Mátové čokolády s avokádovým krémem

Hotové mentolové čokoládkyNení nad to, když jednoduchý anglický název nejde prostě přeložit. Ať už je to tím, že je velmi jednoduchý, anebo také tím, že prostě neznamená nic speciálního. V Americe populární čokolády Andes Mints (a nejen tam), mají různé varianty avšak já si nevzpomínám na žádné v našem regionu a do nedávno jsem stejně ani čokoládu nijak nevyhledával. Možná se mi vyhnuly, možná si někdo vzpomenete na něco podobného, avšak mám pro Vás něco lepšího. Co si tak něco jednoduchého připravit a zjistit, že to je nebe na jazyku a v žaludku. Pokud máte rádi čokoládu a mentol (mátu), tohle se Vám bude určitě líbit. Recept jsem použil tento jen s malou obměnou, protože jsme neměli doma mátový extrakt, použil jsem značně slabší mátový sirup.

Čas receptu: příprava 15 minut, chlazení 40+ minut

Suroviny:

  • krém:
  • 1 zralé avokádo
  • ¼ hrnku kokosového oleje, roztopeného
  • ½ čaj lžíce limetkové šťávy
  • špetka soli
  • 1 čaj lžíce mátového extraktu či 4 pol lžíce sirupu (záleží dle síly)
  • 2 pol lžíce medu
  • 1 pol lžíce kokosového mléka
  • čokoláda:
  • ¼ hrnku kakaa
  • ¼ hrnku kokosového oleje, roztopeného
  • špetka soli
  • ½ – ¾ čaj lžíce mátového extraktu či 3 pol lžíce sirupu

Problémy při krájení nožem, čokoláda se láme vrstvy nedrží

Postup:

  1. První si rozmačkejte avokádo, přikápněte k němu limetkovou nebo citrónovou šťávu a udělejte co nejjemnější kašičku.
  2. Přidejte zbytek surovin a dejte do nádoby, kde budete chladit. Já použil plastovou misku 20×10 cm s rovným dnem.
  3. Pořádně rozmíchejte a dochuťte dle libosti
  4. Dejte chladit do mrazáku na 20 minut.
  5. Před koncem mražení si připravte suroviny na čokoládu, pěkně rozmíchejte a poté zalijte celý zmrzlý krém rovnoměrně a umístěte zpět do mrazničky.
  6. Další mražení před servírováním by mělo být asi jen 20 minut avšak netestoval jsem kdy se vše ustálí.

Vše je však jedno, dlouho nevydrží

Já jsem se rozhodl udělat čokoládu také výrazně mátovou, protože jsem tak na to měl chuť. Velice radioaktivní barva krému mě moc lákala a nakonec to předčilo všechna má očekávání. Avokádo jsme měli takové ne úplně velké, takže se poté na krajích usadil přebytečný olej. Uvidíte to sami, když budete mísit směs, že vám tekutý olej zůstal po stranách či na povrchu. Doporučil bych tedy buď přidat všech surovin nebo odebrat přebytečný olej. Dalším problémem pak je servírování – nejvíc se nám osvědčilo zakrojit rozehřátým nožem. Bohužel ne vždy se povede vrstvy pěkně spojit, ale to na skvělé chuti neubralo. Uskladnil jsem je pak v ledničce nakrájené a  to zhruba týden než začne avokádo hnědnout, ostatně nevěřím že Vám vydrží déle!

3 thoughts on “Mátové čokolády s avokádovým krémem

    • Udělat (naložit mátu do alkoholu – vodka nebo bílý rum) a po týdnu, dvou se dá použít. Kupované bohužel mají propylglykenol (alkohol cukru zjednodušeně – čili nepřítel palea) a sorban draselný (fuj fuj) jako konzervant. Stejným způsobem jsem si udělal i vanilkový extrakt. Přesné poměry zkusím dohledat a přidat v úterý. Kvalitní mátový extrakt se dá udělat z 100g máty a 200 ml vodky.

Leave a Reply

Your email address will not be published.