Na tohle cukroví jsem úplně zapomněl a přitom jsem ho vždycky miloval. Naštěstí jsem na něj před Vánoci narazil a chtěl jsem ho vyzkoušet v paleo verzi, nakonec jsem se však rozhodl vyzkoušet to spíše v primal verzi kvůli máslu. Dokážu si představit, že s kokosovým olejem ve stejném poměru by to mělo fungovat úplně stejně, dokonce i rychleji (co se týče odležení), přesto popíši jak jsme to vyzkoušeli. Recept kopíruje množství a suroviny podle brožůrky, kterou jsem dostal v Lídlu za nákup před Vánoci, jen vyměnil suroviny a upravil čas pečení.
Čas receptu: příprava 20 minut, odležení 24 hodin, pečení 36 minut
Suroviny na zhruba 80-100 kousků:
- těsto:
- 125 g másla, měkkého
- 125 g mandlové mouky, nejlépe proseté, ale dá se i bez
- ½ vejce L+, nebo jedno menší
- 1 čaj lžíce vody
- kokosová mouka, na poprášení válu/pečícího papíru
- náplň:
- 75 g strouhaných nebo mletých vlašských ořechů
- 1 bílek
- 50 g xylitolu nebo 75 g kokosového cukru či medu
Postup:
- Den 1: Z měkkého másla, vejce, mouky a vody v kuchyňském robotu či v míse vypracujte těsto.
- Zabalte do potravinové fólie a nechte odležet v lednici alespoň 8 hodin, lépe však celý den.
- Den 2: V robotu si rozsekejte ořechy nahrubo, poté přidejte vejce a sladidlo dle Vaší volby a ještě víc promíchejte.
- Vyndejte těsto, ukrojte polovinu a zbytek vraťte do lednice. Nyní musíte postupovat rychle.
- Posypte si vál nebo pečící papír trochou kokosové mouky a vyválejte těsto asi na 3 mm tloušťky. (Nejvíce se asi osvědčí to válet mezi dvěma vrstvami pečícího papíru, těsto se pak moc nelepí ani na vál ani na váleček)
- Vykrajovátkem ve tvaru kolečka nebo něčeho podobného vykrajujte kousky, do středu dejte asi ½-¾ čaj lžíce ořechové směsi.
- Zamáčkněte okraje k sobě, nemusíte úplně a dejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte v předehřáté troubě na 150°C po dobu 18-20 minut dokud nezezlátnou z vrchu.
- Sundávejte z plechu až vychladnou.