Sekaná a mrkvo-batátové pyré

Sekaná, mrkvo-batátové pyré a salátJednu sekanou jsem tady již měl, ale ta se dávala obalená slaninou zapéct do trouby. Tato sekaná tedy bude o trochu jiná, než ta první. Ačkoliv jsem ji dělal od oka, nekoukal jsem se na recept, ve výsledku mi vyšla skoro stejná, ačkoliv k tomu vedlo pár náhodných okolností z kuchyně a spíže (proto například množství česneku či tymiánu). No, ale uvidíte sami. Jako zvláštní přílohu jsem se rozhodl připravit mrkvovo-batátové pyré a k jídlu jsme ještě servírovali jednoduchá míchaný salát, aby to vše nebylo až tak moc podzimně zimní jídlo.

Čas receptu: příprava 15 minut, pečení 70 minut, vaření 40 minut

Suroviny na 4-6 porcí:

  • 1 kg vepřového mletého masa
  • 1 velká cibule, nadrobno
  • 2 vejce (nemusí nutně být)
  • 6 stroužků česneku, prolisovaných
  • hrst listů petržele, nadrobno
  • hrst listů tymiánu, nadrobno
  • 1½ čaj lžíce soli (je potřeba dodat trochu více, než by se Vám normálně zdálo nutné)
  • ½ – 1 čaj lžíce černého pepře (dle chuti)
  • pyré – 4 menší porce:
  • 4 střední mrkve, na menší kolečka
  • 1 velká batáta, na kostky
  • 1 – 2 pol lžíce ghee či másla
  • špetka soli
  • voda

Mix před přesunem do formy

Postup:

  1. Sekaná: Do mísy si dáme mleté maso, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, bylinky, koření a vejce.
  2. Pořádně prohněteme, aby se nám vytvořilo hodně se lepící kompaktní ‘těsto’.
  3. Používal jsem formu na biskupský chléb vyloženou pečícím papírem, ale můžete i jiné formy.
  4. Předehřejeme troubu na 180°C a pečeme hodinu.
  5. Poté slijeme všechnu vodu a sundáme vysráženou bílkovinu, zvýšíme teplotu na 200°C a pečeme 10 minut, aby se vytvořila kůrčička.
  6. Pyré: osolenou vodu přivedeme k varu v hrnci.
  7. Přidáme mrkev a batáty a vaříme 30-40 minut do úplného změknutí.
  8. Zcedíme a rozmixujeme s ghee dohladka. Případně můžete i prolisovat.
  9. Podávali jsme dva plátky sekané na troše pyré a k tomu salát.

Sekaná ve formě

Leave a Reply

Your email address will not be published.