Nakoupil jsem si mraky čerstvého chřestu a zkoušel různě upravovat a jedna z mých nejoblíbenějších verzí byla ta se slaninou. Ono slaninou se nedá nic zkazit a tak mě to ani nepřekvapilo. Jako hlavní chod jsem si vybral recept od Elany, na kuřecí masové kuličky. Trochu jsem je obměnil, protože i tak množství surovin bylo opravdu na mnoho masových kuliček. Podruhé když jsem je jedl, jsem si k nim udělal cuketové nudle a domácí kečup. Další varianta, kterou jsem poté ještě zkoušel byla s přidáním sýra, použil jsem asi 100 g goudy, mělo to svoje kouzlo, ale neřekl bych, že to bylo o hodně lepší.
Čas receptu: příprava 10 minut, pečení 20-25 minut
Suroviny na 30 masových kuliček:
- 0,5 kg krůtího prsního řízku nebo i jiného masa
- 2 velké mrkve
- svazek petrželky
- ¼ hrnku mandlové mouky
- 5 stroužků česneku
- 1 vejce
- 1 čaj lžíce soli
- chilli, pepř, dle libosti
Postup:
- Omyté a osušené mrkve (nemusí být oškrábané) pomeleme s masem, česnekem a petrželí.
- Poté přidáme vejce, mouku a koření a promísíme pořádně.
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Na plech vyložený pečícím papírem začneme formovat kuličky či jiné tvary z ‘těsta’ pomocí dvou lžic, abychom se moc nezamazali.
- Pečeme asi 20-25 minut dokud nezačnou mírně hnědnout.
No a chřest se pak dělá podle už kdysi ukázaného receptu, ale snadno shrnu zde. Svážeme pár stonků chřestu (tak 3-5) jedním proužkem slaniny, vyložíme do pekáčku a okořeníme solí a pepřem, případně i něčím dalším a trochu zakápneme rozpuštěným kokosovým olejem. Následně chvíli při vysoké teplotě grilujeme či pečeme. Já dělal na 250°C asi 15 minut.