Čokoládové muffiny z banánů a bez vajec

Hotové muffiny
Vše se odehrálo vlastně omylem. Přišli jsme oba do kuchyně, vychystali všechny suroviny a až jsme dali pěkně těsto do forem a dali ho péct, zjistili jsme, že jsme vynechali vejce. Z vlastní zkušenosti vím, že vejce jde v pořádku při pečení nahradit buď gelem z chia, nebo rozpuštěnou lněnou moukou nebo mimo jiné právě i zralým banánem. Takže jsme se nesnažili nic zachránit, jen jsme je pozorněji sledovali. Myslím si, že ve větší formě než muffinové, protože si nejsem jistý, zda by držely pohromadě. No a protože se používá kakao, dá se velmi těžko odhadnout, kdy jsou hotové (tedy upečené dozlatova), ale to se dá vyřešit píchnutím párátka. Takže pojďme na to, původní recept jsme našli zde.

Čas receptu: příprava 10 minut, pečení 20 minut

Suroviny na 14 muffinů:

  • 4 zralé banány
  • ½ hrnku mandlového másla (či jiné ořechové)
  • 4 pol lžíce kakaa
  • 4 pol lžíce kokosového oleje, roztopeného
  • ½ hrnku kokosové mouky
  • 1 pol lžíce skořice
  • 1 čaj lžíce vanilky
  • 1 čaj lžíce jedlé sody
  • špetka soli
  • případně hrst ořechů

Muffiny před pečením

Postup:

  1. V mixéru smícháme oloupaný banán, ořechové máslo, kokosový olej a pořádně rozmixujeme dohladka.
  2. Přidáme zbytek surovin a promícháme, pokud používáme ořechy, tak teď můžete nasekat část, zbytek pak na dozdobení.
  3. Do muffinových forem dáme vždy do 3/4 obsahu a pokud chcete, můžete posypat ořechy.
  4. Předehřejte troubu na 170°C a vložte formu/plech s muffiny.
  5. Pečte 20-25 minut.

4 thoughts on “Čokoládové muffiny z banánů a bez vajec

  1. Tak ty určitě vyzkouším ! Právě dnes jsem objednávala kokosový olej a další potřebné suroviny:) Nemohu vajíčka a nevěděla jsem, co s kokosovou moukou,tak moc ráda vyzkouším.Děkuji

  2. Super! Taky vyzkousim 🙂 Chtela jsem se jeste zeptat, zda pouzivate nekdy do peceni treba misto kavy kavovinove napoje? Napr. Caro apod. Diky.

    • Ahoj, ne, nezkoušel jsem, ale klidně můžu něco zkusit, jen takovou věcí doma ani nedisponuju. Párkrát jsem pekl něco s žaludovou moukou, kterou pokud se nepletu taky používají jako náhradu kafe. Ale výživná hodnota takové látky asi nebude nic moc a pak i to nepřijde zase tak zajímavé z toho vařit – nemluvě o tom, že nejsem fanoušek kávové chuti 🙂 Ale pokud na něco narazím, zkusím udělat recept. Díky a dej vědět, jak to šlo! Metla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *