Plněná dýně

Dýně plněná masem, květákem a špenátemAčkoliv obvykle používám hokkaido, tentokráte jsem byl velice rád za změnu. Nejen, že chuťově, ale i barevně jsou odlišné obě dýně od sebe. Muškátová, kterou jsme použili, musela být docela malá, aby to byla jen jedna porce, což se nám nakonec povedlo sehnat za rozumnou cenu a vyzkoušeli jsme si tedy zase další zepékanou verzi zeleniny. Inspirace přišla odsud a masová směs, kterou jsme si vytvořili byla použita ještě při dalších jídlech, protože chutnala skvěle a nakombinovat se dala s dalšími surovinami. Chutí i strukturou nejvíce připomíná staré známé masové směsi, kde se přidávala rýže, zde ji nahrazuje květák a to velmi dobře. Suroviny, které jsme použili jsou asi tak na dvě větší porce, velmi záleží na tom jaký máte hlad a jak velkou dýni jste si koupili. My jsme postupovali tak, že jsme si první udělali směs a rozpekli dýně a víc než polovinu směsi jsme pak použili při jiné příležitosti. V receptu tedy popisuji suroviny jen na dvě plněné dýně bez zbytků.

Čas receptu: příprava 20 minut, vaření 20 minut, pečení 30 minut

Suroviny:

  • dvě muškátové dýně, průměr asi 15 cm
  • 250 g mletého masa
  • ½ malé hlávky květáku, nasekaný nadrobno
  • hrst čerstvého špenátu, odkrojíme stopky
  • 1 malá cibule, nadrobno
  • 2 pol lžíce tuku
  • 2 pol lžíce provensálského koření
  • 3 stroužky česneku, prolisované
  • trocha petržele
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Rozehřejeme troubu na 210°C a odkrojíme vrch dýně, vydlabeme a odstraníme pecky. (Moc jsem to nedlabal, jen trochu ten střed okolo pecek jak mají dýně ty vlákna)
  2. Necháme péct na plechu s asi centimetrem vody řeznou stranou dolů 20 minut.
  3. Na rozehřáté pánvi rozpustíme tuk dle libosti a přihodíme cibulku. Děláme do průsvitna.
  4. Poté přidáme mleté maso a česnek, mícháme a poté posolíme a opepříme.
  5. Až maso pustí vodu a bude šedé, přihodíme špenát a květák a petržel a pořádně promícháme. Pokud se nám nezdá dostatek tekutiny, můžeme podlít vývarem či vodou.
  6. Dusíme pod pokličkou asi pět minut než vše změkne a propojí se dohromady, následně dochutíme. Směs by neměla obsahovat moc tekutiny, protože by to pak následně komplikovalo pečení.
  7. Odlijeme vodu z plechu, kde jsme pekli dýně a obrátíme je. Já jsem je ještě uvnitř posolil a popepřil.
  8. Naplníme masovou směsí dýně až po vrch a zapečeme ještě na 10 minut.

Ačkoliv se Vám čas může zdát dosti značný, probíhá příprava a vaření i pečení ve stejný čas, či-li na první pokus jsem to celé měl za necelých 40 minut hotovo. Takže se nebojte, je to hutné, rychlé a velmi dobré. Nakonec to dopadlo tak, že má drahá polovička si dokonce polovinu nechala na oběd do práce, jak velké to pro ni bylo na oběd. Dýně by šla určitě použít i normální, hokkaido, ale nepoužíval bych máslovou ani spaghetti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.