Tyhle sušenky neděláme poprvé a původně jsem je tady ani nechtěl dávat, protože recept, který si tímto propůjčím jsme téměř a jistě následovali. Určitě je znova budeme dělat velmi brzy, protože jsou prostě skvělé a holt nemusí být ve všem pečivu vejce. Polemiku zda je lepší tam mít vejce či máslo, necháme na jindy. Ale protože nechci mít úplně identický recept, rozhodl jsem se trochu improvizovat a udělat je aspoň trochu jiné. A přestože já nejsem moc dobrý v přípravě sušenek a podobných věcí, tyhle jsem zvládl velmi rychle, sám a tak se musím pochlubit 🙂
Čas receptu: příprava 5 minut, pečení 10 minut
Suroviny:
- 2 ½ hrnku mandlové mouky
- ½ hrnku makadamů
- ¼ hrnku loupaných pražených (nesolených) pistácií
- ¼ hrnku sušeného ovoce (použil jsem meruňky a brusinky)
- ½ kerrygold másla (slané máslo), rozpuštěné
- 2 pol lžíce medu
- ½ lžičky jedlé sody
Postup:
- Nasekáme ořechy a sušené ovoce na velikost, kterou chceme, já šel do mírně hrubého.
- Smícháme v míse s mandlovou moukou a jedlou sodou.
- Přelijeme medem a poté rozpuštěným máslem a rozmícháme.
- Těsto buď můžeme dát na hodinu asi tak zamrazit v pečícím papíru, anebo jak jsem to udělal já, pěkně si vytvarovat každou sušenku identickou.
- No a pak pečeme na 180°C asi 10 minut.
- Vyndáme a necháme vychladit.
Suroviny jsou tak asi na 25 sušenek poměrně velkých (cca 5+ centimetrů v průměru). Při menších velikostech si pak hlídejte čas pečení, protože zhnědnou velice rychle. Nebojte se toho, že jsou měkké když je vytáhnete z trouby, ztuhnou rychle a pěkně. A při pečení se trochu roztáhnou, takže trochu opatrně s tím, abyste je nedávali moc blízko k sobě.
Pingback: Sušenky s kakaovými boby a makadamovými ořechy | Metlův Paleo/Primal food blog
Aký veľký hrnček používaš? objemovo v ml
Zdravím, pro mandlovou mouku je to asi 150-170g, podle utřepání. Uvádět gramáž by stálo za to, pokud bych to opravdu vážil, já jen používám hrnek na odměření 250 ml.
A ešte jedna otázočka, nie je lepšie uvádzať gramáž ako objem?