Prasátka v dece

Prasátka v deceOriginální název ‘Pigs in a blanket’ je prostě tak kouzelný, že je ho škoda zabít nějakým překladem, přesto jsem ho však počeštil, protože to nezní až tak hrozně, alespoň teda na první pohled. Jedná se původně o recept, který využívá listové či kynuté těsto, kterém se obalí vepřový párek či klobáska, odtud tedy ty prasátka. Každopádně to vypadá velmi roztomile a má záliba v listovém těstě byla před paleo velmi vysoká, proto jsme museli zkusit i paleo verzi. Nejdříve jsem se bál, že to bude moc suché, přece jen těsto z mandlové mouky je o hodně sušší a nemá podobné vlastnosti, jako kynuté či listové. Ve výsledku však párek pustí svou šťávu do těsta a to díky jednoho malého triku a vše je pak nádherné, křupavé a přitom i měkké. Originál receptu, který jsme si mírně přizpůsobili najdete zde.

Čas receptu: příprava 20+ minut, chlazení 10 minut, pečení 10 minut

Suroviny na 24 kousků:

  • 3 hrnky mandlové mouky
  • 60 g nesoleného másla, tuhého a nakrájeného na malé kostky
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 8 vídeňských párků, nakrájených na cca 4 cm dlouhé špalíky, můžete nahradit i jinou uzeninou či vlastnoručně vyrobenými klobáskami či párky, měly by být dlouhé asi 15 cm a tlusté 2-3 cm, ale můžete snadno pozměnit recept dle Vašich preferencí
  • paprika/uzená paprika, kmín, římský kmín, chilli na ozdobu a dochucení

Prasátka v dece před pečením

Postup:

  1. Dejte ingredience na těsto do mixéru a pulzujte chvíli.
  2. Vytvořte dvě stejně velké koule těsta a dejte je do mrazničky na 10 minut.
  3. Nakrájejte si párky na cca 4 cm dlouhé špalíky a po stranách mírně propíchejte vidličkou.
  4. Vezměte si jednu kouli těsta položte na pečící papír a přeložte další vrstvo ua vyválejte na zhruba 3 mm tloušťku.
  5. Nožem nakrájejte na 12 stejných klínků.
  6. Na okraj každého klínku položte jeden špalík párku a srolujte směrem ke středu. Snažte se pracovat velmi rychle, aby se těsto ani nelámalo ani se moc nerozpouštělo prací v ruce.
  7. Předehřejte troubu na 200°C. Případně dochuťte každé prasátko a dejte péct na 10 minut.
  8. Mírně vychlaďte a konzumujte!

Rolování prasátek v dece

2 thoughts on “Prasátka v dece

  1. Zdravím, můžu se prosím zeptat, jaké párky jsou nejlepší? Zda jde o nějakého výrobce či značku a dají se sehnat normálně v marketu? Děkuji moc 🙂

    • Zdravím,

      no obecně uzeniny nejsou moc vhodné pro paleo, je tedy se zaměřit na výrobce, kteří nepoužívají dochucovadla, zahušťovadla a mouku. Je to bohužel dlouhodobý proces zkoušení.

      Já jsem používal pro tento recept Vídeňské párky od Hadače a Zapletala, ale bohužel delší dobu už nevím jaké mají složení. Nedávno jsem v Makru narazil na nějaké BIO párky z Vídně, které byly super, bohužel nevím značku.

      Přeji pěkný den,
      Metla

Leave a Reply

Your email address will not be published.