Recenze: Lucie Grusová – Paleosnadno.cz – Léto v kuchyni

leto_v_kuchyniDneska bych se s Vámi chtěl podělit o dílo Lucky Grusové jejíž web Paleo Snadno určitě všichni znáte a s knihou a zmínkách o ni jste se určitě už taky setkali. Jak jistě víte, nastávají v životě situace, na které se prostě těšíme. Netrpělivě se nemůžeme dočkat, než se dostaví dlouho očekávaný a vytoužený okamžik. Snažíme se uspíšit čas, aby konečně nastal onen vysněný moment. Často máme očekávání tak vysoká, že se nám může kvůli nim vlastní zážitek zkazit. Naštěstí pro nás pro všechny, nic takového se nestalo v případě její první kuchařky! Počin, který jsme od jara ostřížím okem sledovali na sociálních sítích, ale i šeptandou. Postupně nám byly odhalovány zajímavé střípky a vše vyvrcholilo před měsícem na internetových prodejních pultech. Nahlížet celou dobu pod pokličku postupně zvedalo chuť a touhu a všechna očekávání byla nakonec překročena mnohonásobně. Ale k tomu později. O čem přesně je tedy řeč, pokud ještě nevíte?

E-book v rozsahu běžné tištěné kuchařky

Nemusím snad říkat, že měsíce práce přinesly velmi rozsáhlý materiál. Na 339 stranách, tedy velikosti běžné tištěné kuchařky, najdete řadu výtečných fotografií, 92 receptů a to vše spojené dohromady surovinami, které lokálně dostanete čerstvé právě v létě. To je hlavním středobodem celé kuchařky a vlastně celého projektu – 4 sezónní kuchařky na čtyři roční období. Přehled surovin, které jsou používány je vcelku dosti široký a sezónních 21 druhů doplňují celoroční plodiny (avšak dostupné i sezónně) či potraviny běžně dostupné ve Vašich spížích. Podobně jako u Well Fed – Dobře živeni nenajdete v seznam surovin či pomůcek nic co byste museli horko těžko shánět – ano jeden, dva kusy ne úplně běžných surovin v každé domácnosti najdete, ale vše lze vyřešit i jinak (jak se dozvíte v knize). Autorky obou knih velmi pojí láska k podobně specifickým exotickým kuchyním (přední Východ, Mexiko, barevnost a podobní profil koření), ale hlavně k jídlu jako takovému obecně. Díky řadě poznámek ke každému receptu se dozvíte různé triky, tipy jak jídlo obměnit a užívat si ho neustále. Krásná čtivost, přehledné recepty a uspořádání e-knihy z ní dělají skvost. Recepty jsou rozděleny do sekcí podle typu chodu, na který se nejvíce hodí, ale je jasné, že to je pouze orientační a spíše pro přehlednost a praktičnost. Všechny recepty jsou bez lepku, bez přidaného cukru či chemie, pěkně přírodní, chutné, lahodné a většina z nich extrémně jednoduchá na přípravu. Všechny spadají do Paleo, Primal či Low Carb rodiny receptů a to z knihy dělá opravdu široce se rozpínající počin. Podstatné však je, že nehledě na to jak nálepkujete svůj stravovací směr, jsou to jídla pro každého a bez nějaké složitosti. Vzhledem k tomu, že Lucka nemá zrovna moc sladký zub, najde se v knize i několik receptů na dezerty a to jaké!

Určitě Vám doporučím se podívat na náhled do knihy, který najdete na této stránce. Jeho součástí je i ukázka 10 receptů z oněch 92!

Hodnocení: 5/5

Osobně miluji mexickou kuchyni a recepty, které Lucka nachystala, prostě kompletně souzní s letními tóny, prohlubují čerstvost oněch kusů zeleniny a ovoce, které jsou použité. Mezi recepty najdete široký záběr, tedy od vnitřností přes ryby po papriky a cukety. Technické provedení je skvělé, kniha je přehledná, kdyby byla tištěná, určitě by získala řadu ocenění, ale na to si budeme muset chvíli počkat. Recepty nejsou složité, jsou hodně testované a tedy pokud nevyměníte jako já ingredience, bez rozmyslu, dostanete vždy stejný výsledek, jako měla Lucka, když je pro nás posledního půl roku připravovala.

A na závěr pár receptů, které jsem podle kuchařky připravil a moc nám chutnaly!Kuřecí špízy v kokosu a mangová omáčka Kuřecí polévka s limetamiPikantní játra

Leave a Reply

Your email address will not be published.