Líčka, ať už hovězí nebo i vepřová, kdysi přehlížený artikl a dnes velmi často těžko k sehnání a pokud ano, tak za vysokou cenu. Od malička jsem nebyl moc zvyklý jíst hovězí a tak si k němu snažím posledních pár let postupně vybudovat mnohem lepší vztah. A když jsou po ruce skvělé recepty, jde to vlastně úplně samo. Jeden recept na líčka jsem zde již měl a byl to takový tradiční, tedy na víně. A protože jsem si chtěl užít líčka znova, musel jsem přijít s trochu jiným receptem. Nakonec jsem jistou inspiraci našel a výsledek mě překvapil. Prostě jsem se toho mohl ujíst a nepřestal jsem, ani když jsem byl plný. Vhodně se to dá zkombinovat s nějakou kaší, jako přílohou, aby se využilo velké množství lahodné omáčky. Jeden den to byla batátová kaše, druhý den květáková a další dny zase jiná.
Čas receptu: příprava 20 minut, dušení 1,5 – 3 hodiny
Suroviny na 6-8 porcí:
- 1,5 – 2 kg hovězích líček, odblaněné, očištěné a nakrájené na menší kousky
- sůl, pepř
- 2 pol lžíce mleté papriky
- 1 pol lžíce paprikového pyré
- 2 velké cibule, nadrobno
- 200 – 500 ml vody či hovězího vývaru
- pár snítek tymiánu, případně i 1 snítku rozmarýnu
- 2 pol lžíce sádla (či jiného tuku vhodného ke smažení)
- případně: 1-2 pol lžíce rajčatového pyré
- 100 ml bílého vína (lze vynechat) – pro whole30 verzi nepoužívejte
Postup:
- Maso omyjeme, osušíme a ořízneme od přebytečných tuhých kusů. Můžeme nakrájet na menší kousky.
- Rozehřejeme si pánev a dám na ni tuk dle preference.
- Maso osolíme a opepříme a vložíme po dávkách na pánev, necháme zatáhnout ze všech stran a přesuneme do nádoby, kde budeme maso dál dusit.
- Až osmažíme všechny kusy, zabere to asi 15 minut, tak vložíme na pánev cibuli a smažíme dozlatova.
- Poté přidáme papriku, paprikové pyré a pokud používáte tak i rajčatové pyré a za častého míchání vaříme asi dvě minutky, pokud používáme víno, tak přilijeme také.
- Vše dáme dohromady v hrnci, či nádobě, kde budeme vše dusit, podlijeme vodou či vývarem.
- Dusíme hodinu a půl, v případě větších kusů déle. Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se nám neodpařila všechna kapalina.
- Následně ochutnáme a případně dosolíme.
- Pro hezčí omáčku, můžeme rozmixovat a mírně zahustit odpařením vody (vařením v pánvi).
- Následně servírujeme na pyré ze zeleniny.