, peperencino e gamberi (Cuketové nudle s česnekem, chilli a krevetami)

Aglio olio peperoncino e gamberoniTuhle rychlovku určitě znáte nebo jste ji již někde v restauraci dozajista viděli. Jedná se o velmi jednoduchý recept na špagety s jen pár základními ingrediencemi, ale přitom je skvěle vyladěný. Základem pro původní recept jsou tedy česnek, chilli papričky odrůdy peperoncino a česnek – samozřejmě olivový olej a vše jde dohromady se špagetami. Ale protože paleo se snaží těstovinám a tedy i normálním špagetám vyhýbat tak jsme si celé jídlo připravili s cuketovými špagetami. Na ty Vám skvěle může pomoci domácí pomůcka nazvaná spiralizér – vytváří totiž krouživým pohybem nudle ze zeleniny či ovoce. Nudle tak budou snadno a rychle připraveny, ale lze to celé i kompletně jinak – můžete si běžnou škrabkou ořezat cuketu na plátky a ty poté nožem nakrájet na nudle. Či využít speciální julienne škrabku, která je přímo na tvorbu nudlí a nudliček. No a poslední změnu oproti receptu jsme provedli tím, že jsme celé jídlo obohatili o krevety. Jak to tedy vše provést a za chvíli si pochutnat se dozvíte dále!

Čas receptu: příprava 10+ minut, vaření 5-10 minut

Suroviny na 2 porce:

  • 2 střední cukety, na nudličky (nejlépe spiralizérem, ale snadno to jde i škrabkou či julienne škrabkou)
  • 300 g krevet, oloupaných a vytáhnutý trávicí trakt)
  • 2 pol lžíce olivového oleje
  • 2 pol lžíce koření peperoncino (nebo 2 stroužky česneku, jednu či více chilli papriček peperoncino nadrobno a hrst čerstvé petržele, opět nadrobno)
  • sůl, dle chuti

Postup:

  1. Nejdříve si oloupejte krevety a to tak, že sundáte krunýře a poté pomocí nože či párátka píchnete do poloviny zád pár milimetrů pod kůži, abyste poté táhnutím kolmo k tělíčku krevety vytáhli ven střívko s případným hořkým natráveným obsahem.
  2. Vytvořte si nudle z cukety výše popsaným způsobem – nejlépe spiralizérem.
  3. Na pánvi si rozpalte olej, vhoďte do něj krevety a restujte je asi 2 minuty na stranu.
  4. Poté přidejte sušené koření či čerstvé koření a bylinky a nechte další minutu prohřát.
  5. Vhoďte nudle, párkrát pořádně promíchejte, aby se spojily chutě a pokud máte krevety krásně růžové, mírně osolte a můžete podávat. (Cuketové nudle budou al dente – tedy na skus, pokud je však chcete trochu měkčí doporučil bych je nejdříve v horké a osolené vodě na minut spařit. Tak by změkly a poté přesunou do ledové vody, následně nechat okapat. Metoda se zná trochu náročná, ale pokud je budete dusit s krevetami v pánvi, začnou pouště obrovské množství vody, vzniklá omáčka může být až moc řídká, ale někomu samozřejmě může více vyhovovat)
  6. Přesuňte do talíře a užívejte!

Leave a Reply

Your email address will not be published.