Jednu sekanou jsem tady již měl, ale ta se dávala obalená slaninou zapéct do trouby. Tato sekaná tedy bude o trochu jiná, než ta první. Ačkoliv jsem ji dělal od oka, nekoukal jsem se na recept, ve výsledku mi vyšla skoro stejná, ačkoliv k tomu vedlo pár náhodných okolností z kuchyně a spíže (proto například množství česneku či tymiánu). No, ale uvidíte sami. Jako zvláštní přílohu jsem se rozhodl připravit mrkvovo-batátové pyré a k jídlu jsme ještě servírovali jednoduchá míchaný salát, aby to vše nebylo až tak moc podzimně zimní jídlo.
Čas receptu: příprava 15 minut, pečení 70 minut, vaření 40 minut
Suroviny na 4-6 porcí:
- 1 kg vepřového mletého masa
- 1 velká cibule, nadrobno
- 2 vejce (nemusí nutně být)
- 6 stroužků česneku, prolisovaných
- hrst listů petržele, nadrobno
- hrst listů tymiánu, nadrobno
- 1½ čaj lžíce soli (je potřeba dodat trochu více, než by se Vám normálně zdálo nutné)
- ½ – 1 čaj lžíce černého pepře (dle chuti)
- pyré – 4 menší porce:
- 4 střední mrkve, na menší kolečka
- 1 velká batáta, na kostky
- 1 – 2 pol lžíce ghee či másla
- špetka soli
- voda
Postup:
- Sekaná: Do mísy si dáme mleté maso, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, bylinky, koření a vejce.
- Pořádně prohněteme, aby se nám vytvořilo hodně se lepící kompaktní ‘těsto’.
- Používal jsem formu na biskupský chléb vyloženou pečícím papírem, ale můžete i jiné formy.
- Předehřejeme troubu na 180°C a pečeme hodinu.
- Poté slijeme všechnu vodu a sundáme vysráženou bílkovinu, zvýšíme teplotu na 200°C a pečeme 10 minut, aby se vytvořila kůrčička.
- Pyré: osolenou vodu přivedeme k varu v hrnci.
- Přidáme mrkev a batáty a vaříme 30-40 minut do úplného změknutí.
- Zcedíme a rozmixujeme s ghee dohladka. Případně můžete i prolisovat.
- Podávali jsme dva plátky sekané na troše pyré a k tomu salát.