Zázvorové vepřové je jen takový rychlý název pro velmi voňavé a stejně rychlé jídlo. Nejpodstatnější z celého procesu je samozřejmě, připravit si všechny suroviny, než zapneme ohřev pánve v které to budeme připravovat. Vše už se poté stane vcelku hodně rychle a na to ta ta vykouzlíme nádherné zázvorové vepřové. Bublající olej osmaží všechno během chvíle a za pár minut máte na stole nádherný, lahodně vonící pokrm. Zeleninu snadno vyměníte za jinou – například cukety, lilky, okru, okurky bez jádřince, papriky, a mnoho dalšího. Drobné suroviny můžete snadno podrtit v hmoždíři na pastu (zázvor vyměňte za galangal či kurkumu a máte jiný pokrm!) a tu poté vhodit do horké pánve. Množství omáček dle vlastní libosti, avšak musí být alespoň nějaká, s čili taky nešetřete 🙂
Čas receptu: příprava 10-20 minut, vaření 12-15 minut
Suroviny na 2 porce:
- 300 g vepřového masa, mletého
- 5 cm zázvoru (i více), nadrobno
- 3 jarní cibulky, bílou a zelenou část zvlášť, bílou nadrobno, zelenou na plátky
- 3 stroužky česneku, nadrobno
- půl až celá chilli paprička, nadrobno
- 1 střední cuketa, na velikost sousta
- půl brokolice, rozdělené na menší až střední růžičky
- 2 pol lžíce rybí omáčky (ve větších porcích nepřidávejte úměrně!)
- 2 pol lžíce coconut aminos
- špetka soli, dle chuti více
- 1 limeta, půlku k podávání a druhou vymačkat
- případně: sezam (bílý, černý), len, atd.
Postup:
- Nejdříve si na zázvorové vepřové omyjte, osušte a nakrájejte všechnu zeleninu.
- Na rozehřáté pánvi, nejlépe wok, v decentním množství oleje osmažte dozlatova chilli, česnek, cibuli, zázvor.
- Vhoďte maso a pravidelně s ním míchejte, až se Vám zatáhne, dále opékejte dozlatova.
- Následně přidejte zeleninu, posolte a občas promíchejte či prohazujte v pánvi než pustí trochu tekutiny.
- Další přidejte omáčky a vše pravidelně prohazujte či přesouvejte.
- Ke konci, když už je většina kapaliny odpařená, můžete vsypat zelenou část jarní cibulky a případně sezam, pořádně vše promíchat a vypnout zdroj tepla.
- Zakápnout limetou a přesunout do misek či na talíř a užít si zázvorové vepřové.