Čokoládový dort s ganache krémem

Čokoládový dort s ganacheNo hodně dlouho jsem nic nepekl v sladké formě. Prakticky někdy v červnu jsem dělal oblíbené banánové chleby, které jsem pak nesl na jednu garden party a předtím na Velikonoce mazanec. A protože má drahá polovička je nemocná a nemůže moc jíst, chtěl jsem jí udělat radost a nechat si ji užít pořádnou čokoládovou nálož. Vypůjčil jsem si oba recepty s drobnou úpravou od Teresy Cutter, Australanky, šéfkuchařky, která stojí za značkou The Healthy Chef. Její ojedinělý způsob stravování, který doporučuje společně s pohybem, je velmi podobný paleo a tak její web může být použit jako skvělá studnice informací a postupů, které se můžou hodit. Na recept jsem spojil Naked chocolate cake (tedy Nahý čokoládový dort) a Chocolate ganache (Ganache krém).

Čas receptu: příprava 10 minut, vaření 45-60 minut, chlazení 2+ hodiny

Suroviny na 1 dort (průměr 20 cm):

  • ½ hrnku kokosové mouky
  • ½ hrnku kakaa
  • špetka soli
  • 1 čaj lžíce vanilky
  • 1 čaj lžíce skořice
  • 2 ½ čaj lžíce jedlé sody
  • 6 vajec L velikosti
  • 4-8 pol lžic medu či jiného sladidla, dle vlastní volby
  • ½ hrnku kokosového mléka
  • ½ hrnku olivového nebo kokosového oleje
  • trocha oleje na vymazání formy
  • ganache:
  • 200 ml smetany na šlehání (nejlépe 30% a více tuku) – či pro paleo verzi kokosového krému
  • 200 g čokolády, nadrobno

Postup:

  1. V míse si smíchejte suché ingredience – kokosovou mouku, kakao, sodu, skořici a vanilku.
  2. Pořádně promíchejte, abyste měli kompaktní směs.
  3. Přidejte tekuté ingredience a pořádně rozmíchejte, abyste neměli hrudky.Těsto po nalití do formy, před pečením
  4. Předehřejte troubu na 160°C a připravte si formu na pečení, vymažte strany olejem.
  5. Nalijte těsto do formy a pečte 45-60 minut, po třičtvrtě hodině zkuste párátkem, zda vyjde čisté, pak už teoreticky nemusíte péct dále.
  6. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout a nechte ve formě.Upečený dort
  7. Ganache: v malém hrnci rozehřejte smetanu či kokosový krém. Nepřiveďte však k varu.
  8. Nasypte čokoládu nadrobno a nechte asi 3 minuty stát.
  9. Poté pomalu rozmíchejte a zbavte se hrudek, pokud zůstanou, tak použijte cedník při nalívání na těsto. Můžete různě vytvarovat, ale já jsem nechával ploché.
  10. Nalijte na těsto a dejte vychladit, za dvě hodiny zhruba budete mít co podávat.Koláč nachystaný ke konzumaci
  11. Můžete podávat posypané hoblinkami čokolády.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *