Nelekejte se fotky, opravdu tu není proto, aby Vás odradila, ale potenciálně navnadila do dalšího čtení a možná i připravení tohoto jídla. Vzpomněl jsem si na něj úplně náhodou a musel se k němu vrátit. Bylo to jedno z mých nejoblíbenějších před přechodem na paleo, vařili jsme ho na pravidelné bázi a vůbec nechápu, jaktože jsem si na něj nevzpomenul dříve. A přitom konverze byla snadná a musím uznat, ani ne tak překvapivě, to bylo prostě lahodné a dosti jiné než jsem byl zvyklý, přesto vhodné pro brzké zopakování.
Čas receptu: příprava 5 minut, pečení 1 hodina
Suroviny na 2-3 porce:
- 3 vepřové kotlety (450 g )
- 200 ml kokosového mléka nebo krému (toho krému méně)
- ½ cibule, na kolečka
- kmín, sůl, pepř
- 1 hokkaido dýně, příloha
Postup:
- Kotlety vyložíme do zapékací misky, osolíme a opepříme z obou stran. (Případně i další koření dle chuti – já dával alespoň trochu kmínu)
- Na kotlety vyskládáme plátky nebo sousta udělané z dýně a cibule, zarovnáme na stejnou úroveň.
- Rovnoměrně přelijeme kokosovým mlékem (nebo zředěným kokosovým krémem).
- Dáme do předehřáté trouby na 160°C na hodinu. (Pokud chcete mít maso jemnější, tak max půl hodiny navíc)
Musíte myslet na to, že zelenina, kterou přidáte pustí ještě nějakou šťávu a že mléko/krém se rozmělní na krémovou složku (co hledáme) a vodu, kterou nepotřebujeme, proto nedávejte moc ‘smetany’. Dýni jsme dávali, pro její velkou podobnost s brambory, což bývalo jak jsem si to připravoval původně. Vím, že se dělá v různých variacích, uvažoval jsem ještě velice hodně nad tím, že bych si dal s hruškami a vlašskými ořechy. Zkusíte to někdo za mě do příště? :-))
EDIT 24-1-2013: Dnes jsem připravoval podruhé při 180°C (hodně tekutiny) hodinu a půl a maso se nádherně rozplývalo na jazyce a přidával jsem papriky (1 velká červená kapie) a nedodával už žádný vývar.
Metlo díky za připomenutí, tohle je moje oblíbené jídlo a taky jsem na něj úplně zapomněl. Teď když to ale čtu, tak si říkám, že by tam přeci měla jít i klasická smetana ke šlehání jako normálně nebo ne?
Rádo se stalo!
Vzhledem k tomu, že konzistence kokosového krému je stejná jako u smetany na šlehání, takže to jde nádherně zaměnit. Důvodem proč tam není smetana, je to, že striktní paleo má mléko v šedé zóně, takže ne každý ho uznává jako vhodné pro stravu.
Jinak samozřejmě, čím tučnější smetana, tím lépe 🙂