Čokoládu máme velmi rádi, spíše teda bych měl říci, že kakao, než čokoládu samotnou, protože té jsou mraky druhů a ne všechny jsou až tak dobré. Proto jsme se rozhodli si udělat i tento čokoládový koláč, který jsme později spíše překřtili na zmrzlinový dort, proč, poznáte později. Originál jsme našli zde a téměř nic jsme neměnili. Jedna z větších nevýhod je tedy to, že dost rychle taje poté co ho vyndáte z ledničky, kde ho nutně musíte skladovat. Mě to nevadilo, ale drahá polovička očekávala trochu něco jiného. Mě velmi oslovila i krusta, kterou budu muset využít i jinak zase příště. Místo másla můžete dát i kokosový olej, protože ho je jen trocha v pečeném korpusu a tak budete mít paleo verzi.
Čas receptu: příprava 15 minut, pečení 15 minut, chlazení 4+ hodiny
Suroviny na 1 koláč:
- korpus:
- 1 ½ hrnku mandlové mouky
- 6 pol lžic másla, roztopeného (85 g)
- ½ čaj lžíce kakaa
- ½ čaj lžíce skořice
- ¼ čaj lžíce jedlé sody
- špetka soli
- náplň:
- 3 střední zralé banány (0,5 kg)
- ¼ hrnku kakaa
- 1 hrnek kokosového mléka
- 1 čaj lžíce vanilky
- 1 pol lžíce medu
- ozdobení:
- 28 g čokolády, na hobliny nebo na malé kousky
- 2 pol lžíce mandlových plátků či hranolů
Postup:
- Korpus: všechny ingredience dejte do mixéru a vytvořte těsto, bude mít konzistenci mokrého písku.
- Natlačte do formy na pečení.
- Předehřejte troubu na 180°C a pečte 10-15 minut.
- Nechte vychladit a mezitím si připravte náplň.
- Náplň: všechny ingredience dejte do mixéru a nechte rozmixovat na velmi jemnou kaši (seškrabujte ze stran mixéru části co se nerozmixovaly).
- Nalijte na vychladlý korpus.
- Posypejte čokoládou a ořechy pokud chcete, přidejte na vrch potravinovou fólii a pořádně utáhněte.
- Dejte do mrazničky na alespoň 4 hodiny.
- Před podáváním sundejte fólii a nechte v pokojové teplotě mírně roztát (15+ minut). Nakrájejte a podávejte.
No a takto vše vypadalo, poté co se dozdobilo a dalo vychladit.