Kapr v bylinkové krustě, paleo ‘bramborový salát’

Smažený kapr v bylinkové krustě a bramborový salátNa Štědrý den jsme si udělali kapra. Já osobně s ním mám dva zásadní problémy – chuť a kosti. Prostě ostatní ryby miluji (teda nenašel jsem zatím žádnou jinou, tak nechutnající mi jako kapra), ačkoliv jsem jich teda až tolik nevyzkoušel. Snědl jsem ho, ale moc nadšený jsem z něho nebyl. Příští rok prostě nebude a basta. Ale zpět k tomu co jsme měli a jak jsme si to připravili. Inspiraci jsem našel na více místech v poslední době, ostatně bylinková strouhánka se používá u mnoha jídel, nejen ryb. Rozhodně alespoň ta krusta mi chutnala, ze zbytků surovin na ni jsem si udělal takové placičku a ta byla prostě vynikající. Naproti tomu paleo bramborový salát jsem vylepšil oproti minulému roku o trochu více a nyní jsem s ním velmi spokojený. Jediná velká obměna byl způsob přípravy cukety. Místo vaření jsem ji udělal na páře v mikrovlnce. Prostě jsem si ji nakrájel na kostičky, dal do misky a zakryl potravinovou fólií těsně ze všech stran, kromě jedné, kde jsem to vše mírně nadzvedl, aby mohla pára unikat ven a nevybouchlo to. Poté podobně jako minulý rok – smíchal s čerstvou majonézou, nakládanou zeleninou, okurkami, vajíčky na tvrdo a nechal uležet alespoň jeden den. Až poté jsem dochutil a bylo to vynikající.

Čas receptu: příprava 15 minut, smažení 20 minut

Suroviny na 4 velké porce:

  • 800 g filetu kapra, s kůží nebo bez, vykostěné
  • sůl, pepř
  • bylinková krusta:
  • tři snítky tymiánu, lístky, nadrobno
  • hrst petrželky, listy, nadrobno
  • ½ hrnku kokosové mouky, asi 6+ pol lžic
  • ½ hrnku mandlové mouky, asi 6+ pol lžic
  • 2 vejce

Postup:

  1. Filet si omyjte, osušte a vykostíte, případně okrájejte části, které nebudete jíst (záleží jaký filet máte, třeba Vám tam přebývají ploutve, části skeletu, atd. – já jsem osobně nechával s kůži, nechtěl jsem se snažit kůži okrajovat a také to lépe drží pohromadě)
  2. Připravíte si tři talíře – na prvním asi 2 lžíce kokosové mouky, na druhém rozmíchané vejce, na třetím bylinky s mandlovou a kokosovou moukou (pořádně rozmíchané).
  3. Osolíte a opepříte filet a první obalíte v kokosové mouce.
  4. Poté ve vejci z obou stran.
  5. Následně v bylinkové směsi a poté už přihodíte na pánev s rozpáleným velkým množstvím oleje.
  6. Smažíte dozlatova ze všech 4 stran (3 minuty na stranu).

Leave a Reply

Your email address will not be published.