Ghee (přepuštěné máslo)

Ghee před přecezenímGhee nebo-li přepuštěné máslo se používá velmi dlouhou dobu v různých kuchyních. Čím však má velmi výraznou hodnotu pro paleo/primal je v tom, že všechny látky, které by nám normálně na másle vadily se nám podaří vyvařit. Dále pak vydrží i mimo lednici delší dobu, takže je to ideální tuk na cesty bez žluknutí. A příprava je přitom velmi jednoduchá. Moje ghee na fotce není ještě po druhém jemnějším filtrování, tak ještě vidíte drobné bublinky a částečky v něm. Co se týče barvy, přijde mi v pořádku, ale možná by mělo být trochu tmavší avšak stejně čiré. Každopádně jsem zvědav na Váš názor, zda to je jak má být či tomu mám ještě přidat 🙂 Chtěl bych také upozornit, že čas přípravy se bude podle množství másla lišit a vnitřní teplota by neměla přesáhnout 130°C, z čehož ideální místo na tvorbu ghee se pak stává pomalý hrnec, kde však bude třeba recept výrazně upravit.

Čas receptu: vaření 25 minut, příprava 10 minut, chlazení 20 minut

Suroviny na 0,4 litru:

  • 0,5 kg másla

Postup:

  1. Rozpusťte při vyšší teplotě všechno máslo na pánvi či v hrnci a přiveďte k varu.
  2. Snižte teplotu a vařte zhruba 20-25 minut s tím, že v průběhu můžete sbírat pěnu z povrchu.
  3. Během vyvařování se ozývá z nádoby praskání, pokud skončí a již se netvoří další pěna mělo by být hotovo.
  4. Nechte vychladnout, asi dalších 20 minut a poté přeceďte přes plátno.

11 thoughts on “Ghee (přepuštěné máslo)

    • Já ho právě dělal poprvé a už příprava mě oslovila. Samozřejmě ten skvělý krémový efekt, který dodá máslo jídlu se mi zdá plně zachován, což jsem očekával a těšil se na to.

  1. Chcem si ho urobiť aj ja len neviem do čoho ho mám dať preto by som sa rád spýtal akú ma konzistenciu, k čomu bi si ji priradil klasické malo alebo rama?

    • No prakticky jsem s ramou nikdy nevařil, takže nevím, ale je to máslo, které vydrží vyšší teploty, takže se na něm dá i smažit.
      Já ho používám všude, kde chci mít máslovou chuť (pečení, vaření, smažení) – třeba míchaná vajíčka, houby, steaky.

  2. Dobrý den,

    chystám se k svému prvnímu ghee. Mohla bych se zeptat, jaké plátýnko k přefiltrování ghéé používáte, event. kde jej lze koupit?

    Předem děkuji.
    Noemi Kovářová

    • Zdravím,
      používám normální utěrku, stačí taky na dvě vrstvy přeložená gáza nebo velmi jemné síto. Není na tom nic speciálního, jen to musí být dost jemné nebo se cezení musí opakovat víckrát.
      Metla

      • Dobrý den,
        děkuji za rady k přecezení, opravdu stačilo jemné sítko. Postup je velmi hezky popsán a tak i moje napoprvé bylo úspěšné, skutečně máslo přestalo praskat. Výsledek mám podobný vašemu, snad jen o maloučinko tmavší, ale opravdu je to téměř neodlišitelné. Jen mi samozřejmě nevzniklo z 0,5 kg másla 0,5 lt ghé, ale myslím, že to se nestává ani vám.
        Až si zakoupím pomalý hrnec, tak vyzkouším dělat ghé v něm, ale budeto až ..
        Jinak díky za prima jednoduchý postup pro ..asi pro všechny

        • Zdravím,

          jsem rád, že to šlo jak mělo. Barva je závislá dost od kvality másla a čerstvosti, mám doma kupované co nevypadá vůbec ani vzdáleně tak tmavě.
          A jinak máte pravdu, bylo to spíše 0,5 kg na 0,4 litru, +- nějaké drobné. Opraveno.

          Metla

  3. Pingback: Neprůstřelná káva - grasa.cz

  4. Dobrý den, zkoušela jsme připravit ghee. Vše vypadalo tak jak má as prvních 10 minut. Po 10 minutách se mi netvořila další pěna, jen si vše spokojeně bublalo. Potom se mi ale najednou zašala pšna opět tvořit a máslo na dně, i přes občasné míchání , připalovat. Myslíte, že po těch 10 minutách už mohlo být přepouštěné?

Leave a Reply

Your email address will not be published.