Jeden chleba už jsme tady měli, ten však podléhal zkáze velice rychle a tak jsem se z toho poučil a snažil se připravit něco, co bude neutrální až spíše více do slané, aby se na to dalo cokoliv mazat, natírat a prostě mít pocit, že nejím pomleté mandle. Napadla mě tahle varianta, kdy pro příště rozhodně dám více semínek různých druhů, například slunečnici, dýni. Byl skvělý, vydržel déle bez zkažení a oba jsme z něj měli velkou radost. Inspiraci jsme si vzal zde, ale udělal jsem pár zásadních změn 🙂
Čas receptu: příprava 5 minut, pečení 30 minut
Suroviny na 1 bochník:
- 3 vejce
- 1 hrnek plný až po vrch jsem složil asi takto – ½ hrnku mandlové mouky, ⅓ hrnku lněného semínka a zbytek jsem dosypal až po vrch zarovnané strouhaným kokosem
- ¾ čaj lžíce soli
- 1 čaj lžíce kypřícího prášku
- 2 pol lžíce ořechového másla (použil jsem slunečnicové)
- olej na vymazání plechu
Postup:
- V mixéru necháme zprocesovat mouku a ořechové máslo, důvodem je buď nasekání lne na trochu drobnější, ale hlavně zapracování másla do směsi. (Dal jsem tomu moment, mouka i kokos byly jemné už předtím a tak to moc nevyžadovalo dodělávat)
- Smícháme s vejci, solí a kypřícím práškem.
- Vymažeme formu na biskupský chléb ořechovým olejem (použil jsem lísko-oříškový)
- Předehřejeme troubu na 180°C a směs vylijeme do formy.
- Pečeme asi 20 minut a poté můžeme snížit teplotu na 150°C pokud nám kůrka už zhnědla.
Co se týče množství, udělal jsem z něj asi 16 půl centimetrových plátků. Což nám postačilo na dvě bohaté snídaně, příště určitě zdvojnásobím množství surovin a přidám i jiná semínka, protože tenhle recept jsem si zamiloval a vyšel přesně jak jsem očekával. Trochu chutnal jako makovník, ale ten já miloval, takže bez problémů u mě. No a jako servírování jsme si ho dávali se sýrem a máslem nebo dnes s paštikou. Mňam!
Chlebík je vynikající! ještě jsme místo 1/2 hrnku mandlové mouky dali 1/4 hrnku mandlové a 1/4 hrnku sójové – taky funguje 🙂 Díky za recept 🙂
Děkuji, rádo se stalo! Jsem rád, za každého nadšeného strávníka!
Dobrý den,
díky za tip na chleba. Běžně peču pšenično-žitný kváskový. Jak se staví paleo stravování ke klasické mouce? Každopádně ten, který peču já, vydrží zabalený v utěrce i týden – kůrka krásně ztvrdne, vnitřek zůstává vláčný. Mňam 🙂
Dobrý den,
ke klasické mouce se staví negativně. Ale zase mi osobně přijde, že výhody doma kynutého chleba na bázi žitné směsi a kvásku, jsou nezanedbatelné. Pak bych tomu paleo neříkal, ale z pečiva to je podle mě lokálně to nejlepší.
Metla