Koprová omáčka s dýňovými knedlíky

Koprová omáčka s dýňovými knedlíkyKoprová omáčka, postrach některých dětí ve školních jídelnách bylo něco, co mi chybělo delší dobu. Vím, že vůči tomu mají někteří značnou averzi a jiní to milují. Doprovodit ji můžete brambory, knedlíky, natvrdo vařenými vejci či vařeným masem. Já jsem si svědomitě uvařil hovězí maso, udělal silný vývar a poté se vrhl na omáčku. Jako přílohu jsem si dal skvělé dýňové knedlíky – božsky sají, mají skvělou barvu a také jsou hotové za chviličku z pár surovin, žádné umění není třeba. Vypůjčil jsem si je od Veselé Borůvky, která mívá velmi často skvělé nápady. Pro paleo verzi nahraďte kokosový krém za sladkou smetanu, pokud Vám nevadí kokosová chuť. Pokud nutně potřebujete mít omáčku hustší a nechce se Vám riskovat zdrcnutí smetany (to Vám nehrozí u toho kokosového krému až tak akutně), tak si můžete vše začít kokosovou jíškou (na másle osmažit trochu kokosové mouky a poté zalít vývarem než začne hnědnout).

Čas receptu: příprava 15 minut, vaření/pečení 15 minut

Suroviny na 4 porce:

  • omáčka:
  • 2 pol lžíce nasekaného kopru
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 400 ml sladké smetany nebo kokosového krému
  • 1-2 pol lžíce kvasného lihového octa
  • sůl, pepř
  • případně: máslo a kokosová mouka, na jíšku
  • dýňové knedlíky:
  • 250 g upečené dýně bez slupky
  • 1 vejce, velké
  • 70 g mletých ořechů – mandlí nebo jiných
  • trocha oleje či kokosového tuku (roztopeného)
  • sůl

Postup:

  1. Pokud děláme jíšku, začneme tou. (V hrnci rozpustíme máslo, do něj přidáme pár lžic kokosové mouky, opražíme minutku dvě)
  2. Zalijeme studeným vývarem a přivedeme k varu.
  3. Vmícháme smetanu či kokosový krém a stáhneme ze zdroje tepla. Pokud nutně potřebujeme zredukovat, snížíme teplotu a chvíli necháme odpařovat vodu.
  4. Přidáme kopr a pořádně rozmícháme.
  5. Dýňové knedlíky: upečeme si dýni a stáhneme z ní kůži (rozkrojená napůl nebo na kousky řeznou stranou dolů, v troubě na 160°C asi 45 minut, dokud nezačne kůže hnědnout)
  6. Rozmixujeme a necháme vychladnout.
  7. Smícháme s vejcem, mletými ořechy v podobě mouky a solí. Vyložíme si plech pečícím papírem.
  8. Předehřejeme si troubu na 200°C.
  9. Vytvarujeme si placičky či knedlíky do tvarů jakých chceme, a zakápneme olejem či tukem.
  10. Pečeme asi 15 minut, poté můžeme rovnou podávat.

One thought on “Koprová omáčka s dýňovými knedlíky

  1. Já vařím hovězí žebro s bulvou celeru,kterou po uvaření rozmixuji na zahuštění.Díky silné vůni kopru není celer vůbec cítit.Přidávám i špetku kurkumy kvůli nažloutlé barvě a zdraví. Přílohu už většinou žádnou nedávám.Dochutím kvalitní tučnou zakysanou smetanou.:-)

Leave a Reply

Your email address will not be published.