Selská kachna, je takový docela zavádějící název. Asi si pod ním moc nedokážete představit, ale pro mě, je to takový obecnější název pro jídlo, kde použiji cibuli, česnek, kmín, sůl a pepř. Tedy koření a dochucovadla, která měl každý doma i v dobách bídy. Kačena vyrostla a šla na pekáč. No a jako přílohu jsem k tomu volil brambory. Obvykle je moc nejím, ale protože jsem v posledních pár měsících trochu experimentoval s rezistentními škroby. Tak jsem si pár kilo brambor nakoupil a vařil z nich různá jídla či různě je upravoval, abych vyzkoušel případný pozitivní vliv rezistentních škrobů. A výhodou je, že celé jídlo nevyžaduje moc péči, za pár minut všechno nakrájíte a nachystáte, vyhřejete troubu, vložíte do ní a za hodinu vyndáte a máte hotovo. Takže se skoro vůbec nezašpiní nádobí, vše je totiž z jednoho pekáče a náročnost jídla je velmi nízká. Není to ideální letní pochutina, ale třeba pro pohoštění širší rodiny na návštěvě mi to přijde jako ideální pokrm.
Čas receptu: příprava 10 minut, pečení 1 hodina
Suroviny na 4 porce:
- 4 kachní čtvrtky či stehna
- 2 velké cibule, na kolečka
- 6 větších brambor, na 0,5 cm – 1 cm tlusté plátky (okolo kila)
- 2 dcl vody nebo 1 dcl vody a 4 pol lžíce kachního sádla
- 1 pol lžíce kmína
- 8 stroužků česneku, nahrubo
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Kachnu omyjeme a osušíme, pořádně osolíme a opepříme ze všech stran.
- Vyhřejeme troubu na 180°C.
- Nakrájíme si cibuli a brambory na asi půl centimetrové či centimetrové plátky a vložíme do pekáčku. Přidáme nahrubo nasekaný česnek. Vše promíchejte.
- Mírně osolíme a opepříme a vložíme na ně kachní čtvrtky či stehna.
- Vše bohatě zasypeme kmínem, podlijeme vodou a dáme do trouby na hodinu. (Jednou za čas můžete zkontrolovat, zda se Vám neodpařila všechna tekutina a případně dolít)
- Po hodině můžete teploto na chvíli zvýšit, pro křupavější kůrku.
- Následně přesunete na talíř a podávejte nejlépe s okurkovým či rajčatovým salátem, pro dostatek zeleniny.