Krůtí obalovaný řízek

Obalovaný krůtí řízekŘízek v trojobalu, snad jedno z nejpopulárnějších jídel v Česku bude nyní i v paleo verzi zde na blogu. Ale nebojte se, nejedná se o normální strouhanku a vlastně se nejedná ani o trojobal. Ačkoliv hledání náhrady jídel za každou cenu není smyslem paleo, tak já třeba řízek děsně miluju a hledal jsem něco, co se mu alespoň trochu přiblíží. Nakonec jsem vše vyřešil díky Gari. Což je fermentovaná část hlízy manioku, tedy dosti podobné tapioce, ale bez případného umělého a chemického procesu přípravy. Gari, které si kupuju a prodávám má hrubší konzistenci a samo o sobě je dosti křupavé, což pomůže vyřešit efekt křupavé strouhanky bez dlouhého smažení, jak to má běžný řízek. Na recept jsem narazil při náhodném sledování pořadu Nigelly Lawson, která ho převzala z nějaké svojí oblíbené knihy. Vše jsem si dosti přizpůsobil podle sebe a pojďme se tedy na to podívat.

Čas receptu: příprava 10 minut, odpočinutí 10 minut, smažení 10 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 4 větší plátky krůtího prsa (cca 600 g dohromady), odblaněné a naklepané do tenka
  • sůl, pepř
  • 1-2 snítky tymiánu, otrhané lístky
  • 1 pol lžíce dijonské či plnotučné hořčice
  • 1 vejce
  • asi půl hrnku Gari
  • 4 pol lžíce tuku na smažení (sádlo či ghee v tomto případě dodá navíc chuť)

Postup:

  1. Maso si nakrájejte na plátky, sundejte přebytečný tuk a blány, omyjte a osušte.
  2. Naklepejte do tenka pod potravinovou fólií (aby se neroztřepilo maso a snadno se s tím pracovalo).
  3. Do mísy dejte vejce, hořčici, tymiánové lístky, sůl a pepř a prošlehejte do kompaktní směsi.
  4. Vložte řízek a nechte chvíli marinovat, stačí pár minut. (Protože se mi nevlezly všechny na jednu pánev, tak jsem druhou várku nechal marinovat po dobu co jsem smažil ty první. Výrazná změna v chuti ani nebyla poznat).
  5. Na talíř nasypejte Gari a maso přesuňte a ze všech stran obalte, zkuste i trochu přitlačit.
  6. Rozehřejte pánev a přidejte tuk vhodný ke smažení.
  7. Vložte maso a smažte dozlatova z obou stran, zabere to asi tři minuty na stranu.
  8. Odložte bokem na papírovou utěrku a nechte okapat od případného přebytečného tuku.

2 thoughts on “Krůtí obalovaný řízek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *