Dnes, po určité pauze, přidávám recept, který je určitě nejsložitější a má nejvíce surovin z těch, které jsem prozatím přidal. Důvod je ten, že se jedná vlastně o 5 samostatných receptů, které byly dány dohromady.Má drahá polovička toužila delší dobu něco pořádného vařit a péct. Tak jsem jeden víkend dostal volno v kuchyni a nechával jsem si servírovat jednu dobrotu za druhou. Takovým kombinovaným jídlem, které by samo stačilo na tři recepty jsem byl potěšen nejdříve a rozhodně to nastavilo laťku pro zbytek víkendu velmi vysoko. Co bylo dále uvidíte příště… Recept pro kuřecí křídla odsud a brambory odsud. Hasselback brambory, se tak jmenují podle hotelu Hasselbacken v Stockholmu, kde se poprvé servírovaly a mají velmi specifický vzhled, ačkoliv mnoho a mnoho verzí podávání.
Čas receptu: příprava 35 minut, marinování 30+ minut, namáčení 6+ hodin, vaření 50 minut, pečení 50 minut
Suroviny na 4 porce:
- 1 kg kuřecích křidélek
- 2 chilli papričky, nadrobno a vypeckované
- 4 pol lžíce kokosového oleje
- 2 pol lžíce tamari, sójové omáčky či coconut aminos
- 4 stroužky česneku, prolisované či granulované
- 2 pol lžíce limetové šťávy
- 1 čaj lžíce římského kmínu
- hrst listů koriandru
- batáty:
- 2 střední batáty, nakrojené na ¾ hloubky na plátky
- 3 pol lžíce jablečného chutney
- 2 stroužky česneku, na plátky
- sůl, pepř, skořice
- trocha olivového oleje či jiného oleje
- jablečné chutney (cca 250g):
- 3 jablka, nadrobno nakrájené a oloupané
- 8 pol lžic medu
- ½ cibule, nadrobno
- 100 g nakrájené a předvařené řepy
- 4 stroužky česneku, nadrobno
- 2 cm zázvoru, nadrobno
- 1 pol lžíce mletého zázvoru
- 50 g sušených brusinek
- špetka celého koriandru a celé hořčice
- 1 čaj lžíce chilli (cayenského pepře)
- 1 pol lžíce tuku (máslo, ghee, kokosový olej)
- kešu-kokosový ranch dresink:
- 40 g (¼ hrnku) kešu ořechů
- 125 ml (½ hrnku) kokosového mléka
- 1-2 pol lžíce citronové šťávy
- 1 pol lžíce nasekané čerstvé pažitky
- ½ čaj lžíce česneku, cibule, kopru, soli
- ¼ čaj lžíce pepře
- voda
Postup:
- Ranch dresink: můžeme připravit hodně dopředu, nebo až při výrobě jídla – podstatné je však nejdříve dát kešu ořechy do vody alespoň na 6 hodin.
- Do mixéru přidejte zcezené a okapané kešu a rozmixujte na kaši (pokud to nejde, přidejte trochu kokosové mléka).
- Přidejte zbytek surovin a nechte párkrát promíchat. Případně dokořeňte.
- Jablečné chutney: v hrnci na tuku zpěnit cibuli, česnek, zázvor a celé koření. Občas mícháme.
- Mezitím si připravíme jablka a přidáme do hrnce společně s řepou, práškovým kořením a necháme na mírném plameni probublávat asi 30-40 minut.
- Na posledních 15 minut přidáme brusinky.
- Kuřecí křidélka: připravíme si marinádu ze všech surovin a naložíme maso alespoň na půl hodiny.
- Batáty: Můžeme oloupat, ale nemusíme batáty, seřízneme ze spodní strany, aby byla rovná. Nakrojíme je příčně s podložkou z horní strany do ¾ hloubky, co zhruba 2-3 mm.
- Předehřejeme troubu na 200°C a plech si vyložíme alobalem.
- 1 batátu vyplníme jablečným chutney a zakápneme trochou oleje.
- Druhou osolíme, opepříme a proložíme plátky česneku, opět zakápneme olejem.
- Necháme péct asi 35 minut zakryté další fólií a poté odkryjeme, aby se vše dopeklo do křupava.
- Kuřecí křidélka: Vyndáme z lednice a přidáme na plech k batátům. Pečeme 15 minut z jedné strany a poté obrátíme a opět 15 minut.