Kapustová polévka, je jídlo, které určitě značná část populace vůbec nemůže cítit. Opět ono známé prokletí v podobě školní jídelny. Já osobně měl averzi ke kapustě tak hluboko zanícenou, že jsem asi dva roky vůbec nejedl zelí ani kapustu. K létu kapusta patří a tohle není jen tak obyčejná kapustová polévka, jak ji znáte. Pokud budete vše mít předchystáno, je hotovo za pár minut. Tedy myslím, pokud máte vývar a mleté maso, máte do půl hodinky všechno hotovo. A to se určitě oplatí, zvláště teď v létě. Jako základ jsem použil kuřecí vývar, ze skeletů a k tomu trochu čerstvé a sezónní zeleniny. Zeleninu můžete snadno obměnit a mleté maso je vcelku jedno, které použijete. Pojďme se tedy podívat na tu kapustovou polévku!
Čas receptu: příprava 10 minut, vaření 20 minut
Suroviny na 4 porce:
- 250 g mletého masa, dle vlastní volby
- půl hlávky menší kapusty (400 g), na proužky
- 1 cibule, nadrobno
- 2 mrkve, na kolečka
- 4 stroužky česneku, na plátky či prolisované
- 2 pol lžíce tuku
- 1 litr vývaru (kuřecí, vepřový, hovězí, ale klidně i zeleninový)
- sůl, pepř, dle chuti
Postup:
- Nakrájejte si cibuli, česnek a rozehřejte si pánev s tukem.
- Osmahněte cibuli do průhledna a poté přidejte česnek.
- Následně zatáhněte mleté maso, případně koření co budete dál používat a zalijte vývarem.
- Přiveďte k varu a ztlumte.
- Vložte zeleninu a vařte asi 10 minut, nechcete ji kompletně převařit.
- Dosolte a dopepřete dle chuti a podávejte.