Jednoduchá, rychlá a hlavně studená polévka z vyzrálých rajčat, která v horkých dnech osvěží a díky možnosti značně dochutit chilli či worcesterem, v chladných dnech zahřeje. Notoricky známá díky seriálu Červený trpaslík, doporučuji pokud neznáte. Variant této polívky je určitě nepřeberně, ale podstatné jsou velmi vyzrálá masitá rajčata. No a pak už jen všechno pěkně smícháte, namixujete a necháte vychladit. A poté už jen podáváte, třeba s krutóny nebo jen tak. V našem případě rajčata nebyla až tak vyzrálá a hlavně se to vše moc zpěnilo a nebylo to až tak do hladka, takže to kazí efekt, ale určitě dodám příště lepší fotku.
Čas receptu: příprava 5 minut, chlazení 20+ minut
Suroviny na 2 porce:
- 600 g rajčat
- 2 šalotky, nadrobno
- 1 salátová okurka
- 2 papriky
- 3 stroužky česneku
- 4 pol lžíce olivového oleje
- 2 pol lžíce cherry octa
- 100 ml suchého červeného vína
- ozdobení – cherry rajče, oregáno
Postup:
- Omyjeme a očistíme zeleninu, nakrájíme na menší či větší kousky.
- Rajčata nakrojíme z vrchu do kříže a dáme do vroucí vody na minutu, oloupeme kůži. Nakrájíme.
- Pomixujeme vše do hladka.
- Přidáme olej a víno, rozmícháme.
- Necháme alespoň 20 minut chladit před podáváním.