Tuhle rychlovku určitě znáte nebo jste ji již někde v restauraci dozajista viděli. Jedná se o velmi jednoduchý recept na špagety s jen pár základními ingrediencemi, ale přitom je skvěle vyladěný. Základem pro původní recept jsou tedy česnek, chilli papričky odrůdy peperoncino a česnek – samozřejmě olivový olej a vše jde dohromady se špagetami. Ale protože paleo se snaží těstovinám a tedy i normálním špagetám vyhýbat tak jsme si celé jídlo připravili s cuketovými špagetami. Na ty Vám skvěle může pomoci domácí pomůcka nazvaná spiralizér – vytváří totiž krouživým pohybem nudle ze zeleniny či ovoce. Nudle tak budou snadno a rychle připraveny, ale lze to celé i kompletně jinak – můžete si běžnou škrabkou ořezat cuketu na plátky a ty poté nožem nakrájet na nudle. Či využít speciální julienne škrabku, která je přímo na tvorbu nudlí a nudliček. No a poslední změnu oproti receptu jsme provedli tím, že jsme celé jídlo obohatili o krevety. Jak to tedy vše provést a za chvíli si pochutnat se dozvíte dále!
Čas receptu: příprava 10+ minut, vaření 5-10 minut
Suroviny na 2 porce:
- 2 střední cukety, na nudličky (nejlépe spiralizérem, ale snadno to jde i škrabkou či julienne škrabkou)
- 300 g krevet, oloupaných a vytáhnutý trávicí trakt)
- 2 pol lžíce olivového oleje
- 2 pol lžíce koření peperoncino (nebo 2 stroužky česneku, jednu či více chilli papriček peperoncino nadrobno a hrst čerstvé petržele, opět nadrobno)
- sůl, dle chuti
Postup:
- Nejdříve si oloupejte krevety a to tak, že sundáte krunýře a poté pomocí nože či párátka píchnete do poloviny zád pár milimetrů pod kůži, abyste poté táhnutím kolmo k tělíčku krevety vytáhli ven střívko s případným hořkým natráveným obsahem.
- Vytvořte si nudle z cukety výše popsaným způsobem – nejlépe spiralizérem.
- Na pánvi si rozpalte olej, vhoďte do něj krevety a restujte je asi 2 minuty na stranu.
- Poté přidejte sušené koření či čerstvé koření a bylinky a nechte další minutu prohřát.
- Vhoďte nudle, párkrát pořádně promíchejte, aby se spojily chutě a pokud máte krevety krásně růžové, mírně osolte a můžete podávat. (Cuketové nudle budou al dente – tedy na skus, pokud je však chcete trochu měkčí doporučil bych je nejdříve v horké a osolené vodě na minut spařit. Tak by změkly a poté přesunou do ledové vody, následně nechat okapat. Metoda se zná trochu náročná, ale pokud je budete dusit s krevetami v pánvi, začnou pouště obrovské množství vody, vzniklá omáčka může být až moc řídká, ale někomu samozřejmě může více vyhovovat)
- Přesuňte do talíře a užívejte!