Ochutnávka č.3: Krémová dýně s pekany: #Wellfed

Krémová dýně s pekanyAčkoliv jsem původně nechtěl dávat z jedné sekce knihy více receptů, tenhle je přece jenom hodně jiný než zbytek. Nejen, že jsem si ho děsně zamiloval, ale taky jsem ho od té doby připravoval jíž víckrát. Vzhledem k tomu, že teď dýně zaplavují celý český trh, určitě recept oceníte taky. Úplně z něj jde udělat samostatné jídlo, či jen netradiční přílohu. Časově náročná určitě je, ale vyplatí se to! Doporučuji ji konzumovat za studena i za tepla, ale ta teplá je o kousek lepší právě díky skvělé chuti pečených pekanů – které však klidně můžete zaměnit za jiné ořechy.

Čas receptu: příprava 5 minut, vychladnutí 10-20 minut, pečení 40-50 + 25-30 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 1,2 kg máslové dýně
  • 1 hlava česneku
  • 2 pol lžíce vody
  • 2 pol lžíce kokosového mléka
  • 1 velké vejce (lze vynechat)
  • ¼ čaj lžíce soli
  • 2 čaj lžíce kořenící směsi (třeba i Ras el Hanout, či jiné)
  • ¼ hrnku pekanů, pár nechte za závěrečné pečení
  • 1 pol lžíce kokosového oleje (či jiného tuku či oleje na tepelnou úpravu)

Postup:

  1. Dýni rozkrojte na polovinu podélně a vyndejte semínka. (Autorka radí, že nejlépe nakrájíte dýni paradoxně malým nožíkem a potvrzuji, že pro jedince bez velkého nože a velké síly, to je snazší).
  2. Dejte řeznou stranou dolů na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte vodou.
  3. Česnek oberte od vnější slupky a uzavřený v alobalu dejte na plech.
  4. Předehřejte troubu na 180°C a pečte 30-40 minut dokud se neobjeví tmavé skvrny na kůži dýně.
  5. Obraťte dýni vzhůru nohama a nechte mírně vychladnout.
  6. Vydlabte dužinu
  7. Dejte do mixéru všechny suroviny (dužinu dýně, kokosové mléko, koření, vymačkaný upečený česnek a většinu pekanů).
  8. Rozmixujte na hladké pyré.
  9. Pokud používáte i vejce, rozmíchejte ho v hotové směsi pomocí vařečky.
  10. Dejte trochu tuku do zapékacích misek a potřete řádně stěny.
  11. Přidejte smíchanou směs a nakonec přidejte celé pekany.
  12. Pečte při 200°C po dobu 25-30 minut.

One thought on “Ochutnávka č.3: Krémová dýně s pekany: #Wellfed

  1. Pingback: Ochutnávka: kniha Dobře živeni (Well fed) | Paleo Doupě

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *