Portobello burger

Portobello burger s pálivými květáky a mangovým dipemPodobný recept s burgerem udělaným z hub jsem tu měl. Tentokráte však byly použity jiné a stejně zajímavé suroviny a výsledek se měl více blížit k obdobě burgerů, které znají nepaleolitici. Na portobello houby jsem narazil konečně v Tescu a bylo jasné co s nima musím provést, protože na tohle jsme se kdysi velice těšili. Více se to přiblíží standardnímu burgru i složením přílohy, která měla připomínat americké brambory…

Čas receptu: příprava 10 minut, smažení 15+ minut

Suroviny na 4 porce:

  • 2-3 kuřecí prsa nebo jiné maso, pomeleme
  • menší trs pažitky
  • 4 klobouky portobello houby
  • sůl, pepř, 2 pol lžíce koření do burgeru (my jsme použili Pravý texas)
  • olej (kokosový nebo jiný)
  • 8 plátků okurky
  • 4 plátky rajčete

Postup:

  1. Rozemeleme maso s pažitkou a kořením. (Já použil mixér, měl jsem to za minutku dvě…)
  2. Připravíme si burgry, které nebudou moc tlusté a velikostí se vlezou do klobouku (počítejte, že ten se může mírně při úpravě smrsknout).
  3. Na rozehřátém oleji osmažíme karbanátky dozlatova.
  4. Opatrně rozkrojíme klobouk podélně s podložkou asi tak v polovině klobouku, který jsme zbavili nožky a závojů a řádně omyli a osušili. (Pozor, docela rychle nasaje vodu při mytí, takže sušit déle)
  5. Osmažíme z obou stran mírně osolené.
  6. My jsme přidávali ještě trochu vejce, ale můžete si dát třeba slaninu, cibuli a tak déle dle libosti.

Servírovali jsme s mangovou omáčkou jakožto dipem a pikantními květákovými růžičkami. Určitě by se do toho burgeru hodily jiné ingredience více, protože rajče a okurka jsou dosti vodnaté a samotný klobouk ještě při krájení na šťávě přidá. Každopádně masová směs nám vyšla na 5 burgerů o různých velikostech, některé jsem dělal větší než by padly do klobouku. A přidávali jsme si do něj ještě trochu omelety.

No a jak na ten květák? Jednoduše se nahrubo nasekaný květák okoření a promísí s olejem a dá do pečící mísy, peče se asi 30 minut na 180°C.

Leave a Reply

Your email address will not be published.