Banánové zmrzliny

Původně jsem každou z nich chtěl udělat jako jednotlivý recept, ale vzhledem k tomu, že mají jen složení z banánu a dalších surovin, které se až tak neliší výrazně, rozhodl jsem se je dát tak nějak za těch pár měsíců dohromady, zkusit si vzpomenout co jsme s nimi udělali a co tam přidávali a teď publikovat.

Výhodou banánové zmrzliny je –

  • Nejlepší je, že si klidně můžete koupit zlevněné, vyzrálé banány, nakrájíte je na kolečka nebo špalíky a uskladníte do mražáku. Poté už jen počkáte až zmrznou a máte je připraveny na použití kdykoliv.
  • jedná se o raw surovinu, takže do sebe dostáváte jen zmrzlou vodu z banánu, samotný banán a případně co si k tomu přidáte – zaručena je téměř nejlepší možná kvalita bez chemických přísad.
  • zmražené banány vydrží mnohem déle a dosáhnete snadno různých chutí podle toho jak vyzrálé je dáte do mražáku. Mladší z nich mají slabší banánovou chuť a tedy hodí se pokud chcete kombinovat se surovinou, která není až tak chuťově výrazná. Starší banány naopak mají velmi silnou chuť a utvoří při krátkém mražení dříve zmrzlinu.
  • kombinací si můžete snadno udělat tisíce a to opravdu s minimem přísad a velmi snadno dokážete udělat příchuť, která nedá naznat tomu, že by se vůbec jednalo o banány.
  • celková příprava tedy zabere asi 2 minuty v mixéru a to i s čištěním, nakrájení také zhruba obdobné a mražení trvá okolo dvou hodin.
  • po rozmixování s oblíbenými ingrediencemi, můžete opět zamrazit a příště už máte úplně hotovo.

Takže přejděme rovnou k věci, ačkoliv jsme si teda nevyfotili všechny druhy, podařilo se mi najít různé typy alespoň, abych Vám ukázal co můžete jednoduše udělat, aby byla zmrzlina úplně jiná, ať co se týče chuti, tak i struktury.

Základní suroviny: 3 banány na kolečka, jsou asi dvě větší porce, tedy něco co se nemusí bát sníst 🙂 Poté je hodíte do mixéru a mixujete, buď jen chvíli a budete mít kousky. Nebo déle a budete mít opravdu krémovou konzistenci a tedy nápodobu pravé zmrzliny. Pokud budete dostatečně rychlí a mixér Vám to moc nezahřeje, budete schopni utvořit úhledné kopečky.

Banánová zmrzlina při přípravě

Krémová zmrzlina: té dosáhnete, když přidáte k banánům nějaké to ořechové máslo – zkoušeli jsme mandlové, vlašské, slunečnicové. Množství je asi tak 2 pol lžíce ořechového másla na 2 porce (tedy 3 banány). Ideální je, abyste si ušetřili práci s úklidem, prostě po výrobě ořechového másla nechat ty zbytky co zůstanou na stěnách, přihodit banány a nechat pořádně rozmixovat.

SAM_5038 low

Oříšková zmrzlina: prostě přidejte hrst oblíbených ořechů k zmrzlým banánům a nasekejte buď úplně nadrobno nebo na kousky. Je to na Vás, klidně kombinujte. Jako na fotce níže – pistácie a trocha citronové kůry.

SAM_6245 low

Borůvková zmrzlina: přidejte k banánům hrnek čerstvých nebo zmrzlých borůvek, či jiných oblíbených lesních plodů. Dostanete do sebe další vitamíny, antioxidanty a překryjete banánovou chuť. Prakticky tak můžete použít jakékoliv ovoce, výhodou je, když je předem zmrzlé.

SAM_6720 low

Horké ovoce se zmrzlinou: když jsme dělal čerstvý džem nebo povidla, napadlo mě, proč to nepřidat ke zmrzlině. Bylo to lahodné samo o sobě a toto můžete praktikovat i v době, kdy takovéto pochutiny nepřipravujete na uskladnění. Vyberte si oblíbené ovoce, maliny, jahody, borůvky, a tak dále. K tomu přidejte trochu ovocné šťávy či mošt, aby ladila – například k červeným plodům rybízovou nebo třešňovou, k oranžovým a citrusům třeba pomerančovou šťávu. Podle druhu přidejte i trochu sladidla – ke konci med nebo v průběhu kokosový cukr a zahřejte v malé nádobě. Nemusíte tomu dávat moc, stačí zhruba přivést k varu pokud chcete kousky (pod 5 minut) nebo pokud chcete ovoce rozvařit, první ho s cukrem či samotné rozvařte (zhruba 15 minut) a poté přidejte šťávu a zredukujte.

Povidla se zmrzlinou

Kávová zmrzlina nebo Stracciatella: můžete k banánům přidat buď velmi silnou kávu, kávový likér nebo pro čokoládový požitek – kousky čokolády, stačí vlastně při procesu mixování přidat pár kousků čokolády v polovině procesu, aby nebyla celá zmrzlina čokoládová. Osvědčilo se mi použít prostě celou jednu dvě kostky od začátku, když byl banán úplně zmrzlý, pár rychlých mixů a bylo to hotovo.

Stracciatella

No a pokud jste velcí profíci nebo se toho vůbec nebojíte, můžete si udělat celé tiramisu v metodě zvané molekulární mixologie a to jen z pár likérů. Ale to už spíš jen tak na srovnání, tuto dobrotu jsme si dali na Colours of Ostrava.

Tiramisu v duchu mixologie

4 thoughts on “Banánové zmrzliny

  1. Tak dneska to máte za 10 /bodů/. Je to vymakané. Zkusila jsem to i s 3 sušenými švestkami a kostičkou čokolády a třemi lískovým oříšky a bylo to také výborné.

    díky
    Noemi

  2. recept ma velmi zaujal, ale mozem sa opytat na to, aky mixer na pripravu pouzivate? hlavne na orieskove masla a mixovanie zmrznuteho bananu. planujem si kupit mixer, ktory zvladne toto vsetko

    • Dobrý den,

      používám Philips HR7775, kuchyňský robot, který mi funguje zatím na úplně vše bez problémů 🙂

      Pěkný den,
      Metla

Leave a Reply

Your email address will not be published.