Proč je to květáková pizza? Protože má květákovou krustu! Dále si pak na ni můžete vyložit co budete chtít dle libosti, dle chuti a nálady. Vadí mi dost, že ačkoliv se snažíme napodobit některá jídla, jdou prostě dělat snáze, zdravěji a lépe než by musely. Příkladem toho je právě korpus pro pizzu. Udělat si krustu z masa ať už mletého či kuřecího prsního řízku je super, ale většina receptu co najdete na internetu pracuje s mandlovou či jinou moukou. Trochu jí tam dát to ano, ale na celou krustu použít 3 hrnky mandlové mouky mi přijde nesmyslné a zbytečné. Těsto nebude prostě stejné jako u pizzy, tak proč to dělat zbytečně náročné pro organismus. No a proto přináším recept, který mi připravila má drahá polovička a já se teď podělím. Recept na krustu najdete zde a plnění je pak čistě na Vás, avšak aspoň řeknu co jsme si tam dali my.
Čas receptu: příprava 10-15 minut, krusta pečení 15 minut, celá pizza pečení 10 minut
Suroviny na 4 porce:
- krusta:
- 2 hrnky nasekaného květáku
- 2 vejce
- ½ hrnku mandlové mouky či pomletých mandlí
- 1 pol lžíce kokosového oleje
- sůl, pepř
- plnění:
- 100 ml rajčatového pyré
- cca 50 g paprikového salámu, nakrájeného na ¼
- 100 g sýra, strouhaného
- 1 kapie, na proužky
- pár plátků slaniny nebo šunky, na tenké proužky
- hrst oliv, na kolečka
- oregáno, sůl, pepř, tymián či další koření
Postup:
- Předehřejeme troubu asi na 220°C.
- Nasekáme si květák na drobno a poté zpaříme horkou vodou či uvaříme v mikrovlnce (cca 5 minut).
- Následně rozmačkáme vidličkou na kaši a smícháme se zbytek surovin na krustu.
- Pečící papír trochu potřeme či postříkáme olejem a poté na něj umístíme krustu. Pečeme zhruba 15 minut dokud nezačnou okraje dosti hnědnout.
- Mezitím si smícháme rajčatové pyré s kořením a poté až vyndáme krustu tak ji směsí potřeme.
- Posypeme přísadami dle libosti a dáme opět péct na 10 minut.
Proč potíráme pečící papír olejem je z důvody, aby se nám následně nepřilepila pizza k pečícímu papíru. Možná lepší než na papíře by to bylo v nějaké formě, protože vše pustí docela dost vody a papír se pak dosti promáčí. No a dokážu si představit dokonce dát i méně mandlové mouky a o jedno vejce méně, ale podstatné je, jestli by to těsto pak drželo dostatečně. Klidně vyzkoušejte a dejte mi vědět. Zapracovat tím pádem další chutě do krusty ať už třeba česnek, různé bylinky a tak dále půjde velmi snadno a asi by to vylepšilo i celkovou chuť.
Výborný! Zrovna pizzu obědvám a je super! Příště přidám i česnek do těsta, určitě by to mělo větší šmrnc. Díky za recept!
Neuvěřitelně skvělá pizza! Udělali jsme domácí pyré, mandlové mouky maličko, ale příště zkusíme tlustější těsto, jelikož byl problém jej odlepit vcelku, ale na kousíčky se pizza nerozpadala. Děkujeme za recept!
Díky, rádo se stalo!