Grilovaný bůček

Grilovaný bůček a lehký salátU nás doma jeden z nejpopulárnějších řezů masa, obzvláště protože je možné z něj udělat tolik různých věcí. Jednou z těch nejpopulárnějších úprav u nás je grilování a to většinou s grilovací pánvi na plynu. Vše je velmi rychle, chutné a díky různému koření i velmi variabilní. Ideálně se hodí k teplým letním dnům, kdy si prostě pořádně tlusté plátky vepřového boku ogrilujete s přáteli venku. Ale protože se bavíme o řezu masa, který má v sobě dosti tuku – prosím myslete na to, že nejlepší je ho mít z co nejkvalitnějšího chovu! Tedy zdravých a veselých zvířátek na volné pastvě a v našem regionu z rodů Přeštíckého či od Mangalice! A vše jsme doprovodili lehkým a rychlým salátem. Pojďme se tedy podívat, co a jak dál!

Čas receptu: příprava 5-10 minut, grilování 10-15 minut

Suroviny na 2 porce:

  • 4 tlustší plátky (1-2 cm) vyššího vepřového boku, bez kosti
  • špetka soli
  • 1-2 pol lžíce paprikových floků (drcená, sušená, sladká nebo pálivá paprika)
  • salát:
  • 2 mrkve
  • ¼ hlávky menšího ledového salátu
  • svazek pažitky, nadrobno
  • 2 pol lžíce ořechového oleje (použil jsem lískový ořech)
  • 1 pol lžíce citronové šťávy
  • špetka soli a pepře

Postup:

  1. Pokud chcete bůček křupavý a s více vyškvařeným tukem, začnete se studenou grilovací pánví. Pokud ne, tak dejte na horkou.
  2. Plátky osolte a posypte paprikou z každé strany.
  3. Grilujte asi 2 minuty na stranu (okolo centimetrové tloušťky), poté obraťte a opakujte. Pokud se pustilo moc tuku, odstraňte z pánve (a uložte na později).
  4. Během grilování nakrájejte salát na proužky a mrkev oškrábejte a poté škrabkou pokračujte dál na plátky. Ty můžete, pokud jsou na Vás moc tlusté a dlouhé nakrájet na menší.
  5. Rozmíchejte si citron a olej se solí a pepřem, dokud se Vám nevytvoří emulze.
  6. Promíchejte mrkev, pažitku a salát v míse, promíchejte s dresinkem a rozložte na talíře.
  7. Přidejte plátky a užívejte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *