Tuhle variantu přípravy křidélek či stehýnek jsme v poslední době měli docela často. Určitě je to, protože nám velice chutnají. Pro tentokrát jsem však chtěl vyzkoušet trochu něco jiného ať už pro vizuální vzhled, ale také proto, že jsem chtěl vyzkoušet tuto zajímavou přílohu. Přílohu jsem našel tady a velice mě oslovila, bohužel jsme neměli čerstvý chřest, ale moc se těším až budeme mít, protože to bylo lahodné.
Čas receptu: příprava 20 minut, marinování 1+ hodina, pečení +-75 minut
Suroviny:
- 6 kuřecích spodních stehýnek, upravené na paličky
- 1 pol lžíce olivového oleje
- 1 pol lžíce worcester omáčky
- 3 pol lžíce citrónové šťávy
- 3 pol lžíce rajčatového protlaku
- ½ čaj lžíce sladké chilli omáčky
- 2 pol lžíce medu
- ½ čaj lžíce pepře
- sůl
- 2 čaj lžíce tabasca
- 2 stroužky česneku, prolisované
Postup:
- Kuřecí stehýnka omyjeme a osušíme, nožem odkrojíme kloub a kousek pod ním nakrojíme kůži a překrojíme všechny svalové úpony. Sundáme kloub. Nejlépe to asi fungovalo tak, když jsme zakrojil trochu víc do kosti, že jsem krájel kloub a trochu zajel i do kosti, pak obkroužil z venku kůži těsně pod kloubem. Poté jsem zanořil špičku nože ostřím k sobě a překrojil vše co tam zůstalo. Pak už jen jednoduše oloupal vše stažením kůže s kloubem a poté zanořením ostří do kloubního pouzdra. (První dva mi trvaly asi 10 minut, další 4 už pak asi jen pět poté co jsem na to přišel jak to provést)
- Osolíme a vložíme do plastového sáčku. V misce si smícháme marinádu a poté nalijeme do sáčku.
- Necháme marinovat alespoň hodinu v lednici, v polovině času můžeme třeba otočit.
- Předehřejeme troubu na 180°C a pečeme asi hodinu až hodinu a půl, podle toho jak se propékají a jak byly velké. Ke konci můžete zvýšit teplotu, pokud nechytají barvu. Během pečení přelíváme marinádu přes maso.
Česnek a tabasco jsou nepovinné suroviny, například naše sladká chilli omáčka je dosti silná a česneková, tak další nebylo třeba, ale pro pálivější a správnější chuť bych doporučil použít. Hlavně se podívejte, zda Váš worcester, tabasco a chilli omáčka jsou paleo friendly.
Čas přípravy přílohy: příprava 5 minut, pečení 30 minut
Suroviny:
- 3 plátky pancetty
- svazek chřestu (cca 20-25)
- špetka sušeného česneku
- tři špetky opraženého sezamu
- trocha olivového oleje
Postup:
- Rozdělíme chřest na tři zhruba stejně velké svazky.
- Vprostřed převážeme dokola slaninou.
- Postříkáme olejem a posypeme česnekem a sezamem.
- Pečeme 20-30 minut v troubě na 180°C.