Bavorské haxe

Hotová vepřová haxeTradiční bavorská pochutina, která není až tak složitá na přípravu co se týče času, přípravy ani surovin. Ostatně je velmi podobná jednoduchému pečenému kolínku co tady jíme docela často (myslím teda v Česku, ne u nás doma) a dopéká se na konci na kysaném zelí – různě ochuceném. Samozřejmě ho nemusíte dochucovat, ale stojí to za to občas přidat něco navíc. Takové jablíčka, hřebíček, divoké koření či rozmarýn tomu přidají samy o sobě tolik, že z obyčejného kolena bude paráda na každý den. A jak říkají Kluci v akci při přípravě receptu, je to vlastně dietní, protože to je kost, maso a kůže 🙂

Čas receptu: příprava 10 minut, pečení 2 hodiny

Suroviny na 4 porce:

  • 1,5 kg vepřového kolena
  • 2 velké cibule, na klínky
  • 5 stroužků česneku
  • 1 čaj lžíce kmínu
  • 1 bobkový list
  • pár kuliček nového koření
  • 1 čaj lžíce octa
  • 0,5 kg kysaného zelí
  • sůl, případně i špetka kokosového cukru
  • voda

Postup:

  1. Omyjeme a osušíme vepřové koleno a uděláme hluboké zářezy až do masa.
  2. Utřeme česnek se solí, přidáme kmín a vetřeme do kolena.
  3. Do pekáčku dáme cibuli a na něj položíme koleno.
  4. Podlijeme trochou vody (podle velikosti pečící nádoby cca 1 dcl).
  5. Pečeme v předehřáté troubě 15 minut na 200°C a poté 1-1,5 hodiny na 160°C.
  6. Během pečení alespoň dvakrát obrátíme.
  7. Na posledních deset minut přidáme zcezené a dochucené kysané zelí (koření + ocet + případně cukr).

One thought on “Bavorské haxe

Leave a Reply

Your email address will not be published.