Tentokrát jsem si pro Vás připravil recept na docela dost nefotogenické jídlo, ale o to chutnější. Zapečené batáty s mrkví, vejci, kokosovým mlékem a kuřecím masem trochu podobné musace či podobným zapečeným pokrmům z jednoho pekáčku. Maso, koření a částečně i zeleninu můžete s přehledem vyměnit a vejce, nemusí být už vůbec. Samozřejmostí je možnost také vynechat i sýr, pokud ho z nějakého důvodu nechcete či nemůžete, ale my jsme k tomu měli uzený dovezený z Estonska. Vše bude pěkně šťavnaté, ačkoliv nebude to moc tekuté, takže to není ideální jídlo na cesty, ale na další ohřátí či uskladnění v lednici či mrazničce, by se dalo skvěle použít. Pokud nemáte mandolínu, můžete samozřejmě plátky nakrájet sami nebo škrabkou, neudrží si moc tuhou konzistenci, takže i vidličkou se bude dát vše krásně jíst.
Čas receptu: příprava 20 minut, pečení 25+ minut
Suroviny na 4 porce (průměr 26 cm, výška 5-8):
- 2 kuřecí prsa pečeného kuřete, na příčně krájené plátky (ale můžete i jiné předvařené či pečené maso)
- 1 velká batáta, na tenké plátky
- 3 mrkve, na tenké plátky
- 3 stroužky česneku, na plátky či nadrobno
- 1 červená cibule, nadrobno
- 1 pol lžíce olivového či kokosového oleje
- 100-150 ml kokosového mléka
- 2 vejce
- sůl, pepř, dle chuti
- případně: sýr či další vejce na horní vrstvu
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Nakrájejte si cibulku nadrobno a osmažte na pánvi dozlatova na lžíci tuku. Mezitím si nakrájejte i česnek a přihoďte. Občas promíchejte.
- Na mandolíně si nakrájejte na tenké plátky sladkou bramboru a mrkev.
- Maso nakrájejte také na plátky a připravte si zapékací nádobu.
- Začněte klást na dno mrkev a batáty, pořádně osolte a opepřete.
- Dejte vrstvu masa a polovinu cibulku s česnekem.
- Zopakujte krok 5 a 6. A na horní vrstvu dejte zase batátové plátky. Nemusíte solit a pepřit.
- Rozmíchejte si v misce sůl, pepř a dvě vejce a kokosové mléko.
- Zalijte vše a trochu poklepejte nádobu po stranách, aby směs natekla do všech mezer.
- Na vrch přidejte sýr nebo jedno rozmíchané vejce.
- Vložte do trouby a pečte asi 15 minut zakryté alobalem či víkem.
- Přidejte 10 minut odkrytého pečení. Můžete zkusit píchnout párátkem do středu, zda není batát či mrkev moc tuhá. Případně tedy dopečte dalších 5 minut.