Slaninové burgery, bezlepkové housky a batátové hranolky

Hamburger s bezlepkovou houskou a batátovýma hranolkamaDnešní recept je kombinace více receptů, které avšak díky oblíbenosti kombinování dají dohromady primal mix a to vlastně jen díky batátům. Normálně byste si mohli udělat celerové, mrkvové či jiné hranolky. Já jsem chtěl vyzkoušet i batáty a opravdu to stojí za to. Důvodem proč nejsou v paleo stravě jsou škroby avšak lidí s větší potřebou příjmu uhlovodíků (například atleti) by si je mohli dopřávat, protože je to výhodný způsob doplňování. Jako základ byly první vytvořeny housky, které můžete použít na spoustu dalšího, nejen jako žemle k burgeru. A burger jsem si udělal jednoduchý slaninový, ale o tom až níže. Recepty a postupy převzaty odsud na housku, zde na batáty. Pokud budete připravovat celé jídlo například na večeři, oplatí se housky si připravit předem, chutnají lépe druhý den, ale také alternativa pečení dohromady se dá, protože jsou při stejné teplotě a téměř stejné době v troubě.

Čas receptu: žemle-příprava 5 minut, pečení 15-18 minut, burger-příprava 5 minut, smažení 10-15 minut / pečení 40 minut, batáty- příprava 5 minut, pečení 20 minut

Suroviny na 6 žemlí, 4 burgery a 2 porce hranolek:

  • žemle:
  • 6 bílků
  • 1 čaj lžíce jedlé sody
  • ¾ hrnku mandlové mouky
  • ¼ hrnku kokosové mouky
  • ¼ čaj lžíce soli
  • 4 čaj lžíce kokosového oleje, ztuhlého
  • sezam, kmín, pepř
  • burger:
  • 350 g mletého masa dle libosti
  • 100 g slaniny, nadrobno
  • 1 cibule, nadrobno
  • 1 vejce
  • 4+ stroužky česneku, prolisované
  • koření dle libosti – já dával kmín, pepř, sůl, majoránku
  • salát, rajčata, okurky, kečup a další libovolnou náplň
  • hranolky:
  • 3 batáty
  • 1 pol lžíce olivového oleje či jiného tuku
  • 1 čaj lžíce mletého římského kmínu
  • 1+ čaj lžíce mořské soli
  • ½ čaj lžíce kayenského pepře (chilli)

Housky čerstvě po vypečeníPostup:

  1. Žemle: Smícháme mouky, sodu a sůl, pořádně promícháme. Zapracujeme dovnitř kokosový olej dokud se nebudou dělat hrudky.
  2. Odložíme do lednice alespoň na deset minut, aby se vše propojilo.
  3. Rozmícháme si bílky v míse dokud nebudou zpěněné a poté zapracujeme do těsta.
  4. Na pečící papír si vytvoříme housky, jedna o zhruba množství ¼ hrnku – můžete posypat něčím.
  5. Dáme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme asi 15 minut nebo dokud nezhnědnou vrchy.
  6. Burger: smícháte maso, koření, vejce a cibuli se slaninou a pořádně promícháte.
  7. Můžete péct v troubě asi 40 minut (v polovině času obrátit) na 170°C či usmažit na pánvi ze směsi vytvarované karbanátky.(Zkuste je formovat o šířce podobné či o kousek větší než máte housky, maso se trochu scvrkne)
  8. Hranolky: oškrábejte batáty a nakrájejte na delší hranolky.
  9. Položte na pečící papír a zakápněte oleje, posypte kořením a promíchejte.

BurgerŽemle chutnaly docela výrazně po kokosu s postupujícím časem, nejlepší chuť měli druhého dne a musely zůstat odkryté, jinak by se nedaly použít vůbec. Možná bych příště použil méně kokosu, či namíchal ještě s jinou moukou (lněná či slunečnicová mě napadají takhle prvoplánově) avšak v kombinaci se všemi ostatními ingrediencemi jde stěží poznat. Hranolky se nám nevypekly úplně do sucha avšak to nebylo vůbec na škodu, přikládal bych asi vinu většímu množství oleje než bylo třeba a hlavně tomu, jak se batáty vypékají – prostě jiné než brambory. Slaninové burgery můžete nahradit a pokud je pečete v troubě, mělo by se vymazat, ale vzhledem k tomu, že byly dostatečně tučné, vypekly se dobře i bez toho a v poločase jsem jej ne obrátil a smrskly se výrazně více než ty dělané na pánvi.

2 thoughts on “Slaninové burgery, bezlepkové housky a batátové hranolky

    • No těším se na to, zda to vyjde a zda bude chutnat! Případné problémové situace uvítám, zda jsem na něco neopomenul!

Leave a Reply

Your email address will not be published.