Hovězí líčka na paprice

Hovězí líčka na papriceLíčka, ať už hovězí nebo i vepřová, kdysi přehlížený artikl a dnes velmi často těžko k sehnání a pokud ano, tak za vysokou cenu. Od malička jsem nebyl moc zvyklý jíst hovězí a tak si k němu snažím posledních pár let postupně vybudovat mnohem lepší vztah. A když jsou po ruce skvělé recepty, jde to vlastně úplně samo. Jeden recept na líčka jsem zde již měl a byl to takový tradiční, tedy na víně. A protože jsem si chtěl užít líčka znova, musel jsem přijít s trochu jiným receptem. Nakonec jsem jistou inspiraci našel a výsledek mě překvapil. Prostě jsem se toho mohl ujíst a nepřestal jsem, ani když jsem byl plný. Vhodně se to dá zkombinovat s nějakou kaší, jako přílohou, aby se využilo velké množství lahodné omáčky. Jeden den to byla batátová kaše, druhý den květáková a další dny zase jiná.

Čas receptu: příprava 20 minut, dušení 1,5 – 3 hodiny

Suroviny na 6-8 porcí:

  • 1,5 – 2 kg hovězích líček, odblaněné, očištěné a nakrájené na menší kousky
  • sůl, pepř
  • 2 pol lžíce mleté papriky
  • 1 pol lžíce paprikového pyré
  • 2 velké cibule, nadrobno
  • 200 – 500 ml vody či hovězího vývaru
  • pár snítek tymiánu, případně i 1 snítku rozmarýnu
  • 2 pol lžíce sádla (či jiného tuku vhodného ke smažení)
  • případně: 1-2 pol lžíce rajčatového pyré
  • 100 ml bílého vína (lze vynechat) – pro whole30 verzi nepoužívejte

Postup:

  1. Maso omyjeme, osušíme a ořízneme od přebytečných tuhých kusů. Můžeme nakrájet na menší kousky.
  2. Rozehřejeme si pánev a dám na ni tuk dle preference.
  3. Maso osolíme a opepříme a vložíme po dávkách na pánev, necháme zatáhnout ze všech stran a přesuneme do nádoby, kde budeme maso dál dusit.
  4. Až osmažíme všechny kusy, zabere to asi 15 minut, tak vložíme na pánev cibuli a smažíme dozlatova.
  5. Poté přidáme papriku, paprikové pyré a pokud používáte tak i rajčatové pyré a za častého míchání vaříme asi dvě minutky, pokud používáme víno, tak přilijeme také.
  6. Vše dáme dohromady v hrnci, či nádobě, kde budeme vše dusit, podlijeme vodou či vývarem.
  7. Dusíme hodinu a půl, v případě větších kusů déle. Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se nám neodpařila všechna kapalina.
  8. Následně ochutnáme a případně dosolíme.
  9. Pro hezčí omáčku, můžeme rozmixovat a mírně zahustit odpařením vody (vařením v pánvi).
  10. Následně servírujeme na pyré ze zeleniny.

Leave a Reply

Your email address will not be published.